Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominkowcy podzielcie się namiarami

Recommended Posts

Kominkowcy podzielcie się namiarami (najlepiej tel) gdzie kupujecie drewno, jaka cena, czy pocięte i porąbane, cena za transport, suche czy mokre.

Ja akurat szukam namiarów na okolice Warszawy na takie gotowe do włożenia do kominka (skończyło mi się moje 10 mp suchego :( ), ale wielu pewnie chętnie skorzysta.

No kochani co jesteście takie nieużytki :wink:

Na przykład dostałam następujące oferty:

1. Proponujemy drewno opałowe w asortymencie dąb,jesion w cenie

za 1mp = 110 zł, oraz brzoza,olcha w cenie= 100 zł. Gwarantujemy dowóz pod Warszawę. Cena za transport wyniosłaby 800 zł za 30 mp. Zapraszamy do współpracy. Bliższe informacje pod telefonem 601 500 193

2. Brykiet z drewna liściastego (GŁÓWNIE DĄB) . Ma on postać walca o średnicy 53mm i długości od kilku do kilkunastu centymetrów, pakowany w worki po 30 kg.Wilgotność ok. 8-10% . Wartość opałowa ok. 3960 kcal/kg (16574 kJ/kg) Brykiet ma bardzo dobre właściwości grzewcze ze względu na to, że jest robiony z suchych trocin. Podczas spalania brykietu powstają małe ilości popiołu. Nie pozostawia śladów nalotu smolnego na szybie ani w innych miejscach. e-mail: [email protected] tel.502954955 Przy zamówieniu 3 ton transport okolic Warszawy niepłatny cena 460zł/tona.

Czy ktoś może się podzielić ciekawszymi ofertami?

szpulka - przegadaliśmy ten temat i pewnie wiele osób nie będzie się powtarzać. Poszukaj w tym dziale - trochę posów wcześniej. Forumowicze pisali - jakie drzewo, jaki obszar, po ile, jakwygląda /pocięte / nie pocięte/ itp.

Tak tylko dla przypomnienia w Trójmieście - dąb, buk - 70zł/mp.

do tego transport 150zł za 10mp

Trzeba to sobie pociąć i porąbać bo są to bale w odcinkach 1m.

Pozdrawiam i zapraszam do przeszukania tych zasobów forumowych

Kodi,

Problem w tym, że owszem i niektórzy chwalą się jak tanio kupili ale jakoś nikt nie chce podać konkretnych namiarów i nie mów mi, że stara aukcja z Allegro albo rada w stylu "zadzwoń do lokalnych lasów państwowych" coś mi pomoże. Orientację w cenach to ma większość z nas tylko jakoś niektórym nie udaje się znaleźć tych miejsc z niższymi cenami. Dlatego prosiłam o namiary tele-adresowo-mailowe. A tak poza tym przeszukiwanie starych postów w tym przypadku mija się z celem bo i ceny się zmieniły i firmy często już nie działają.

Szpulka - miałem na myśli, nie żadne tam allegro tylko to forum. I nie tak dawno jak ze 3 miesiące temu był ten wątek. Ludzie nie podawali namiarów, bo też nie było takiej potrzeby. Chodziło generalnie o cenę drewna w Polsce. Mając jednak wiadomość w stylu jakie drewno, gdzie i za ile i wiadomo że pisze to forumowicz x nie ma problemu aby dostać konkretny namiar.

Co do cen trójmiejskich, które podałem to wiem co mówię, bop wujek leśnik i sam brałem oficjalnie drewno z nadleśnictwa.

Pozdrawiam

Witam.

No nie wiem Dave, czy zdzierstwo, bo ceny podawane przez Lasy Państwowe są cenami loco las, czyli drewna kupowanego wprost ze sztabla przy leśnej drodze. Ceny wywozu z lasu to minimum 20 zł za kubik (netto - znaczy bez faktury), pocięcie drewna to następne 20 zł/kubik - oczywiście też bez faktury, porąbanie też swoje kosztuje (bo myślę że Szpulce zaproponowano już cenę drewna pociętego i porąbanego). A firma, która handluje drewnem nie może tego robić za darmo.

Osobiście jako zajmujący się do niedawna sprzedażą takowego drewna skalkulowałem jego cenę (suche, pocięte i porąbane, u klienta na podwórku i z fakturą w ręce) na 140 zł/kubik. Wszystko wedle cen i stawek jakie stosują Lasy Państwowe i Zakłady Usług Leśnych (podmioty prywatne).

I jest to, przynajmniej dla mnie, cena uczciwa.

Można kupić drewno oczywiście taniej, ale nigdy nie będzie to drewno w pełni wysuszone (wręcz ze świerzego pozyskania) i gdzieś po drodze firma zajmująca się jego sprzedażą będzie się musiała liczyć z tym iż faktury za jakąś część procesu jego "produkcji" nie będzie.

Pisałem o tym, w którymś z wątków.

Oczywiście klientowi jako ostatniemu w "łańcuszku" będzie to obojętne i trudno temu się dziwić.

Takie "sztuczne" obniżanie cen drewna kominkowego skutkuje tym (przynajmniej u mnie - na Śląsku), że w tej chwili firm handlujących gotowym (suchym, pociętym i porąbanym) drewnem to można "ze świeczką szukać".

Pozdrawiam.

No coz Forest - byc moze Ty dysponujesz takimi firmami ktore tyle chca wyciagnac za robocizne. Ja place drwalom za przywiezienie i pociecie 20zl za mp. Rabie sam. Nawet najdrozszy dab kupuje za 75zl za mp. Ale wole brzoze bo nie musi dlugo schnac za 65zl z pocieciem i przywiezieniem. Gdyby mi ktos zaspiewal 100zl to wyslalbym go na drzewo. Zreszta - w gazetach jest pelno ogloszen o drewnie wysuszonym i porabanym za 90-100zl za mp. Drozej to raczej nie spotkalem. A ja i tak wole kupic tansze mokre i samemu wysuszyc.

D.

Dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z Spółką Leśną. Chce zamówić 20mp brzozy z myślą o przyszłym sezonie.

Cena na dziś to niecałe 51 zł brutto za mp + ewentualnie 20 zł od 1mp za transport i rozładunek u klienta.

Powiedziano mi, że cena drewna w najbliższym czasie w spółce prawdopodobnie zostanie podwyższona o 5%. Chciałem zbić cokolwiek koszty tranportu tej przecież niemałej ilości drewna ale w obliczu wzrostu ceny benzyny jest to raczej mało realne.

Cena transportu - 20 zł obowiązywała tam już w ubiegłym roku. Wówczas udało mi się tę cenę wynegocjować na poziomie 15 zł/mp

Oczywiście drewno "mokre" i pocięte na kloce o długości 120-125 cm

Witam.

Spółka leśna w Sławkowie jest ewenementem w naszej (krajowej) leśnej rzeczywistości. Oprócz niej jest tylko Wspólnota Witowska (Podhale) i jeszcze "coś" podobnego na "Kurpsiach" (tych Zielonych).

Rządzą się one prawami rynku, a nie sloganami o "trwałej i zrównoważonej gospodarce leśnej na podstawach ekologicznych" (przyznaję - trochę "najeżdżam tu na Lasy Państwowe - ale im się należy pewna doza "otrzeźwienia"), mają inne struktury organizacyjne i ... niższe ceny. Reszta prywatnych właścicieli laso w naszym kraju nie jest tak zorganizowana - i jest to duży błąd.

Pozdrawiam.

Ostatnio kupiłam brzozę wymieszaną z jakimś innym drewnem (pomarańczowieje po przekrojeniu). Brzoza w dużych kawałkach (długość ok 40 cm pieńki przecięte tylko na pół) i sporo patyków (takich powyżej 5cm średnicy) miały być na rozpałkę. Podobno leżało to 3 miesiące. Brzoza pali się nieźle (lubię palić takimi dużymi balami bo to spokojnie i długo się pali) ale cała reszta jest prawie niepalna. Zdaje się, że wyrzuciłam pieniądze w błoto (chyba, że to jeszcze przeschnie), ale zależało mi na przesuszonym bo mi się skończyło. Zapłaciłam 120zł za metr z dowozem. Kupiłam to od faceta stojącego pod Castoramą w Warszawie. Nawet zostawił mi telefon, że jeszcze może mi przywieźć bo ma tartak(S. Lipski 0 507 628 791, (0-25) 781 55 16), ale nie wiem czy mu jeszcze raz zaufam.

Witam.

To pomarańczowe to olcha (olsza) i w stanie świeżym nadaje się znakomicie do...wędzenia. Natomiast jak przeschnie, a stosunkowo szybko oddaje wodę (paruje) do otoczenia ze wzgędu na ogromną wielkość naczyń, to nie różni się wartością opałową od brzozy. Odpuść sobie palenie tym drewnem (olchą) w tym sezonie, bo zapaskudzisz tylko kominek i przewód kominowy.

Pozdrawiam.

Szpulka nie wiem czy to Cię zainteresuje bo drogo :( ale:

buk - 160 zł/metr przestrzenny. Porąbane, suche (ponad 2 lata suszone pod dachem), transport gratis. Bardzo ładnie się pali, nie brudzi szyby :D

Sprzedają także dąb w tej samej cenie, brzozę (nie wiem po ile) i coś jeszcze. Można zamówić drenwno mieszane. Drewienko dostaliśmy ułożone na paletach. Namiary mam z ogłoszenia przy drodze :D Dostawca jest słowny - był o okreśnonej porze (nawet przyjachali troszkę wcześniej).

Maluszek dawaj namiary. Jeśli jeszcze zestawiają z paletą i paleta jest gratis to już nie muszę przynajmniej układać, a do tej pory robiłam to samodzielnie. 10 mp mokrego, codziennie godzinkę na tym mrozie tydzień temu to nie było przyjemne, a teraz mam jeszcze do ułożenia z 8. Jak mnie bardzo przyciśnie to zamówię parę metrów mimo ceny byle rzeczywiście było suche.

Dzięki Forest, będę w takim razie sortować przy układaniu i za rok będzie jak znalazł.

Szpulka

tel. 0-608 48 01 93

ja brałam grab a nie dąb :oops: - też za 160. Dąb też mają. Wiem, że drewno było na paletach, ale co dalej to nie wiem bo mnie nie było przy dostawie więc nie wiem co się z tymi paletami dalej stało :oops: a nie mogę dodzwonić się do męża (on wie). Jak zadzwonisz to facet powie Ci co i jak. Aaaa i jeszcze przypomniało mi się, że transport był gratis bo zamówiliśmy 6 metrów drewna (na palecie mieści się 2 metry drewna). To tyle.