gonsiorek 17.11.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Mam zamiar dobudować nad gankiem pomieszczenie sypialne o powierzchni ok. 9 m2. Pomieszczenie to bedzię dostawione do istniejącego budynku jedną ścianą, pozostałe trzy zostaną "wystawione" na uroki życia w mieście. Moje pytanie jest następujące: z czego zrobić ścianę dwuwarstwową aby najlepiej tłumiła hałasy docierające z otoczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.11.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Bloczki silikatowe + wełna mineralna lamelowa + tynk cienkowarstwowy paroprzepuszczalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 17.11.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Silikat tu możesz trochę poczytaćhttp://www.abc-izolacje.pl/index2.php?site=art&id=411 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.11.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 a jak już wybierzesz, praktycznie bele co, byleby o większej masie (na konstrukcję ściany)to zwróć uwagę na okna, bo to one Ci spać nie dadząa jak dadzą (gdy zamknięte), to czym będziesz oddychać?klima by się przydałaa wtedy dopiero sobie porządnie odpoczniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 18.11.2009 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 andre59, Piotrek T- dziękuję za "silikatowe" podpowiedzi Barbossa - wiem, że powierzchnia nie za duża ale rodzina się powieksza . Może uda mi się wygospodarować kilka m2 z istniejącego budynku i na kącik sypialny dla 3 latka wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.11.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 ależ ja nic o pow. nie pisałem,wskazałem Ci tylko problemy większe niż materiał na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 18.11.2009 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Czyli jak dobrze zrozumiałem - wentylacja mym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.11.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Problem jak problem , sęk w tym, że okno ma znacznie gorsze właściwosci akustyczne niż ściana. A na dokładkę powinno być nieszczelne (wentylacja pomieszczenia), więc większość wysiłku włożona w konstrukcję ściany i tak pójdzie na straty. Powinieneś w pierwszej kolejności postarać się o okno z jak najlepszym współczynnikiem tłumienia dźwięków. Im więcej "dB" tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts