tutli_putli 17.11.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Pytanie jak w temacie: jaka powinna być szerokość bloczków fundamentowych (i całej ściany fundamentowej) pod ścianę z silikatu? Ławy fundamentowe mają 50 cm szerokości, reszta fundamentu ma być z bloczków. Ściany nośne będą z silikatu 25cm +15cm wełny. Mąż chciał stawiać ściany fundamentowe z bloczków, o szer 40cm. Jednak fachowcy od stawiania tej ściany doradzają bloczki 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 17.11.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Pytanie jak w temacie: jaka powinna być szerokość bloczków fundamentowych (i całej ściany fundamentowej) pod ścianę z silikatu? Ławy fundamentowe mają 50 cm szerokości, reszta fundamentu ma być z bloczków. Ściany nośne będą z silikatu 25cm +15cm wełny. Mąż chciał stawiać ściany fundamentowe z bloczków, o szer 40cm. Jednak fachowcy od stawiania tej ściany doradzają bloczki 25cm. Ja mam silikat 24cm i fundamenty z bloczków 24cm. A czemu budujesz z silikatu 25cm? Lepiej z 24cm. Zawsze trochę tańszy bloczek, a wytrzymałość i tak o wiele większa niż potrzeba. Niektórzy budują nawet z silikatów 18cm, chociaż wtedy ścianka wydaje się trochę "wątła" (wytrzymałościowo też nie ma problemów) Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.11.2009 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dzięki Krzychu za odpowiedź Od poczatku założyliśmy te 25cm i tak zostało i w sumie to nie ma większej różnicy też dla nas w cenie miedzy 25 a 24. (bloczki 25 mam mieć po 2,80zł szt.) Z 18tki to chyba bym się jednak też nie odważyła budować mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.11.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Kochani postarajcie się tak nie cytować "od razu" Autora postu, zresztą jak i potem znowu w całości, bo przy najgłupszym temacie, przy dwóch odpwiedziach można skręcić palec na rolce myszki no ale by się nie narazić mocniej ściana fundamentowa może by praktycznie dowolna bloczki betonowe są i tak najsilniejszym ogniwem takiej ściany propozycja małża zapewne dotyczy 25+15 da 40, tylko po co? zmarnuje materiał mozna dać ścianę szerokości nawet deczko mniejszej niż silikat, ten nadwiesić, tyle, że pewnie nie znajdzie się takiego bloczka betonowego (20?) zresztą precyzja wykonania przez murarzy też często jest wątpliwa zachowując te same grubości, pilnując poprawnego wyprowadzenia sćian fundamentowych masz pewność, że nie sp... ścian nadziemia aż do samego stropu, a to już duży plus a wełna nie musi się opierać na bloczku, bo po co? dochodzi kwestia izolacji ściany fundamentowej - skoro da 40, to jak to dociepli? jak to będzie wyglądalo, gdy wynurzy się z ziemi? makabra a przy 25 da styro 10-14, utworzy się cokolik, będzie git kurde, co mnie wzięło na takie rozpisywanie się chorym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 ... ściana fundamentowa może by praktycznie dowolna bloczki betonowe są i tak najsilniejszym ogniwem takiej ściany ... dokładnie tak jak pisze Barbossa ... Mąż chciał stawiać ściany fundamentowe z bloczków, o szer 40cm. Jednak fachowcy od stawiania tej ściany doradzają bloczki 25cm. najsłabszym ogniwem ściany jest zaprawa nalezy w tym przypadku przycisnąc męża aby zdradził jak mocną zaprawe zamierza zastosowac do tej sciany /10 razy słabszą czy 20 razy .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 17.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Najlepiej jeśli będziesz przestrzegać zaleceń projektanta budynku !Szerszy fundament to większa masa .Standardowo bloczki mają 14/25/38 lub 12/25/38 waga jednego bloczka 14stki to ponad 30kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.11.2009 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dzięki kochani za klarowne rozjaśnienie blondynce w głowie Teraz już na 99% jestem pewna tych ścian, że będą ok. Wiem, to może pytanie z tych banalnych, ale ja się tam wolę upewnić 2 razy niż 1 raz coś spie..ć. Fachowcy od fundamentów objawili nam się dopiero w ubiegłym tygodniu. Długo nie mieliśmy nikogo porządnego na oku. Całkiem przypadkiem ich złapaliśmy i trochę się bałam że może tak bajerują ze swoim doświadczeniem budowlanym żeby złapać robotę. (Z natury nie ufna jestem) Jednak jak na razie wszystko idzie dobrze i pracują jak szaleni bez tchu (co prawda dopiero przy wykopie). Moc zaprawy pod bloczki pewnie jeszcze do ustalenia, ale wszelkie wskazówki od Was mile widziane. Swoją drogą jakie bloczki (chodzi mi o producentów) polecacie pod silikat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 17.11.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Starczą swobodnie bloczki betonowe o takiej samej grubości jak silikat - nie ma sensu poszerzania ich do 40 cm - szkoda pieniędzy. Sam mam też tak zrobione - i nie ma najmniejszego problemu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Mąż chciał stawiać ściany fundamentowe z bloczków, o szer 40cm. a projekt to niby powstaje na bieżąco ? czy nie zawiera info o ścianach fundamentowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 17.11.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Kochani [...] kurde, co mnie wzięło na takie rozpisywanie się chorym Barbossa Co się z Tobą stało? Kochani? I jeszcze takie obszerne i łopatologiczne wyjaśnienie? Przemiana jakaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.11.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Kochani [...] kurde, co mnie wzięło na takie rozpisywanie się chorym Barbossa Co się z Tobą stało? Kochani? I jeszcze takie obszerne i łopatologiczne wyjaśnienie? Przemiana jakaś... boję się banana i to strrrrasznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.11.2009 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 a projekt to niby powstaje na bieżąco ? czy nie zawiera info o ścianach fundamentowych ? W projekcie mam tylko napisane na temat bloczków tak : "Ściany fundamentowe z bloczków betenowych typu "Betonit" (min B15) na zaprawie cementowo-wapiennej marki 5,0 Mpa." Na temat ich wymiarów i grubości ścian fun. nic nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 18.11.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jest jeszcze rysunek tam jest bardzo dokładnie podane wszystkie wymiary , ławy ,kominy,itd. i raczej trzymaj się tego bo przekombinowanie z wymiarami jest kłopotliwe w dalszym etapie nic nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 18.11.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 To otwórz rysunek ( przekrój lub rzut) i przeczytaj wymiar. I jeszcze pytanie gdzie masz kierownika budowy. Jęsli nie masz pojęcia o budowaniu i nie umiesz czytać projektu to dobry fachowy kierownik to podstawa ( a nie tylko taki na papierze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.11.2009 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 aglig zostawiam Twoją wypowiedź bez kometarza. Bo widzisz ja to taka głupia jestem i chyba nie w tym miejscu zapytałam gdzie powinnam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.11.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 a projekt to niby powstaje na bieżąco ? czy nie zawiera info o ścianach fundamentowych ? W projekcie mam tylko napisane na temat bloczków tak : "Ściany fundamentowe z bloczków betenowych typu "Betonit" (min B15) na zaprawie cementowo-wapiennej marki 5,0 Mpa." Na temat ich wymiarów i grubości ścian fun. nic nie ma zdarza się, że w projektach indywidualnych stosuje się lokalne nazwy, choć wg mnie to dziwne być może w okolicach macie jakiś większy zakład produkujący bloczki i stąd nazwa BETONIT dla bloczków, które w nieomal całym kraju nazywane są M-6, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.11.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Coraz bardziej zaczyna mnie zadziwiać mój projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jeżeli nie masz piwnicy a chyba nie masz. Powinno wystarczyć 25cm. Jednak należy trzymać się tego co w projekcie. To jak jest na tym rysunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.11.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Fenix2 nie mam piwnicy ani nawet piętra, poddasza czy strychu Wynika z niego na mój mocno babski rozum, że taki sam wymiar jak silikatu czyli 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 18.11.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki Krzychu za odpowiedź Od poczatku założyliśmy te 25cm i tak zostało i w sumie to nie ma większej różnicy też dla nas w cenie miedzy 25 a 24. (bloczki 25 mam mieć po 2,80zł szt.) Z 18tki to chyba bym się jednak też nie odważyła budować mojego domu. No to informuję 18-ka silikat to całkiem stabilna konstrkcja. Montaż na klej.Dając pustak 18 a nie 25cm zyskujesz dodatkową powierzchnię mieszlną - wątpisz to sobie policz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts