tutli_putli 18.11.2009 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 henzo zapewne jest tak jak piszesz. Niemniej jednak na brak przyszłej pow. mieszkalnej nie mogę narzekać (260m) I jednak sobie zostanę przy tej 25ce. Naprawdę bardzo długo rozważaliśmy różne warianty tych ścian, zaczynając od porotehrmu itp. sprawdzaliśmy nawet możliwość wybudowania domu w technologii szkieletu drewnianego i jakoś nas to nie przekonało.To rozwiązanie z 25cm ścianą akurat nam wydaje się optymalne. Zresztą wszelkie obliczenia i projekt mam właśnie pod taką ścianę nośną i nie będziemy tego już zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 19.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 henzo zapewne jest tak jak piszesz. Niemniej jednak na brak przyszłej pow. mieszkalnej nie mogę narzekać (260m) I jednak sobie zostanę przy tej 25ce. Naprawdę bardzo długo rozważaliśmy różne warianty tych ścian, zaczynając od porotehrmu itp. sprawdzaliśmy nawet możliwość wybudowania domu w technologii szkieletu drewnianego i jakoś nas to nie przekonało.To rozwiązanie z 25cm ścianą akurat nam wydaje się optymalne. Zresztą wszelkie obliczenia i projekt mam właśnie pod taką ścianę nośną i nie będziemy tego już zmieniać. Oczywiiście - to inwestor decyduje co i za ile wykona. Ja kiedyś też miałem taki dylemat. Mój domek powstał z silikatów "18" na klej. Dzisiaj bym pobudował z "15", ale jej wtedy nie było. Z 18 można stawiać obiekty do trzech kondygnacji bez szczególnych wzmocnień.Czemu wybrałem silikaty były wtedy najtańszym, dobrym materiałem. Pustak zimny, ale pięknie kumuluje ciepło, a latem długo chłodno. Pięknie tłumi odgłosy z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 notu trza wiząć pod uwagę czynnik ludzkiczyli ekipę, która to wymuruje, bo tu już nie ma miejsca na babole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.11.2009 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Można z 15tki to ja proponowałabym budynek jedno kondygnacyjny z 12tki, wyjdzie jeszcze taniej, jak ktoś lubi cienkie ściany Wszystkie te parametry i właściwości silikatów znam i dlatego zdecydowałam się min. na budowanie z nich. Nie będę dywagowała o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Temat z czego budować był na FM poruszany setki albo i tysiące razy i moim skromnym zdaniem każdy wybiera to co jemu akurat odpowiada. Oczywiście przepłacać nikt nie lubi, dlatego staram się szukać materiałów o określonych parametrach w najrozsądniejszych cenach. Heh a najfajniej byłoby jakby dawali wszystko za darmo co ? Niestety tak nie ma Moje pytanie dotyczyło jednak bloczków fundamentowych, zresztą uzyskałam już tutaj potrzebne informacje za co serdecznie wszystkim dziękuję. Dyskusja o bloczkach zamieniła się w dyskusję o silikatach a nie taki był mój zamiar. pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.11.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 rozumiem, że uzurpujesz sobie prawo do wątku i tematu wiodącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jak w większości przypadków. Pierwsze kilka postów a temat a potem się zaczyna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.11.2009 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 rozumiem, że uzurpujesz sobie prawo do wątku i tematu wiodącego Ależ skąd Ja tylko zadałam niewinne pytanie ( I nawet uzyskałam satysfakcjonującą mnie odpowiedź) Jak ktoś chce i lubi może sobie tutaj popisać nawet o d..e marynie i nie na temat Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 20.11.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Tylko tak dla usprawiedliwienia się z tych "silikatów" Podając pod rozwagę gr pustaków miałem na uwadze fundamenty tzn skoro ściana "cienka" to czemu ściana fundamentowa ma być gruba......? Ciężar budynku spoczywa na ławach lub stopach fundamentowych /patrz projekt/ I tylko tyle . Życzę szczęśliwego dotarcia do mety z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.03.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Podciągam temat lekko go modyfikując. Skąd wziąć bloczki 18cm jak chcę ścianę 18cm? Jak dam 24 pod silikat 18 to powstanie mi uskok z którym nie ma co zrobić (przynajmniej wewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 30.03.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Bloczki jaknajbardziej 24 cm, ściany z silikatu 25 będą OK mogą być spokojnie nawet mniejsze. Różnica w kosztach niewielka jednak w cenie pralki zmywarki, wanny .... Pozdr MR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Różnica tkwi w:- mniejszej powierzchni pomieszczeń- grubszej ścianie (czyli ilości światła wpadającego przez otwory okienne)przy pustaku 25cm ktoś może machnąć ręką na te "kilka procent", ale dla mnie wo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luving 31.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Chciałem też zapytać jakie bloczki silikatowe polecacie z własnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 31.03.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Proponuje nie podchodzić do zmiany grubości ścian zbyt pochopnie. Niby nic nie znacząca zmiana z 24 na 19 może skutkować problemami z belkami żelbetowymi, nadprożami, które się na tych ścianach opierają. Jeżeli mamy podciąg oparty na ścianie grubości 24 cm to nie możemy go oprzeć na 19 cm lub zrobić o szerokości 20 cm bez przezbrojenia/przekonstrułowania. Jeżeli robimy od nowa budynek (projekt) to ściany 18 - 20 cm pod względem konstrukcyjnym szczególnie z silki dla domów jednorodzinnych wystarczają aż nadto. Oczywiście nie mówimy tu o innych aspektach - przenikanie ciepła, akumulacyjność ściany etc.Pozdr MR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Dlatego też, nie podchodząc pochopnie, chcąc mieć parterówkę ze ścianami 18cm z silikatów zleciłem jednak opracowanie projektu indywidualnego, choć byłem już zdecydowany na zakup typowego (Eryk z Archipelagu). Ilość zmian, jakich chciałem (bądź musiałem) dokonać sprawila, że projekt ind. wyjdzie mnie taniej, a będzie na pewno lepiej przemyślany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts