Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka szerokość bloczków fundamentowych pod ścianę z silikatu

tutli_putli

Recommended Posts

henzo zapewne jest tak jak piszesz. Niemniej jednak na brak przyszłej pow. mieszkalnej nie mogę narzekać (260m) :) I jednak sobie zostanę przy tej 25ce. Naprawdę bardzo długo rozważaliśmy różne warianty tych ścian, zaczynając od porotehrmu itp. sprawdzaliśmy nawet możliwość wybudowania domu w technologii szkieletu drewnianego i jakoś nas to nie przekonało.To rozwiązanie z 25cm ścianą akurat nam wydaje się optymalne. Zresztą wszelkie obliczenia i projekt mam właśnie pod taką ścianę nośną i nie będziemy tego już zmieniać.

henzo zapewne jest tak jak piszesz. Niemniej jednak na brak przyszłej pow. mieszkalnej nie mogę narzekać (260m) :) I jednak sobie zostanę przy tej 25ce. Naprawdę bardzo długo rozważaliśmy różne warianty tych ścian, zaczynając od porotehrmu itp. sprawdzaliśmy nawet możliwość wybudowania domu w technologii szkieletu drewnianego i jakoś nas to nie przekonało.To rozwiązanie z 25cm ścianą akurat nam wydaje się optymalne. Zresztą wszelkie obliczenia i projekt mam właśnie pod taką ścianę nośną i nie będziemy tego już zmieniać.

Oczywiiście - to inwestor decyduje co i za ile wykona. Ja kiedyś też miałem taki dylemat. Mój domek powstał z silikatów "18" na klej. Dzisiaj bym pobudował z "15", ale jej wtedy nie było. Z 18 można stawiać obiekty do trzech kondygnacji bez szczególnych wzmocnień.Czemu wybrałem silikaty były wtedy najtańszym, dobrym materiałem. Pustak zimny, ale pięknie kumuluje ciepło, a latem długo chłodno. Pięknie tłumi odgłosy z zewnątrz.

Można z 15tki to ja proponowałabym budynek jedno kondygnacyjny z 12tki, wyjdzie jeszcze taniej, jak ktoś lubi cienkie ściany :) Wszystkie te parametry i właściwości silikatów znam i dlatego zdecydowałam się min. na budowanie z nich. Nie będę dywagowała o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Temat z czego budować był na FM poruszany setki albo i tysiące razy i moim skromnym zdaniem każdy wybiera to co jemu akurat odpowiada. Oczywiście przepłacać nikt nie lubi, dlatego staram się szukać materiałów o określonych parametrach w najrozsądniejszych cenach. Heh a najfajniej byłoby jakby dawali wszystko za darmo co ? Niestety tak nie ma :roll: Moje pytanie dotyczyło jednak bloczków fundamentowych, zresztą uzyskałam już tutaj potrzebne informacje za co serdecznie wszystkim dziękuję. Dyskusja o bloczkach zamieniła się w dyskusję o silikatach a nie taki był mój zamiar. :roll:

pozdrawiam

Małgosia

rozumiem, że uzurpujesz sobie prawo do wątku i tematu wiodącego :-?

Ależ skąd 8) Ja tylko zadałam niewinne pytanie :D ( I nawet uzyskałam satysfakcjonującą mnie odpowiedź)

Jak ktoś chce i lubi może sobie tutaj popisać nawet o d..e marynie :) i nie na temat :wink:

Tylko po co?

Tylko tak dla usprawiedliwienia się z tych "silikatów"

Podając pod rozwagę gr pustaków miałem na uwadze fundamenty tzn skoro ściana "cienka" to czemu ściana fundamentowa ma być gruba......?

Ciężar budynku spoczywa na ławach lub stopach fundamentowych /patrz projekt/

I tylko tyle .

Życzę szczęśliwego dotarcia do mety z budową. :D :p

• 2 years później...
  • 2 weeks później...

Proponuje nie podchodzić do zmiany grubości ścian zbyt pochopnie. Niby nic nie znacząca zmiana z 24 na 19 może skutkować problemami z belkami żelbetowymi, nadprożami, które się na tych ścianach opierają. Jeżeli mamy podciąg oparty na ścianie grubości 24 cm to nie możemy go oprzeć na 19 cm lub zrobić o szerokości 20 cm bez przezbrojenia/przekonstrułowania. Jeżeli robimy od nowa budynek (projekt) to ściany 18 - 20 cm pod względem konstrukcyjnym szczególnie z silki dla domów jednorodzinnych wystarczają aż nadto. Oczywiście nie mówimy tu o innych aspektach - przenikanie ciepła, akumulacyjność ściany etc.

Pozdr MR

Dlatego też, nie podchodząc pochopnie, chcąc mieć parterówkę ze ścianami 18cm z silikatów zleciłem jednak opracowanie projektu indywidualnego, choć byłem już zdecydowany na zakup typowego (Eryk z Archipelagu).

Ilość zmian, jakich chciałem (bądź musiałem) dokonać sprawila, że projekt ind. wyjdzie mnie taniej, a będzie na pewno lepiej przemyślany.