Krzychos 18.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Żeby upewnić się czy różnicówkę wybija z powodu kotła C.O., 1. to odłącz od gniazdka piec i podłącz w to miejsce jakieś inne trochę bardziej zaawansowane elektrycznie urządzenie, np. piłę, kosiarkę lub lodówkę przy użyciu przedlużacza 2. poprzez przedłużacz podłącz piec do innych gniazdek np. w garażu a nawet w jakimś pokoju lub kuchni i wtedy zobacz czy nie wybija różnicówkę 3. spróbuj przerobić trochę rozdzielnie 220V i dołożyć (jeśli masz miejsce) jeszcze jedną różnicówkę (jednofazwą) specjalnie pod gniazdka w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 18.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Kolega alfred3 wystarczająco jasno powiedział co trzeba zrobić i to jest prawidłowy sposób znalezienia awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 18.11.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Nie wiem śmiać się czy płakać. Czy kolega ogrodnik mógłby nie wprowadzać w błąd wypowiadając się na tematy dla siebie obce? Wybór pozostawiam koledze Na ogrodnictwie niestety się nie znam. Fakt, z terminologią elektryczną miałem do czynienia dość dawno i wyraziłem się "zerowanie", a powinienem napisać "uziemienie". Czy do reszty wypowiedzi kolega ma jakieś zastrzeżenia? "Bynajmniej" - zapamiętam, dzięki za uświadomienie. Piec podłączony do obwodu z różnicówką ale bez PE wybija, a bez różnicówki już nie. Czy w domu nie uziemili Ci czegoś innego podłączając się do rur miedzianych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.11.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 w/G przepisów żyłę N w gnieżdzie 230 V powinna być z lewej strony[patrząc od zewnątrz] i Pozdrawiam Chyba coś nie tak. Z lewej strony powinna być faza, nie N. No i drobiazg: żadne przepisy o tym nie mówią, ani tak ani inaczej. To tylko ogólnie przyjęty zwyczaj. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.11.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Trochę szkoda, że przestała bateria kopać (znaczy z punktu widzenia diagnostyki szkoda ), ale to by potwierdzało tezę, że uszkodzenie nie ma stałego charakteru, tylko zmienia się w czasie, może to być np. zalewana i wysychająca złączka. Co do meritum - mamy w takim razie sytuację, w której doprowadzenie PE do pieca zasilanego zza różnicówki powoduje wywalenie różnicówki, amen. Świadczy to o prądzie upływu płynącym do PE przez piec. Nadal wg mnie najbardziej podejrzany jest sam piec, ale warto się zastanowić nad innymi możliwościami: - czy masz jakiś bojler elektryczny? Ogrzewacz przepływowy lub jakiekolwiek inne urządzenie elektryczne połączone z rurami wodociągowymi, choćby pralka? Jeśli tak, to spróbuj powtórzyć próbę zasilenia pieca z uziemieniem i zza różnicówki po wyłączeniu tego urządzenia (totalnie, z gniazdka) - podobnie z instalacją gazową - kuchenka gazowa w kuchni jest? Jeśli jest, zapewne jest podłączona również do prądu. Wyłączyć (z gniazdka), sprawdzić j.w. - trzecia możliwość: może jakaś dodatkowa pompa CO? Ewentualnie, jak któryś z kolegów radzi,, można też polecieć po całości, wyłączając na tablicy wszystko prócz tego pieca i sprawdzić co się dzieje wtedy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 18.11.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 5)piec nigdzie nie podłączony, dołączony do niego jest jedynie PE. Co się dzieje? nic się nie dzieje ani z różnicówką ani krany nie kopią I jeszcze jedno-przyjrzałem się i ten kabel PE (zielono-żółty) nie jest podłączony do rury ale znika gdzieś w jastrychu.Jak pamiętam jst położona bednarka w ziemi. Żeby była jasność - jako PE rozumiemy bolec w gniazdku. A nie ten żółto-zielony znikający w jastrychu. Jeśli połączenie bolca z rurami nie generuje awarii to winny na 100% jest piec. A jeśli wybija różnicówkę to nie ma winy pieca. Tak więc bardzo ważne (z punktu widzenia diagnostyki) jest czy się poprawnie rozumiemy. Po Twoich wypowiedziach niestety tej pewności nie mam - stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.11.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Do poczytania o różnicówce i awariach: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=570546&highlight=wybija+r%F3%BFnic%F3wka&sid= http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1169356&highlight=wybija+r%F3%BFnic%F3wka&sid= CO awaria pompy : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1441033&highlight=wybija+r%F3%BFnic%F3wka&sid= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.11.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Kombinujcie dalej, piekarze, kombinujcie...Dawno się tak nie uśmiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 19.11.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ja miałem kiedyś jaja z różnicówką , bo zaczeła wywalać już w momencie kiedy zaczeliśmy podłączać rury do pieca , w miarę przybywania instalacji i napełnienia jej woda okazało się że wywala , wywalało również po podłączeniu do gniazdka czegoś dobrze uziemionego, np. pompy ogrodowej , żeby temu zaradzić odłączałem przewód uziemiający od listwy wyrównawczej , okazalo się że przyczyną była , tzw. prowizorka R-betka , w której ponoć przewody N i PE były złączone i dlatego wywalało, po przejściu na docelowe przyłącze problem nie pojawia się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts