TomiAyomi 17.11.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam planuje w przyszłości (5-10 lat) zainstalować pompę ciepłaz pionowymi sondami,w tej chwili jestem na etapie fundamentówi póki co kotłownia będzie "tradycyjna" piec na ekogroszek.proszę o poradę w jaki sposób na tym etapie budowy wykonać przepust co by potem nie pruć fundamentu i posadzki ?. Widziałem u znajomego taką demolkę i wolałbym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 17.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 ja zrobilem to bardzo prosto rura fi 110mm pod katem tak 45 stopni "puszczona" przez sciane na zewnatrz na glebokosc ok 1 metra pod powierzchnia. Od wewnatrz gustowna zatyczka aby jakies robaczki nie wlazily i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 17.11.2009 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 podobnie kombinowalem dobrze ze ktoś mnie w tym utwierdza dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 18.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Nie wiem czy da się przepchać rurę od dolnego źródła PC przez rurę 110 z jednym kolankiem 45 stopni (zależy jeszcze od średnicy rury DZ). Warto byłoby zapytać jakiegoś praktyka (instalatora/wykonawcę). Zwracam uwagę, że te rury będą jeszcze w otulinie. Ja dałem przepust z rur 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 18.11.2009 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 dziś jestem już "mądrzejszy", bo po wizycie gościa co zakładał pompe u znajomegoteż mówi ze jak już robić to z rury 160więc taka będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts