Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nachylenie dachu domu i garażu

jarett

Recommended Posts

Hej, plan zagospodarowania w mojej miejscowości jest dość tajemniczy. Dla zabudowy MN ustala co następuje:

"ustala się dachy dwuspadowe i wielospadowe, dachy jednospadowe i płaskie dopuszcza się w budynkach gospodarczych, garażowych i usługowych"

Dziwi mnie to, że nie podane są w tym (ani w żadnym innym) miejscu przedziały kątów nachylenia połaci (w kilku innych planach tej samej gminy są podane).

1. Stąd moje pytanie - czy spotkaliście się z czymś takim i czy to oznacza dowolność w nachyleniu połaci?

2. Co z garażem? - chcę garaż w bryle budynku z dachem płaskim lub jednospadowym. Czy należy rozumować, że jeśli garaż jest w bryle budynku to musi mieć dach dwu(wielo)spadowy, a jeśli jest osobnym budynkiem to już może mieć płaski?

3. Przyjmując że dach musi być dwuspadowy - czy jeśli zrobię na dachu garażu taras to przejdzie ?

Pytałem o to w Urzędzie Gminy i powiedziano mi, że owszem jest dowolność w nachyleniu połaci (brak zapisu o kątach wynika z wielu protestów mieszkańców przy ustalaniu MPZP) i, że garaż w bryle nie może mieć dachu płaskiego bo jest uznawany za część budynku mieszkalnego. Ale gość nie był do końca pewien tego co mówi :) Polecił dopytać w Starostwie Powiatowym (które udziela pozwoleń na bud.). Zamierzam to uczynić ale chciałbym już tam pójść wyedukowany :)

Moim zdaniem zapisy w planie trzeba czytać wprost (nie doszukiwałbym się ukrytych treści).

Na pytania 1-2 odpowiedź brzmi TAK, na 3 - RACZEJ TAK, bo tu mogą być interpretacje. Moim zdaniem taras to nie dach, a więc, jak najbardziej płaski być może. :lol:

Plany zagospodarownia to z reguły rzecz trudna w interpretacji i zgadnąć co autor miał na myśli nie łatwo. Cieszyć się należy że takowy w ogóle jest.

Ale wracając do pytania:

1 kąt nachylenia połaci w tym przypadku jest dowolny i w dużej mierze będzie zależał od rodzaju pokrycia jakie wybierzesz.

2 Moim zdaniem interpretacja jest bardzo prosta mianowicie jeżeli garaż jest w bryle budynku to jest jego częścią i kształt dachu jest rozpatrywany dla całego budynku, a jaka jego część przypada nad garażem (połać jedna czy kilka) nie ma najmniejszego znaczenia.

3. zakładając nad częścią domu mieszkalną dach np dwu spadowy, a nad garażem taras to oczywiście że możesz tak zrobić jest to rozwiązanie zgodne z planem. Wg przepisów będzie to dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym (jeśli taras nad garażem)z garażem i dachem dwuspadowym. Co w pełni odpowiada istniejącemu planowi.

W planie bardzo wyraźnie jest napisane, że dopuszcza się dachy płaskie i jednospadowe w budynkach gospodarczych, garażowych i usługowych. U Ciebie garaż jest częścią budynku mieszkalnego, a nie budynkiem garażowym.

i nie rozpatruje się kształtu dachu nad nim oddzielnie, lecz dla całego budynku.

2 Moim zdaniem interpretacja jest bardzo prosta mianowicie jeżeli garaż jest w bryle budynku to jest jego częścią i kształt dachu jest rozpatrywany dla całego budynku, a jaka jego część przypada nad garażem (połać jedna czy kilka) nie ma najmniejszego znaczenia.

......

i nie rozpatruje się kształtu dachu nad nim oddzielnie, lecz dla całego budynku.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem więc może posłużę się przykładem.

Taki domek na przykład - z dachem pulpitowym nad garażem zgodnie z tą interpretacją nie przejdzie bo garaż jest w bryle? czy może przejdzie bo dach budynku jako całości jest "wielospadowy" ?

http://z500.pl/projekty/79/warianty/1/wizualizacje/Z79_GP_widok1.jpg

ale taki już przejdzie, bo ma taras?

http://z500.pl/projekty/127/wizualizacje/z127_widok1_0.jpg

Ja tak czy siak poproszę chyba na piśmie o interpretację Starostwo - gdyby mi potem mieli problemy robić przy pozwoleniu. Ten drugi dom to dom, który chce budować - w oryginale jest tam taras, ale chce przerobić na dach pulpitowy lub płaski (mniejsze koszty a taras i tak niepotrzebny, a dwuspadowego nie chce bo mi sie nie podoba:) ).

pierwszy przykład przejdzie bo " dach budynku jako całości jest wielospadowy" drugi przykład też przejdzie z tego samego powodu :)

Jedyny powód dla którego coś byłoby nie tak to jak byś nad budynkiem z przykładu 1 i 2 wykonał płaski dach ( takie lądowisko :))lub jednospadowy to wtedy jesteś niezgodny z rzeczonym planem.