Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luneta

kaśka maciej

Recommended Posts

Noxili gratuluję wiedzy, ale chłopie, w jakim języku Ty do nas przemawiasz :D

czy to napewno nasz ojczysty :p

no własnie nic nie skumałam, ale nie szkodzi

Noxili, szacun. :D

Też myślę o lunecie/lorcecie dla syna na gwiazdkę. Ma ostatnio fioła na punkcie kosmosu, planet, galaktyk, meteorów i innych takich :)
moja córa również :roll: i zadaje mi takie trudne pytania o życiu w kosmosie, czy tam są dzieci i czy mają też takie zabawki jak ona. Matkooooo, :o musze jej kupić coś do obserwacji nieba bo mnie wykończy :D

Teraz sobie przypomniałam, ze mam w domu porządną wojskową lornetkę :roll:

Ale tym ją chyba nie zadowolę

...moja córa również :roll: i zadaje mi takie trudne pytania o życiu w kosmosie, czy tam są dzieci i czy mają też takie zabawki jak ona. Matkooooo, :o musze jej kupić coś do obserwacji nieba bo mnie wykończy :D ...

hmm, oczywiście, że tam są dzieci, tylko...mają macki, dziesięcioro oczu naokoło głowy, oddychają metanem, w TV oglądają Teletubisie, które wyglądają tak jak my i występują w trzech płciach. Koniecznie jej kup coś do obserwacji - jak będzie bardzo chciała to je zobaczy :)

Obserwacje kosmosu oddziaływują na wyobraźnię i skłaniają do głębokich refleksji..."skąd pochodzimy...dokąd zmierzamy...co było przedtem...i co jest dalej".

p.s. przez dobrą lornetkę można już zobaczyć cztery galilejskie księżyce Jowisza. A więc - do dzieła.

...moja córa również :roll: i zadaje mi takie trudne pytania o życiu w kosmosie, czy tam są dzieci i czy mają też takie zabawki jak ona. Matkooooo, :o musze jej kupić coś do obserwacji nieba bo mnie wykończy :D ...

hmm, oczywiście, że tam są dzieci, tylko...mają macki, dziesięcioro oczu naokoło głowy, oddychają metanem, w TV oglądają Teletubisie, które wyglądają tak jak my i występują w trzech płciach.

:D :D :D :D

teraz sobie przypomniałam, ze mam w domu porządną wojskową lornetkę

Ale tym ją chyba nie zadowolę

Apropo proponuje przeczytać to:

http://www.optyczne.pl/13.1-artykuł-Lornetka_czy_teleskop__Wstęp.html