sure 17.11.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Otworzyłam sobie rachunek za energię i najpierw myślałam, ze przecinki się komuś pomylily. Na podstawie zużycia od kwietnia do października (wskazanie licznika 3051), prognozowane oplaty: listopad 1937zł, styczeń 735zł, marzec 715zł! Na budowie tylko wykończeniówka, za bardzo jakichs maszyn się nie używa. Za co, u licha, mam tyle płacić? Czy ten "prąd budowlany" jest kilka razy droższy, czy mam na liczniku pół osiedla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 17.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Otworzyłam sobie rachunek za energię i najpierw myślałam, ze przecinki się komuś pomylily. Na podstawie zużycia od kwietnia do października (wskazanie licznika 3051), prognozowane oplaty: listopad 1937zł, styczeń 735zł, marzec 715zł! Na budowie tylko wykończeniówka, za bardzo jakichs maszyn się nie używa. Za co, u licha, mam tyle płacić? Czy ten "prąd budowlany" jest kilka razy droższy, czy mam na liczniku pół osiedla? Obstawiam to drugie. Aż sprawdziłam nasze faktury - nawet rachunki za okres, kiedy robotnicy mocno się dogrzewali elektrycznymi grzejnikami, które chodziły non-stop w październiku, listopadzie i grudniu nigdy nie mieliśmy takiego rachunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 17.11.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 a na czymś sobie kobito te 3051 natrzepała co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 17.11.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Z doświadczenia wiem że najwięcej prądu idzie przy wykończeniach bo stany surowe to wiadomo tylk betoniarka i jakaś kontówka do cięcia . Ostatnio z powodu braku prądu zakupiłem agregat bo śąsiedzi krzywili się jak chciałem się podłączyć a kabelek miałem położony tylko nie podpięty do energetyki trza czekać. Jestem wykonawcą. Powiem wam że na etapie ław i fundamentów to klient zaoszczędził bo mój agregat opędzlował ok 10l PB i fundamenty stoją bez łaski sąsiadów i energetyki ,moi pracownicy nie mają auta śmigają moim dostawczakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 17.11.2009 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Głowię się nad tym również - co zeżarło (jeżeli to jest możliwe) tyle prądu? Wylewki maszynowe? To tylko 1 dzień... betoniarka z rzadka.. cykliniarka? wiertarka (no, na noc tego raczej nie zostawiali!) Jak to na budowie, czasem jakaś maszyna pracowała, ale najczęściej czajnik elektryczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 17.11.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 O matko , to my też tyle będziemy płacić , to jakaś masakra. Czy udało Ci się Sure dojść, co tyle tego prądu zjadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 17.11.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dodam do tej wykończeniówki.Lampy , żarówki , szlifierki, wiertarki, pilarki.Same halogeny , jeden 500w jak tak poświeci 10godzin jeden ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 17.11.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 No to u nas nocują wciąż pracownicy i grzeją się grzejnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 17.11.2009 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 No nie, halogeny mam dopiero od 2 tygodni, tego jeszcze nie policzyli.. Wcześniej tylko smętne żarówki na kablach sobie zwisały (w małych ilosciach)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 17.11.2009 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ciekawe, ile taki grzejniczek kosztuje dobowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 17.11.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Głowię się nad tym również - co zeżarło (jeżeli to jest możliwe) tyle prądu? Wylewki maszynowe? To tylko 1 dzień... betoniarka z rzadka.. cykliniarka? wiertarka (no, na noc tego raczej nie zostawiali!) Jak to na budowie, czasem jakaś maszyna pracowała, ale najczęściej czajnik elektryczny! Wylewki to nawet nie licz bo silnik diesel ,no zacieraczka elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 17.11.2009 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Głowię się nad tym również - co zeżarło (jeżeli to jest możliwe) tyle prądu? Wylewki maszynowe? To tylko 1 dzień... betoniarka z rzadka.. cykliniarka? wiertarka (no, na noc tego raczej nie zostawiali!) Jak to na budowie, czasem jakaś maszyna pracowała, ale najczęściej czajnik elektryczny! Wylewki to nawet nie licz bo silnik diesel ,no zacieraczka elektryczna No, jak nie wylewki, to już nie wiem! Ale naprawdę nie jest mi do śmiechu, tym bardziej, że na budowie był raczej średni ruch i nie za wiele sie działo... Ktoś z was uzyskał podobny wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.11.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Otworzyłam sobie rachunek za energię i... Za co, u licha, mam tyle płacić? Czy ten "prąd budowlany" jest kilka razy droższy, czy mam na liczniku pół osiedla? Na rachunku masz wyszczególnione konkretne pozycje. Czy Twoi fachowcy od wykończeniówki nie dogrzewają się piecykami elektrycznymi? Nie używają halogenów do oświetlenia miejsca pracy? Nie gotują sobie czasem obiadków? Może w międzyczasie na budowie pracował agregat tynkarski? Może masz hydrofor, spawarke, etc...? Na te pytania odpowiedzi znasz tylko Ty. Prąd budowlany jest droższy, stała opłata jest większa i wogóle jak najszybciej zmień taryfe na gospodarczą. I jeszcze jedna próba. Wyłącz wszystkie odbiorniki, zanotuj wskazanie licznika. Wróć po 2-3 dniach (weekend) i odczytaj wskazania. Mało prawdopodobne, ale może Twoja instalacja stała się odbiornikiem energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 17.11.2009 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 [Prąd budowlany jest droższy, stała opłata jest większa i wogóle jak najszybciej zmień taryfe na gospodarczą. Podobno można dopiero po odbiorze budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.11.2009 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ktoś z was uzyskał podobny wynik? Na pewno masz cos nie tak!! Od poczatku budowy zuzylem 1100kWh - a buduje od pazdziernika 2007!! Od dobrego miesiaca co drugi, trzeci dzien chodza dwie farelki po 2kW, osuszacz 1kW, bardzo czesto chodzil czajnik etc. Generalnie mam stan zamkniety z wszystkimi instalacjami, wylewkami, tynkami. Za prad place wedlug prognoz z poprzednich lat po 180 pln / 2 m-ce. Dopiero z dwa tygodnie temu zmienilem taryfe na "domowa" wiec rachunki spadna! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.11.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 a nie mieliście jakiś halogenów co świeciły całymi nocami na zewnątrz domu? Generalnie ten rachunek to kosmos. Sprawdzałaś jakie rzeczywiste zużycie jest na liczniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.11.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 nie mielismy halogenów! zaraz wychodzę do pracy - po południu odczytam sama ten licznik, bo oczom nie wierzę! Zastanawiam się nad zlożeniem reklamacji, nawet jeśli odczyt jest prawidłowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 18.11.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Trochę dziwne to wskazanie licznika, ja od samego początku budowy mam zużycie około 900kWh, a budowa zaczęta w marcu 2008! Betoniarka była na 220V (zamiast na siłe), dodatkowo rok temu w zimę w nocy włączona była lampa doświetlająca plac. Aktualnie pomieszkuję już w domu od 1,5 miesiąca (nie mam jeszcze odbioru ani docelowego przyłącza energetycznego) i rachunki ostatnio wzrosły do 70 zł/miesiac. Ważne jest to w przypadku prądu budowlanego, żeby mieć jak najmniejszą moc przyłączeniową bo w zależności od ilości kWh płaci się co miesiąc abonament za przesył itp. (więcej jak w przypadku normalnej taryfy). Po namowach ojca zdecydowałem się na 5kWh! Każdy się dziwił w energetyce - chcieli mi dać 15kWh! Twierdzili że nie starczy, mylili się. Bardzo dobrze zrobiłem że posłuchałem ojca:) W okresie dwóch lat trochę na tym zaoszczędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 18.11.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Hmmm, Wcale nie jest tak że jak piszą poprzednicy "na pewno" jest coś nie tak. Miałem podobny przypadek, ciut niższy rachunek tzn. 1100 do zapłaty i prognozy na 400-500 zeta na przyszłość. Kwestia tego co się tam działo i jakie urządzenia działały. U nas winowajcą okazały się dwa piecyki na olej każdy po ok. 2000 wat czy jakoś tak. panowie tynkarze dogrzewali się w kwietniu i maju.Reklamowaliśmy, przyjechali panowie, zdjęli plombę, sprawdzili licznik i wszystko się okazało być ok. U ciebie mogło być podobnie, wystarczy jedno urządzenie o większej mocy które chodzi non stop (właśnie grzejnik na przykład) i po herbacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszC 18.11.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Największym pożeraczem prądu są grzejniki. Inne budowlane maszynki np. wiertarki to znikome zużycie nie ze względu na moc ale czas ich pracy. Grzejnik 2kVA włączony cały czas - 2kVAx24hx30dni x 0,60zł/kVAh = 864zł na miesiąc. Halogen 500VA - 216zł/miesiąc. Albo grzałaś i świeciłaś cały czas albo uszkodzony licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts