Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd budowlany - to tyle kosztuje??

sure

Recommended Posts

Otworzyłam sobie rachunek za energię i najpierw myślałam, ze przecinki się komuś pomylily. Na podstawie zużycia od kwietnia do października (wskazanie licznika 3051), prognozowane oplaty: listopad 1937zł, styczeń 735zł, marzec 715zł! Na budowie tylko wykończeniówka, za bardzo jakichs maszyn się nie używa. Za co, u licha, mam tyle płacić?

Czy ten "prąd budowlany" jest kilka razy droższy, czy mam na liczniku pół osiedla? :o

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Otworzyłam sobie rachunek za energię i najpierw myślałam, ze przecinki się komuś pomylily. Na podstawie zużycia od kwietnia do października (wskazanie licznika 3051), prognozowane oplaty: listopad 1937zł, styczeń 735zł, marzec 715zł! Na budowie tylko wykończeniówka, za bardzo jakichs maszyn się nie używa. Za co, u licha, mam tyle płacić?

Czy ten "prąd budowlany" jest kilka razy droższy, czy mam na liczniku pół osiedla? :o

Obstawiam to drugie.

Aż sprawdziłam nasze faktury - nawet rachunki za okres, kiedy robotnicy mocno się dogrzewali elektrycznymi grzejnikami, które chodziły non-stop w październiku, listopadzie i grudniu nigdy nie mieliśmy takiego rachunku :o

Z doświadczenia wiem że najwięcej prądu idzie przy wykończeniach bo stany surowe to wiadomo tylk betoniarka i jakaś kontówka do cięcia .

Ostatnio z powodu braku prądu zakupiłem agregat bo śąsiedzi krzywili się jak chciałem się podłączyć a kabelek miałem położony tylko nie podpięty do energetyki trza czekać.

Jestem wykonawcą.

Powiem wam że na etapie ław i fundamentów to klient zaoszczędził bo mój agregat opędzlował ok 10l PB i fundamenty stoją bez łaski sąsiadów i energetyki ,moi pracownicy nie mają auta śmigają moim dostawczakiem :lol:

Głowię się nad tym również - co zeżarło (jeżeli to jest możliwe) tyle prądu?

Wylewki maszynowe? To tylko 1 dzień... betoniarka z rzadka.. cykliniarka? wiertarka (no, na noc tego raczej nie zostawiali!)

Jak to na budowie, czasem jakaś maszyna pracowała, ale najczęściej czajnik elektryczny! :-?

Wylewki maszynowe? To tylko 1 dzień... betoniarka z rzadka.. cykliniarka? wiertarka (no, na noc tego raczej nie zostawiali!)

Jak to na budowie, czasem jakaś maszyna pracowała, ale najczęściej czajnik elektryczny! :-?

Wylewki to nawet nie licz bo silnik diesel ,no zacieraczka elektryczna

Wylewki to nawet nie licz bo silnik diesel ,no zacieraczka elektryczna

No, jak nie wylewki, to już nie wiem! :wink:

Ale naprawdę nie jest mi do śmiechu, tym bardziej, że na budowie był raczej średni ruch i nie za wiele sie działo...

Ktoś z was uzyskał podobny wynik?

Otworzyłam sobie rachunek za energię i... Za co, u licha, mam tyle płacić?

Na rachunku masz wyszczególnione konkretne pozycje.

Czy Twoi fachowcy od wykończeniówki nie dogrzewają się piecykami elektrycznymi?

Nie używają halogenów do oświetlenia miejsca pracy?

Nie gotują sobie czasem obiadków?

Może w międzyczasie na budowie pracował agregat tynkarski?

Może masz hydrofor, spawarke, etc...?

Na te pytania odpowiedzi znasz tylko Ty.

Prąd budowlany jest droższy, stała opłata jest większa i wogóle jak najszybciej zmień taryfe na gospodarczą.

I jeszcze jedna próba.

Wyłącz wszystkie odbiorniki, zanotuj wskazanie licznika. Wróć po 2-3 dniach (weekend) i odczytaj wskazania. Mało prawdopodobne, ale może Twoja instalacja stała się odbiornikiem energii?

Ktoś z was uzyskał podobny wynik?

Na pewno masz cos nie tak!! Od poczatku budowy zuzylem 1100kWh - a buduje od pazdziernika 2007!! Od dobrego miesiaca co drugi, trzeci dzien chodza dwie farelki po 2kW, osuszacz 1kW, bardzo czesto chodzil czajnik etc. Generalnie mam stan zamkniety z wszystkimi instalacjami, wylewkami, tynkami. Za prad place wedlug prognoz z poprzednich lat po 180 pln / 2 m-ce. Dopiero z dwa tygodnie temu zmienilem taryfe na "domowa" wiec rachunki spadna!

pozdr.

Trochę dziwne to wskazanie licznika, ja od samego początku budowy mam zużycie około 900kWh, a budowa zaczęta w marcu 2008! Betoniarka była na 220V (zamiast na siłe), dodatkowo rok temu w zimę w nocy włączona była lampa doświetlająca plac. Aktualnie pomieszkuję już w domu od 1,5 miesiąca (nie mam jeszcze odbioru ani docelowego przyłącza energetycznego) i rachunki ostatnio wzrosły do 70 zł/miesiac.

Ważne jest to w przypadku prądu budowlanego, żeby mieć jak najmniejszą moc przyłączeniową bo w zależności od ilości kWh płaci się co miesiąc abonament za przesył itp. (więcej jak w przypadku normalnej taryfy). Po namowach ojca zdecydowałem się na 5kWh! Każdy się dziwił w energetyce - chcieli mi dać 15kWh! Twierdzili że nie starczy, mylili się. Bardzo dobrze zrobiłem że posłuchałem ojca:) W okresie dwóch lat trochę na tym zaoszczędziłem.

Hmmm,

Wcale nie jest tak że jak piszą poprzednicy "na pewno" jest coś nie tak.

Miałem podobny przypadek, ciut niższy rachunek tzn. 1100 do zapłaty i prognozy na 400-500 zeta na przyszłość. Kwestia tego co się tam działo i jakie urządzenia działały. U nas winowajcą okazały się dwa piecyki na olej każdy po ok. 2000 wat czy jakoś tak. panowie tynkarze dogrzewali się w kwietniu i maju.

Reklamowaliśmy, przyjechali panowie, zdjęli plombę, sprawdzili licznik i wszystko się okazało być ok.

U ciebie mogło być podobnie, wystarczy jedno urządzenie o większej mocy które chodzi non stop (właśnie grzejnik na przykład) i po herbacie.

Największym pożeraczem prądu są grzejniki. Inne budowlane maszynki np. wiertarki to znikome zużycie nie ze względu na moc ale czas ich pracy.

Grzejnik 2kVA włączony cały czas - 2kVAx24hx30dni x 0,60zł/kVAh = 864zł na miesiąc. Halogen 500VA - 216zł/miesiąc. Albo grzałaś i świeciłaś cały czas albo uszkodzony licznik.