JanuszC 18.11.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Podobno można dopiero po odbiorze budynku? Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 18.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Co do lliczników Na wiosnę wymienili mi licznik od wody stary przestał działać Z ciekawości sprawdziłem za jakieś 2 tygodnie od zainstalowania i nie mogłem uwierzyć w to co zobaczyłem 99990, i dalej po przecinku nie pamientam nabił prawie 100tys m3 x 2zł Ale szybko wymienili ten licznik myślałem że był odwrotnie zamontowany ale nie było ok . Może warto samemu przetestować licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.11.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Podobno można dopiero po odbiorze budynku? Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy" Przepisy się zmieniają - dzwoniłem do swojego rejonu energ. dzisiaj i powiedzieli mi że w biegłym miesiącu otrzymali jakieś pismo (nie wiem w sumie skąd) że umowę na prąd "bytowy" mogą podpisać w przypadku kiedy organ nadzorujący budowę dopuści budynek do użytkowania. I od listopada nie podpisują umów na podstawie odbiorów samej instalacji el. Tak że różnie to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 ... prognozowane oplaty: listopad 1937zł ... w moim regionie prognozy wyliczane sa na podstawie zużycia w poprzednim połroczu ale tu .... albo Zakład Energetyczny zatrudnia "prognostyka" który nie uwazał w szkole na lekcjach ... albo próbuje Cie orżnąć ... w takim wypadku zgłaszasz do prokuratury próbe wyłudzenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszC 18.11.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja podłączałem prąd 1 lipca a widzę, że to już historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 18.11.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Nie masz obowiązku płacenia za prognozy zwyczajnie spisujesz licznik i idziesz płacić za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 18.11.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Podobno można dopiero po odbiorze budynku? Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy" Oprócz tego trzeba mieć: -świadectwo odbioru -świadectwo energetyczne -inwentaryzację powykonawczą od geodety _protokół odbioru PWiK - z elektrowni odbiór przyłącza ze słupa do budynku - protokół kominiarski Czyli niemało ,ale Sure to możesz załatwić w m-ąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 18.11.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Podobno można dopiero po odbiorze budynku? Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy" Oprócz tego trzeba mieć: -świadectwo odbioru -świadectwo energetyczne -inwentaryzację powykonawczą od geodety _protokół odbioru PWiK - z elektrowni odbiór przyłącza ze słupa do budynku - protokół kominiarski Czyli niemało ,ale Sure to możesz załatwić w m-ąc Nie musisz tego miec. Wszystko zalezy od regionu. Ja miełm tylko sso i zmiana taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.11.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Podobno można dopiero po odbiorze budynku? Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy" Oprócz tego trzeba mieć: -świadectwo odbioru -świadectwo energetyczne -inwentaryzację powykonawczą od geodety _protokół odbioru PWiK - z elektrowni odbiór przyłącza ze słupa do budynku - protokół kominiarski Czyli niemało ,ale Sure to możesz załatwić w m-ąc W Vattenfall na Slasku wystarczy stan zamkniety i podlaczona w srodku jedna zarowka pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 18.11.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Miałam to samo ,gdy 2 tyg.temu przyszedł rachunek,co prawda nie na taką kwotę,ale na 210zł,za 2 m-ce 09 i 10. Zużycie prądu nie było duże 67kwh. Jednak opłaty abonamentowe są zabójcze,w szczególnosci opłata abonamentowa handlowa . My mamy podłączone 11Kwh. Teraz nic się nie dzieje, i przyjdzie nam płacić same opłaty ,niemałe Sprawdź tak jak polecają inni,pobór prądu przez licznik,wtedy gdy jest spokój i gdy pracują fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 18.11.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 To macie ułatwioną drogę do tańszych rachunków,My w pomorskim,a konkretnie w Kwidzynie mamy pod górkę,gdy zapytałam się w ZE co muszę zrobic,aby przejść na tańszy prąd dostałam ten wykaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.11.2009 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Kamlotku, to u mnie chyba jest podobnie, bo to tez pomorskie... Sprawdziłam dzisiaj licznik, chyba spisali dobrze. Teraz zużycie wynosi 3315 kWh, a to znaczy, że w ciągu miesiąca przybyło 274 kWh. Zużycie jest mniejsze, niż średnie za ostatnie pół roku, ale wiele się ostatnio na budowie nie działo. Cały czas działa piec gazowy, stolarze montowali zabudowy, elektrycy lampy. Żadne lampy nie były włączone na noc, a ekipy kończyły o 16-tej (sic!), więc za dużo światła nie świecili. To wygląda nieco lepiej, ale sama nie wiem, jeszcze nie mieszkamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 18.11.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 U nas Energa za taryfe budowlaną każe płacić opłatę stałą zależną od mocy przyłączeniowej (za 12,5 KW ok 180zł/2mce) plus to co zużyte w wyższej cenie za kilowat. Taryfę budowlaną można zamienić na bytową dopiero po odbiorze technicznym, może być częściowy. My wstrzymaliśmy się z umową ,bo przez dwa lata płacilibyśmy za to, że licznik wisi w skrzynce. Mamy prąd z domu, w którym mieszkamy aktualnie. Stan surowy zamknięty to było ok 200zł różnicy w rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 18.11.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 a jutro pędze zobaczyć co u mnie na liczniku się dzieje może być podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 19.11.2009 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 a jutro pędze zobaczyć co u mnie na liczniku się dzieje może być podobnie i co tam na liczniku (i dlaczego)? ja dziś - jutro udam się do ZE reklamować, ciekawe, z jakim skutkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 19.11.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 siemka dzisiaj pobiegłem do licznika i co??? luzik 158kW (na 2 budowy ) . Dla jasności mam wylane podłogi tynki hydraulika itd. Teraz zaczynam wykańczać się Aha to jest stan od założenia licznika czyli jakieś 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 19.11.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 mnie wychodzi, że do tego etapu mialam 177... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 19.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 czyli podobnie mamy chyba ( choc u mnie to 2 budowy jada na prądzie) a co energetyczne powiedziały??? Byłas tam ? Zerkałem teraz do prognozy dali mi na dzień 10.11- 170kW to dobrze założyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 19.11.2009 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Będę jutro lub w poniedziałek, złożę reklamację. Sprawdzą pewnie, czy licznik działa dobrze, a jeżeli tak - to nie uznają jej... Na pewno trzeba pogonić elektryków, żeby skończyli pracę i starać się przejść na zwykłą taryfę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 19.11.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 W Enegra Tczew aby zmienić prąd budowlany na "zwykły" wystarczy mieć stan zamknięty tzn. muszą być drzwi i okna -to były jedyne wymagania stawiane przez Energę -jak zgłosiłem w jednym tygodniu to następnego tygodnia przyjechał jakiś Pan z energii i spojrzał na dom (nie wchodził nawet do środka) zaznaczył coś w kwitach i na następnym rachunku już miałem inne taryfy. pozdrawiamPiotr W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts