Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd budowlany - to tyle kosztuje??

sure

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do lliczników

Na wiosnę wymienili mi licznik od wody stary przestał działać

Z ciekawości sprawdziłem za jakieś 2 tygodnie od zainstalowania i nie mogłem uwierzyć w to co zobaczyłem :o 99990, i dalej po przecinku nie pamientam nabił prawie 100tys m3 x 2zł :cry:

Ale szybko wymienili ten licznik myślałem że był odwrotnie zamontowany ale nie było ok .

Może warto samemu przetestować licznik :wink:

Podobno można dopiero po odbiorze budynku?

Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy"

Przepisy się zmieniają - dzwoniłem do swojego rejonu energ. dzisiaj i powiedzieli mi że w biegłym miesiącu otrzymali jakieś pismo (nie wiem w sumie skąd) że umowę na prąd "bytowy" mogą podpisać w przypadku kiedy organ nadzorujący budowę dopuści budynek do użytkowania. I od listopada nie podpisują umów na podstawie odbiorów samej instalacji el. Tak że różnie to może być.

... prognozowane oplaty: listopad 1937zł ...

w moim regionie prognozy wyliczane sa na podstawie zużycia w poprzednim połroczu ale tu .... :-?

albo

Zakład Energetyczny zatrudnia "prognostyka" który nie uwazał w szkole na lekcjach ...

albo próbuje Cie orżnąć ...

w takim wypadku zgłaszasz do prokuratury próbe wyłudzenia ....

Jeśli masz instalację wewnętrzną i protokół odbioru instalacji przez uprawnionego elektryka to można od razu mieć prąd "bytowy"

Oprócz tego trzeba mieć:

-świadectwo odbioru

-świadectwo energetyczne

-inwentaryzację powykonawczą od geodety

_protokół odbioru PWiK

- z elektrowni odbiór przyłącza ze słupa do budynku

- protokół kominiarski

Czyli niemało :-? ,ale Sure to możesz załatwić w m-ąc

Oprócz tego trzeba mieć:

-świadectwo odbioru

-świadectwo energetyczne

_protokół odbioru PWiK

- protokół kominiarski

Nie musisz tego miec. Wszystko zalezy od regionu. Ja miełm tylko sso i zmiana taryfy

Oprócz tego trzeba mieć:

-świadectwo odbioru

-świadectwo energetyczne

_protokół odbioru PWiK

- protokół kominiarski

W Vattenfall na Slasku wystarczy stan zamkniety i podlaczona w srodku jedna zarowka :)

pozdr.

Miałam to samo ,gdy 2 tyg.temu przyszedł rachunek,co prawda nie na taką kwotę,ale na 210zł,za 2 m-ce 09 i 10. Zużycie prądu nie było duże 67kwh. Jednak opłaty abonamentowe są zabójcze,w szczególnosci opłata abonamentowa handlowa :evil: . My mamy podłączone 11Kwh. Teraz nic się nie dzieje, i przyjdzie nam płacić same opłaty :evil: ,niemałe :evil:

Sprawdź tak jak polecają inni,pobór prądu przez licznik,wtedy gdy jest spokój i gdy pracują fachowcy :roll:

Kamlotku, to u mnie chyba jest podobnie, bo to tez pomorskie...

Sprawdziłam dzisiaj licznik, chyba spisali dobrze. Teraz zużycie wynosi 3315 kWh, a to znaczy, że w ciągu miesiąca przybyło 274 kWh. Zużycie jest mniejsze, niż średnie za ostatnie pół roku, ale wiele się ostatnio na budowie nie działo. Cały czas działa piec gazowy, stolarze montowali zabudowy, elektrycy lampy. Żadne lampy nie były włączone na noc, a ekipy kończyły o 16-tej (sic!), więc za dużo światła nie świecili. To wygląda nieco lepiej, ale sama nie wiem, jeszcze nie mieszkamy...

U nas Energa za taryfe budowlaną każe płacić opłatę stałą zależną od mocy przyłączeniowej (za 12,5 KW ok 180zł/2mce) plus to co zużyte w wyższej cenie za kilowat. Taryfę budowlaną można zamienić na bytową dopiero po odbiorze technicznym, może być częściowy.

My wstrzymaliśmy się z umową ,bo przez dwa lata płacilibyśmy za to, że licznik wisi w skrzynce. Mamy prąd z domu, w którym mieszkamy aktualnie. Stan surowy zamknięty to było ok 200zł różnicy w rachunkach.

W Enegra Tczew aby zmienić prąd budowlany na "zwykły" wystarczy mieć stan zamknięty tzn. muszą być drzwi i okna -to były jedyne wymagania stawiane przez Energę -jak zgłosiłem w jednym tygodniu to następnego tygodnia przyjechał jakiś Pan z energii i spojrzał na dom (nie wchodził nawet do środka) zaznaczył coś w kwitach i na następnym rachunku już miałem inne taryfy.

pozdrawiam

Piotr W.