Megana 19.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 A czy ma ktoś doświadczenie w woj. dolnośląskim ( Wrocław okolice), jak to jest ze zmiana prądu budowlanego na zwykły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 19.11.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Sprawdziłam dzisiaj licznik, chyba spisali dobrze. Teraz zużycie wynosi 3315 kWh, a to znaczy, że w ciągu miesiąca przybyło 274 kWh. Zużycie jest mniejsze, niż średnie za ostatnie pół roku, ale wiele się ostatnio na budowie nie działo. Cały czas działa piec gazowy, stolarze montowali zabudowy, elektrycy lampy. Żadne lampy nie były włączone na noc, a ekipy kończyły o 16-tej (sic!), więc za dużo światła nie świecili. To wygląda nieco lepiej, ale sama nie wiem, jeszcze nie mieszkamy... Nie jest to mało. My mieszkamy i na miesiąc zużywamy ok 150kWh, działa piec, całe AGD, komputery, oświetlenie do późna w nocy, nie oszczędzamy zbytnio prądu. Ale specjalnie sprawdziłam dla Ciebie przeostatnią fakturę. Od 10.2008 do 04.2009 czyli pół roku, były prowadzone prace wykończeniowe, zużyliśmy 1681 kWh czyli 280kWh/miesiąc. (Dla porównania stan surowy zamknięty z hydrauliką, elektryką, tynkami i wylewkami 675kWh przez ponad rok!). Panowie którzy wykańczali nam dom często zostawali na noc, trochę się dogrzewali, ale raczej niewiele bo mieliśmy uruchomiony piec, troche gotowali no i na oświetlenie dużo poszło. Mam nadzieję, że Cię pocieszyłam, jest nadzieja, że rachunki będa mniejsze. Ale niestety w Gdańsku nie udało mi sie załatwić przejścia na prąd gospodarczy przez odbiorem budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 21.11.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Będę jutro lub w poniedziałek, złożę reklamację. Sprawdzą pewnie, czy licznik działa dobrze, a jeżeli tak - to nie uznają jej... Na pewno trzeba pogonić elektryków, żeby skończyli pracę i starać się przejść na zwykłą taryfę... Bierz pod uwagęnastępujący bieg wydarzeń. Jeśli okaże się,że twój licznik zlicza dużo za dużo to zamiast zwrotu kasy możesz dostać fakturę do zapłaty za tzw nielegalny pobór energii bo w takich sprawach zazwyczaj stwierdza sięże licznik mierzy zadużo bo ktoś (odbiorca)hamował go magnesikiem. Nie twierdzę że tak musi być ale może. Jeśli przyjadą smutni panowie i zapakują ci ten licznik do specjalnego wora to spodziewaj się kłopotów, jeśli wrzucą go na podłogę auta to masz z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 21.11.2009 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 nie rozumiem w jakim celu miałby mi ktoś hamować licznik magnesikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 nie rozumiem w jakim celu miałby mi ktoś hamować licznik magnesikiem? tu chodzi o odwrócenie uwagi ... Zakład Energetyczny aby sam nie być posądzonym odwróci kota ogonem i w myśl starej złodziejskiej zasady złodziej sam krzyczy najgłośniej "łapaj złodzieja" dlatego moga Ci wyciąć numer i wyslą na kontrole "smutnych panów"... bezpieczniej jest wiec /tak jak Ci wczesniej radziłem/ zgłościc ich do prokuratury o próbe wyłuddzenia pieniędzy nie będziesz musiała sie wtedy tłumaczyć, ze nie jesteś wielbładem ani nie hamujesz licznika magnesikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 21.11.2009 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A, w myśl zasady "Si vis pacem para bellum"? ...żeby zgłosić próbę wyłudzenia musiałabym mieć przynajmnej przekonanie, że licznik mierzy niewłaściwie. Nie można wykluczyć, że jednak to zuzycie jest rzeczywiste (choć dziwne mi się wydaje). O prokuraturze pomyślę na pewno w przypadku, kiedy ktoś spróbuje mnie o coś oskarżyć!.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ...musiałabym mieć przynajmnej przekonanie, że licznik mierzy niewłaściwie ... ale licznik nie jest Twoją własnością i nie mozesz tego sprawdzić ... mozesz zaś podejrzewac, ze ktoś Cie próbuje naciągnąc na niemałą kwote ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 21.11.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ...musiałabym mieć przynajmnej przekonanie, że licznik mierzy niewłaściwie ... ale licznik nie jest Twoją własnością i nie mozesz tego sprawdzić ... mozesz zaś podejrzewac, ze ktoś Cie próbuje naciągnąc na niemałą kwote ... myślisz, że tu ma znaczenie, kto pierwszy zgłosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 moze nie tyle kto pierwszy, ale ze sie ich nie boisz, ze nie dasz sie nastraszyć, ze łatwo im z Tobą nie pójdzie bo oni teraz szukają jeleni, chca sie sprywatyzowac i aby pokazac jak im sie powodzi okładają sciany chromem i marmurem, wszedzie swiecidełka, jaby mogli to by złote klamki w drzwiach założyli ... tak na pokaz dla przyszłego inwestora ... to mają z przodu - natomiast d.pe maja gołą ... czyli przewody pordzewiałe,nieizolowane, słupy z lat gomółkowskich /to co im kiedyś za komuny ludzie w darze oddali to mają / i takimi numerami jak tzw. prognozowane opłaty próbują wyłudzić skąd sie da i ile sie da - aby błysnąc przepychem ... trzeba temu dac odpór stanowczo i zdecydowanie bo jesli im sie uda pare takich numerów - rozzuchwalą sie jeszcze bardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 bo w takich sprawach zazwyczaj stwierdza sięże licznik mierzy zadużo bo ktoś (odbiorca)hamował go magnesikiem. Co to znaczy zazwyczaj? Kazdy nowoczesny licznik ma czujniki "oszukania go". Moj zlicza nawet ilosc kWh pobrana w momencie dzialania magnesu, notuje wszystkie proby oszukania licznika - z datami, czasem etc. To juz nie te czasy - liczniki to takie male komputerki, niektore nawet maja wbudowane karty GSM i w momencie awarii / przylozenia magnesiku wysyla taki informacje do energetyki odrazu! Jak to nowy licznik to wielkie prawdopodobienstwo ze wszystko to posiada. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 21.11.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Kwiecień do Października = 7 miesięcy czyli 1937/7=276 kWh/miesiąc.Budowa wiadomo pracują: betoniarka, wiertarki, spawarka itp. Mieszkam, oszczędzam, oszczędzam....oszczędzam i mam 1000 kWh na dwa miesiące.Ale... te ok. 1000 kWh to prąd na codzienne użytkowanie i prąd który zużywa piec CO.Ale piec CO to ciepła woda, pompa do CO, pompa do bojlera i pompa do obiegu ciepłej wody.Powierzchnia domu ok 150m2. Koleżanka w bloku w mieszkaniu o powierzchni ok 60m2 płaci ok 250 zł za prąd na dwa miesiące + 260 za gaz na dwa miesiące + opłaty do spółdzielni za ciepełko w domu ile nie wiem. Już nie wiem sam, dużo zużywam czy mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.11.2009 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Brzoza nie przesadzaj. Gdyby każdy kto rozlicza sięz dostawcami mediów w formie prognoz leciał od razu do prokuratury że ktoś chce wyłudzić od niego jakieś pieniądze to w jakim my kraju byśmy żyli? Nie ma tu mowy o żadnym wyłudzeniu bo w okresie rozliczeniowym najczęściej poł rocznym następuje rozliczenie faktyczne na podstawie wskazań liczników a więc jeśli zapłacisz więcej z prognozy to dostaniesz zwrot przy rozliczeniu i na odwrót. Co do liczników to w 90 % są to nadal liczniki elektromechaniczne podatne na hamowanie magnesikiem a nie żadne komputerki. Widocznie ty jesteś w tych 10% gdzie zainstalowano komputerki. Na pytanie " po co przykładać magnesik do licznika i jak to robnić nie będę odpowiadał. Faktem jest ,że kiedyśgdy takich magnesików nie było zjawiska ,że licznik zapylał jak samochodzik były bardzo sporadyczne. Dziś jest to chleb powszedni . Licznik indukcyjny to w brew pozorom proste urządzenie i jeśli zaczyna przyspieszaćto powód zazwyczaj jest jeden- brak monentu hamującego a moment ten zanika najczęściej po traktowaniu licznika magnesikiem a nie z niewyjaśnionych przyczyn czy jak niektórzy twierdząz powodów promieniowania kosmicznego lub ,że w domu ma duże głośniki. Więc to wcale nie jest tak ,że ZE krzyczą łapać złodzieja a złodziei nie ma. Zajmujsiętrochęwykrywaniem NPE na Górnym śląsku i skala zjawiska jest ogromna. * na 10 wytypowanych przypaków jest trafnych a ile jest przypadków nie wytypowanych i nie wykrytych? PS. Absolutnie nie pisałem o tych złodziejach w stosunku do koleżanki. Tak jakoś temat zszedł mi na ten tor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.11.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Czy Twoi fachowcy od wykończeniówki nie dogrzewają się piecykami elektrycznymi? Nie używają halogenów do oświetlenia miejsca pracy? Nie gotują sobie czasem obiadków? Może w międzyczasie na budowie pracował agregat tynkarski? Może masz hydrofor, spawarke, etc...? W pełni potwierdzam. To jest przyczyna wysokiego rachunku. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 22.11.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 W piatek zmienilem "prad budowlany na gospodarczy".W ZE musialem przedstawic: pomiar powykonawczy budynku, zaswiadczenie z urzedu gminy o nadaniu nr budynku, oraz poswiadczenie zameldowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.11.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A czy ma ktoś doświadczenie w woj. dolnośląskim ( Wrocław okolice), jak to jest ze zmiana prądu budowlanego na zwykły ? Megana, my popadamy pod EnergięPro Strzelin oni twierdzą, że od listopada trzeba mieć pozwolenie na użytkowanie żeby zmienić taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 22.11.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 W piatek zmienilem "prad budowlany na gospodarczy". W ZE musialem przedstawic: pomiar powykonawczy budynku, zaswiadczenie z urzedu gminy o nadaniu nr budynku, oraz poswiadczenie zameldowania. A to ostatnie po cholerę ZE? Myślałam, że obowiązek meldunkowy to skamielina z poprzedniego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszC 23.11.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 oraz poswiadczenie zameldowania Przy przeprowadzce trzeba też zazwyczaj zmienić parafię. Czemy ZE nie chciało zaświadczenia od proboszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 23.11.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Moze przysla poleconym, aby dostarczyc brakujace dokumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlCapone 23.11.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Brzoza nie przesadzaj. Gdyby każdy kto rozlicza sięz dostawcami mediów w formie prognoz leciał od razu do prokuratury że ktoś chce wyłudzić od niego jakieś pieniądze to w jakim my kraju byśmy żyli? Nie ma tu mowy o żadnym wyłudzeniu bo w okresie rozliczeniowym najczęściej poł rocznym następuje rozliczenie faktyczne na podstawie wskazań liczników a więc jeśli zapłacisz więcej z prognozy to dostaniesz zwrot przy rozliczeniu i na odwrót. Co do liczników to w 90 % są to nadal liczniki elektromechaniczne podatne na hamowanie magnesikiem a nie żadne komputerki. Widocznie ty jesteś w tych 10% gdzie zainstalowano komputerki. Na pytanie " po co przykładać magnesik do licznika i jak to robnić nie będę odpowiadał. Faktem jest ,że kiedyśgdy takich magnesików nie było zjawiska ,że licznik zapylał jak samochodzik były bardzo sporadyczne. Dziś jest to chleb powszedni . Licznik indukcyjny to w brew pozorom proste urządzenie i jeśli zaczyna przyspieszaćto powód zazwyczaj jest jeden- brak monentu hamującego a moment ten zanika najczęściej po traktowaniu licznika magnesikiem a nie z niewyjaśnionych przyczyn czy jak niektórzy twierdząz powodów promieniowania kosmicznego lub ,że w domu ma duże głośniki. Więc to wcale nie jest tak ,że ZE krzyczą łapać złodzieja a złodziei nie ma. Zajmujsiętrochęwykrywaniem NPE na Górnym śląsku i skala zjawiska jest ogromna. * na 10 wytypowanych przypaków jest trafnych a ile jest przypadków nie wytypowanych i nie wykrytych? PS. Absolutnie nie pisałem o tych złodziejach w stosunku do koleżanki. Tak jakoś temat zszedł mi na ten tor. Bingo.....Może jakiś bardzo uczynny fachowiec chciał pomóc i potraktował licznik magnesikiem i wyszło oczywiście na odwrót......Licznik sie całkowicie rozregulowuje i zapitala jak motorek..........Znajomy inkasent opowiada takie historie że sie w pale nie miesci.....I bardzo często dotyczy to bardzo szanowanych obywateli gdy np.mąż znajej w okolicy lekarki dał się namówić szemranemu gościowi na drobny magnesik.....Ona żyjąca w niewiedzy też z wielką skargą do ZE na kosmiczny rachunek a oni sprawdzili i jeszcze dowalili karę za NP........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts