Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka letniskowa -kupno-watpliwości prawne

Wieniczka

Recommended Posts

Zamierzam nabyć nieruchomość zabudowaną domem letniskowym ( wybudowany początkiem lat 90-tych - wskazuje na to informacja z aktu notarialnego sprzedającego). Sprzedający nie posiada oryginału pozwolenia na budowę a jedynie potwierdzoną za zgodność z oryginałem kserokopię tegoż pozwolenia wydanego w UG ( data pozwolenia połowa lat 80-tych). Z tego co mi wiadomo, sprzedający nie posiada żadnych innych dokumentów dotyczących budowy domu tj. dziennik budowy, plany oraz zgłoszenie zakończenia budowy i przekazania domu do użytku. Dom jest spory jak na letniskowy, podpiwniczony wyposażony we wszystkie media. W KW nieruchomość widnieje jako działka gruntu a nie jako nieruchomość zabudowana. Czy to oznacza, że dom nie jest ujawniony w KW ? Czy jest to samowola budowlana? Jakie mogą być tego konsekwencje dla kupującego. Czy akt notarialny z wyszczególnionym w nim domem automatycznie powoduje zmianę zapisu w KW? W wypisie rejestru gruntów działka figuruje jako grunty rolne zabudowane. Brak MPZP

Drugim problemem jest niezgodność KW z rejestrem gruntów – dotycząca powierzchni działki. Rejestr gruntów zaniża powierzchnię o kilkadziesiąt m2. Rozbieżność wynika z zaokrągleń pomiarów na terenach wiejskich – powierzchnia mierzona w arach a nie w m2. Jedynym dokumentem potwierdzającym ten fakt jest pieczęć ze Starostwa postawiona na odpisie KW. Czy tak powinno być?

Jakich dokumentów mam żądać od sprzedającego by transakcja była bezpieczna ?

Dziękuje za pomoc .

Moim zdaniem należałoby z dokumentem (pozwolenie na budowę) udać się do PINB. Okaże się, jak w praktyce na tym terenie traktują takie przypadki. Wg mnie nie będzie to transakcja "toksyczna". Dom powstał pod rządami starego prawa budowlanego, nie grozi więc opłata legalizacyjna. 8)

Spróbuj ustalić jakie dokumenty budowy zachowały się w powiecie (przejął on zapewne dokumentacje od gminy, jeśli nie - coś znajdziesz w gminie).

Nie przejmowałbym się nie ujawnieniem budynku w KW.

Co do różnicy powierzchni. Powierzchni nieruchomości zapisanej w KW nie obejmuje rękojmia wiary publicznej ksiąg wieczystych. Liczy się to, co jest w wypisie z rejestru gruntów - powinno być to zmienione w KW po zawarciu aktu.

Zamierzam nabyć nieruchomość zabudowaną domem letniskowym ( wybudowany początkiem lat 90-tych - wskazuje na to informacja z aktu notarialnego sprzedającego). Sprzedający nie posiada oryginału pozwolenia na budowę a jedynie potwierdzoną za zgodność z oryginałem kserokopię tegoż pozwolenia wydanego w UG ( data pozwolenia połowa lat 80-tych). Z tego co mi wiadomo, sprzedający nie posiada żadnych innych dokumentów dotyczących budowy domu tj. dziennik budowy, plany oraz zgłoszenie zakończenia budowy i przekazania domu do użytku. Dom jest spory jak na letniskowy, podpiwniczony wyposażony we wszystkie media. W KW nieruchomość widnieje jako działka gruntu a nie jako nieruchomość zabudowana. Czy to oznacza, że dom nie jest ujawniony w KW ? Czy jest to samowola budowlana? Jakie mogą być tego konsekwencje dla kupującego. Czy akt notarialny z wyszczególnionym w nim domem automatycznie powoduje zmianę zapisu w KW? W wypisie rejestru gruntów działka figuruje jako grunty rolne zabudowane. Brak MPZP

Drugim problemem jest niezgodność KW z rejestrem gruntów – dotycząca powierzchni działki. Rejestr gruntów zaniża powierzchnię o kilkadziesiąt m2. Rozbieżność wynika z zaokrągleń pomiarów na terenach wiejskich – powierzchnia mierzona w arach a nie w m2. Jedynym dokumentem potwierdzającym ten fakt jest pieczęć ze Starostwa postawiona na odpisie KW. Czy tak powinno być?

Jakich dokumentów mam żądać od sprzedającego by transakcja była bezpieczna ?

Dziękuje za pomoc .

Sprawdzanie zacznij od geodezji w starostwie. Jeżeli była zrobiona inwentaryzacja geodezyjna po zakończeniu budowy to dom powinien być uwidoczniony na mapie zasadniczej. Następnie w wydziale architektury w starostwie poznasz historię budowy (co prawda był taki czas, że pozwolenia na budowę wydawały urzędy gminy ale sądze, że dokumentacje z tym zwiazane przekazano do starostwa) czy wydane zostało pozwolenie na budowę, czy budynek uzyskał zgodę na użytkowanie. W architekturze starostwa powinien być też projekt (za drobną odpłatnością zrobią kopie). Tam też powinna być informacja o kierowniku budowy. Opisanie w umowie notarialnej sprzedaży działki zabudowanej nie skutkuje ujawnieniem budynku. Podstawą ujawnienia budynku jest wypis i wyrys z rejestru gruntów. Zmiana powierzchni działki w Kw może być dokonana na podstawie wyciągu ze zmian gruntowych dokonany przez uprawnionego geodetę.