Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem matriałów do ocieplenia stropu

noto1982

Recommended Posts

Witam.

Szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie przeszukiwałem to forum i znalazłem 119 postów na temat doboru waty szklanej. Wprawdzie nie sprawdziłem tych wszystkich postów, jednakże w tych które sprawdziłem nie znalazłem odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie.

Moje zdolności budowlane w skali od 1 do 10 oceniam na -1, i remont bedzie wykonywać mi ekipa budowlana ale chciałbym ubezpieczyć się, żeby przypadkiem "MISTRZOWIE" mi nie odwalili mi papraniny i nie wcisneli mi ciemnoty.

Więc zaczynam. Mam dom pietrowy ze strychem. Strop miedzy I piętrem, a strychem jest drewniany i miedzy legarami na stary sposób jest "OCIEPLONY" trzciną. Chciałbym się tego badziewia pozbyć i między legarami wrzucić watę, ale jaką?? chciałbym o maksymalnie małej przepuszczalności i niepalną. Jaka grubość?? Od dołu będzie sufit podwieszany czy w stelaż też wstawić jakąś watę?? czy miedzy watę i stelaż wstawić folię?? Jaką (na co zwrócić uwagę przy wyborze)?? Od góry na legary pójdą deski czy tu też dawać folię?? I czy tą folię jakoś zgrzewać??

Chciałbym dodać, że dach nie jest narazie w żaden sposób ocieplony. Poza tym wysokość pokojów na I pietrze jest tylko 2,2 m więc zależy mi aby nie opuszczać dachu jeszcze bardziej.

Dziękuję za pomoc

Dajesz paroizolację a na to wełna ,im lepsze parametry tym mniejsze straty ciepła

No tak tylko czy ta folia jest taka sama czy ma jakieś określine parametry na które należy zwrócić uwagę??

A wata?? przy każdej znajduje się przepuszczalność ciepła ale czym się różni 10 cm od 20 skoro każda ma np współczynnik 0,0039?? To lepiej wziąść jedną 20 cm czy 2 x 10 cm?? i na co zwrócić uwagę przy wyborze tej wełny??

Acha czy na wierzch waty też położyć folię??

No tak tylko czy ta folia jest taka sama czy ma jakieś określine parametry na które należy zwrócić uwagę??

A wata?? przy każdej znajduje się przepuszczalność ciepła ale czym się różni 10 cm od 20 skoro każda ma np współczynnik 0,0039?? To lepiej wziąść jedną 20 cm czy 2 x 10 cm?? i na co zwrócić uwagę przy wyborze tej wełny??

Acha czy na wierzch waty też położyć folię??

Spokojnie..prosisz w sklepie o folię paroizolacyjną. Będą wiedzieli co dać :)

10cm od 20cm różni się grubością..nie wiedziałem że to taki problem :wink: im grubiej dasz wełny, tym lepiej. Nie ma różnicy czy dasz 20 czy 2x10. Przy wyborze kieruj się właśnie współczynnikiem przenikania ciepła. Im mniejszy tym lepiej, ale bez przesady..nie za każdą cenę :wink:

W stelaż też możesz dać wełnę. Wszystko zależy, od Twoich możliwości finansowych. Paroizolację daje się na profile. Mocuje się na taśmę dwustronną i robi zakładki, nic się nie zgrzewa.

Pod deski możesz oczywiście rzucić folię, ale po co? :)

O właśnie o taką odpowiedź mi chodziło dzięki wielkie za pomoc

10cm od 20cm różni się grubością..nie wiedziałem że to taki problem :wink:

no tak ale czytać to bym radził calymi zdaniami bo takie czytanie potem prowadzą do w/w odpowiedzi :D

Jeszcze raz dzięki za pomoc, teraz przynajmniej pojawiło się światełko w tunelu mojej niewiedzy. DZIĘKI