Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw pompowy - jaki ???

Recommended Posts

Witam

Budując dom (od wiosny zacznę) planowałem zakup automatu pompowego, takiego jak np. widać tu : http://www.hydro-vacuum.pl/sklep/opis_a.html

Zastanawiam się, czy potem mogę go zainstalować w domu jako zaopatrujący cały dom w wodę (chodzi mi o eksploatację, a nie możliwości techniczne). Może ktoś ma doświadczenie w temacie i zechciałby się podzielić.

Ten mały możesz sobie odpuścić. Do domu na dłuższa metę jest za słaby. Praktyczne co chwila by sie załączał a przy podlewaniu ogrodu chodziłby na okragło. Ten większy z regóły wystarcza ale jeśli masz duży ogród i bedziesz chciał kidyś zainstalować np. system automatycznego nawadniania to też może się okazać, że pompa jest za mało wydajna. Jeśli chodzi moje doświadczenia to są one jak najlepsze (trzeba tylko dostosować moc i pojemność zestawu do własnych potrzeb). Użytkowałem podobny zestaw dopuki nie podłączyli mi wodociągu. Pracował 4 lata bez usterek. Teraz mam ten zestaw podłączony do podlewania ogrodu latem i też spisuje się bez zarzutu. Acha przy zakupie zwróć uwagę na głośność pompy i silnika - może się okazać że tani zestaw będzie bardzo chałaśliwy.

Acha na wejściu pomy zainstalowałem filtr sitkowy aby wyeliminować możliwość zassania piasku. I jeszcze jedno mam włoska pompę nocchi i jest dosyć cicha.

pozdrawiam.