Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiamy się z żoną nad zakupem połówki bliźniaka APS107 ArchiProjektu, wybudowanego już w SSO.

I.

Podczas wizji lokalnej napotkaliśmy problem źle zaprojektowanego podciągu stropowego nad schodami na piętro. Podciąg jest krótki - ma nieco ponad metr dł. i jest chyba nad drugim schodkiem licząc od podłogi parteru. Problem jest w tym, że jest on nad tym schodkiem tylko 180 cm. A ja mam 188 cm i wchodząc na piętro domu zderzyłem się głową z tą belką. Architekt był chyba pijany projektując wejście na piętro w ten sposób.

Pytanie jest: co można w takiej sytuacji zrobić?

Nie jestem budowlańcem, ale trochę podumałem... i nasunęły mi się takie pomysły:

a) podciąć ukośnie ten podciąg flexem tak, żebym mógł (żona może, jest niższa) pod nim przejść bez schylania głowy. Tylko, czy takie podcinanie nie naruszy konstrukcji (jak np. przetnę zbrojenie belki);

b) wylać nowy podciąg czy raczej zakupić tregrę czy inną belkę (dwuteownik?) i zamocować ją tuż przed schodami na stalowym słupie (podparcie na prawo od schodów stojąc do nich twarzą wprost). Po zamontowaniu nowego stary podciąg po prostu wyciąć.

Czy to jest w ogóle do zrobienia w którymś z wyżej opisanych wariantów, czy zupełnie inaczej? A może trzeba od razu ominąć ten dom z daleka, bo mogą wyjść jeszcze inne "kwiatki"?

Chociaż może nawet i wyszły...

II.

Druga rzecz to zmiana układu wnętrza salon-kuchnia.

Bierzemy pod uwagę lewą połówkę bliźniaka (patrz projekt). Ze względu na to, że okna salonu i wyjście na taras są dokładnie na północ myślimy o przeniesieniu lokalizacji kuchni na prawą stronę pomieszczenia (wschodnią) a salonu na ścianę zachodnią. Wiąże się z tym niestety zmiana budowlana jak dla nas - w miejscu pojedynczego okna na zachodniej ścianie myślimy o zrobieniu podwójnych drzwi balkonowych umożliwiających wyjście na taras i doświetlających światłem słonecznym pomieszczenie. Istniejące wg projektu drzwi balkonowe (ściana północna, na wprost wejścia z hallu) zamienilibyśmy (czy można w ogóle wykonać takie zmiany już po zatwierdzeniu projektu i wybudowaniu domu w SSO?) na duże okno, pod którym stał by stół oddzielając niejako część kuchenną od dziennej.

Niestety cienkość takiego rozwiązania jest taka, że kanał kominowy pod instalację kominkową jest na tej ścianie wschodniej. Projekt jest w ogole nieco zmieniony w stos. do oryginału APSa107 i zamiast pom. gosp. od frontu ma tzw. gabinet powstały z tegoż pom. gosp. i zawłaszczenia części łazienki. W związku z tym drugi komin został wybudowany w ścianie łazienkowej sąsiadującej z salonem. Żadnego z kanałów tego komina nie uda się jednak chyba wykorzystać do odprowadzania spalin kominkowych, gdyż są to kanały wąskie (wentylacyjne; komin jest w ogóle murowany z pełnej cegły). Pomyślałem więc czy nie można by do istniejącego komina "dolepić się" z kominem z prefabrykatów (Scheidel, Leier?) i do niego podłączyć kominek. Więc konieczne będzie przebicie stropu terivy i wyprowadzenie tego nowego komina do połaci dachu. Nad dach to już chyba tylko odpowiednią rurę wystawić...

Czy taki pomysł jest w ogóle możliwy do realizacji i czy można go wykonać (zmiana okien + ten dodatkowy komin) bez zgłaszania tego w urzędach i robienia aneksów do projektu?

Poradźcie coś, proszę.

Link do projektu:

http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=107

https://forum.murator.pl/topic/133552-przesuni%C4%99cie-podci%C4%85gu-stropowego-oraz-budowa-komina-aps107/

Witam

Uważam, że obie propozycje mogą zostać naniesione w projekt i uznane przez projektant za zmiany nieistotne czyli nie wymagajace zmiany pozwolenia.

Z tego co zostalo opisane już jest zmiana przy wykonywaniu klatki schodowej. :wink: Gdyby została wykonana zgodnie z projektem byłoby jeszcze śmieszniej.

Najlepiej byłoby zrobić klatkę schodową zod nowa z dwoma biegami po 8 stopni. Może coś by się pokazało w garażu ale to mały problem.

Propozycja ze słupem, jak nie przeszkadza też jest do przyjęcia.

Komin systemowy nie musi byc powiązany ze starym . Może można by połączyć dwa kanały w jeden ?

Wszystkie zmiany musi nanieść projektant na projekt a niezbędne obliczenia / schody / zrobić konstruktor.

Zbigniew 100 dziękuję za odpowiedź i poradę.

Najlepiej byłoby zrobić klatkę schodową zod nowa z dwoma biegami po 8 stopni. Może coś by się pokazało w garażu ale to mały problem.

Nie da się, IMHO. Klatka schodowa 'wchodzi' do garażu, jak w niektórych za małych bliźniakch. Oba biegi schodów są nierówne, nie pamiętam po ile stopni. Pierwszy bieg, do spoczynku, jest bardziej stromy w celu uzyskania niszy pod schodami w garażu, aby można było maksymalnie podjechać samochodem czy ustawić jakieś niewielkie klamoty.

Propozycja ze słupem, jak nie przeszkadza też jest do przyjęcia.

Też myślałem o tym, że w tym wypadku będzie to wariant lepszy.

Komin systemowy nie musi byc powiązany ze starym . Może można by połączyć dwa kanały w jeden ?

Dwa kanały w jeden? Ale jak? Rozkuć jedną ścianę komina i wykuć ściankę działową między dwom wąskimi kanałami? Może już chyba lepiej postawić przy ścianie ten komin systemowy nawet kując w stropie teriva?

Dwa kanały w jeden? Ale jak? Rozkuć jedną ścianę komina i wykuć ściankę działową między dwom wąskimi kanałami?

Dokładnie tak. Dla budowlańca to nie jest duży problem.

Może już chyba lepiej postawić przy ścianie ten komin systemowy nawet kując w stropie teriva?

Tak tylko tam może być żebro wzmacniające strop.

Trzeba sprawdzić.

No to może rzeczywiście lepiej rozkuć istniejący komin niż stawiać nowy systemowy obok, który zawsze zabierze kawałek i tak nie za dużego salonu. Skoro mówisz, że dla fachowca nie powinien być to problem... Tylko czy to musi być fachowiec od kominów czy może być zwykły murarz?

A w ogóle to czy kanały wentylacyjne w kominach muszą/powinny być wytynkowane w środku, albo powinny być tam 'wsunięte' jakieś gotowe wkłady, czy może być 'goła' pełna cegła (tak jest teraz)? A kanały spalinowe (kominek)? Czy jest jakaś norma, czy wskazówki, które to jasno opisują (przekroje, średnice, itp.)?

Poza tym nie widzę w podłodze wylotu rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz do kominka. Czy to błąd w sztuce (projekt/budowa), czy można ją puścić jeszcze jak będzie się rozprowadzało instalacje po podłodze? Też chyba powinna mieć określoną średnicę czy przekrój, ale to chyba zależy od wielkości i mocy kominka, jak mi się wydaje...