Franc53 18.11.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witajcie, może wy mi pomożecie. Czy to normalne, żeby pelet śmierdział? Jest to pierwszy okres kiedy nim palę i nie wiem co mam robić??? A może to normalne? Pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.11.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witajcie, może wy mi pomożecie. Czy to normalne, żeby pelet śmierdział? Jest to pierwszy okres kiedy nim palę i nie wiem co mam robić??? A może to normalne? Pomóżcie!!! Być może użyto jakiegoś śmierdzącego kleju !!!czego nie powinno się robić Znajomi mają taki piec i u nich nie ma jakiegoś przykrego zapachu -paliwo ma zapach -płyty wiórowej-czyli drewna, może troszkę karmy dla psa ps:a może jest wilgotny/spleśniały?stąd ten zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 18.11.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witajcie, może wy mi pomożecie. Czy to normalne, żeby pelet śmierdział? Jest to pierwszy okres kiedy nim palę i nie wiem co mam robić??? A może to normalne? Pomóżcie!!! Opisz ten smrodek. U mnie czuć zapach drewna (może trochę modyfikowany, ale jednak drewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franc53 19.11.2009 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witajcie, trudno jest opisać ten zapach, ale faktycznie może mieć to coś wspólnego ze zgnilizną :| Tak to jest jak człowiek się za bardzo na tym nie zna i bierze co mu dają. A wy mieliście kiedyś coś podobnego, lub o czym mam pamiętać jak będę chciał kupić jakiś inny pelet, bo tego już chyba nie wezmę. Jeszcze będę musiał sporo poczytać kto, gdzie i jaki pelet dostarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.11.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Czasami pellet czuć dosłownie gazem. Kwestia z czego on jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.K 19.11.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witajcie, trudno jest opisać ten zapach, ale faktycznie może mieć to coś wspólnego ze zgnilizną :| Tak to jest jak człowiek się za bardzo na tym nie zna i bierze co mu dają. A wy mieliście kiedyś coś podobnego, lub o czym mam pamiętać jak będę chciał kupić jakiś inny pelet, bo tego już chyba nie wezmę. Jeszcze będę musiał sporo poczytać kto, gdzie i jaki pelet dostarcza. Jeśli czuć "zgnilizną" to prawdopodobnie jest z domieszką słomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewu 20.11.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A gdzie się zaopatrujesz?? w tamtym roku miałem to samo, do tego trafiło mi się że w pelecie była mieszanka różności... miałem trochę problemów przez to z piecem. Teraz wolę kupić towar od kogoś polecanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franc53 23.11.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Może podpowiedzcie skąd zaopatrujecie się w pelet? przeglądam oferty, ale tego jest sporo. Znajomy podpowiada mi o Ekopalu, co o tym sądzicie? Zna ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 23.11.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 WItamJeśli to ekopal z Pisza, to polecam. Bardzo dobra jakość, jasny sosnowy, granulacja 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franc53 24.11.2009 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Tak z Pisza rozumiem, że ten pelet nie ma nic wspólnego z brzydkim zapachem?? tego się teraz będę wystrzegał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 24.11.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A jaka jest jego cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franc53 25.11.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Na ich stronie cena peletu wynosi ok. 730 zł. za tonę. Można też chyba zadzwonić i się zorientować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewu 26.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ciekawe jakiej jest jakości ten pelet?A jak jest z jego spalaniem, tzn ile peletu idzie średnio na miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franc53 30.11.2009 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witajcie, zakupiłem ten pelet, palę już od kilku dni i jest na razie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 30.11.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Koledzy "peleciarze" Istnieje prosta i sprawdzona metoda na kontrolę jakości granulatu. Może ją wykonać każdy w warunkach domowych. Garść peletów wrzuca się do naczynia z goracą woda i patrzy co się dzieje.1. Dobre pelety powinny opaść na dno2. Powinny najpierw pęcznieć, a dopiero później rozpadać się na części pierwsze3. Po zamieszaniu takiej "zupy" należy odczekać i zobaczyć co będzie z nią dalej4. Na powierzchnie powinny wypłynąć części składowe i od razu widać, czy to pył poklejony bo tworzy się kożuch, czy sprasowane cząstki drewna5. Jeśli na dnie osiądą jakieś części mineralne np. ziarna piasku, to wiadomo, że to "pelet" a nie pelet.6. Zapach chemikaliów itp. świadczy o składowych: typowy "bigos", czyli przegląd tygodnia, a więc odpady z przemysłu, a nie drewno. a gdyby tak jeszcze pokazały się oleiste plamy itp. to warto nakarmić tym "goracym kubkiem" nieuczciwego producenta. Reasumując: na powierzchni powinny pływać cząstki drewna, na dnie nie powinno być osadów mineralnych, a zapach powinien być drzewny. Takie warto kupić. A cała resztę omijać szerokim lukiem, jako pelety drzewne tylko z nazwy handlowej. Handlarzom nieuczciwym trzeba stawiać tamę. tylko w ten sposób rynek znormalnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts