Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pelet ma śmierdzieć?

Franc53

Recommended Posts

Witajcie, może wy mi pomożecie. Czy to normalne, żeby pelet śmierdział? Jest to pierwszy okres kiedy nim palę i nie wiem co mam robić??? A może to normalne? Pomóżcie!!!

Być może użyto jakiegoś śmierdzącego kleju !!!czego nie powinno się robić

Znajomi mają taki piec i u nich nie ma jakiegoś przykrego zapachu -paliwo ma zapach -płyty wiórowej-czyli drewna, może troszkę karmy dla psa :wink:

ps:a może jest wilgotny/spleśniały?stąd ten zapach?

Witajcie, trudno jest opisać ten zapach, ale faktycznie może mieć to coś wspólnego ze zgnilizną :| Tak to jest jak człowiek się za bardzo na tym nie zna i bierze co mu dają. A wy mieliście kiedyś coś podobnego, lub o czym mam pamiętać jak będę chciał kupić jakiś inny pelet, bo tego już chyba nie wezmę. Jeszcze będę musiał sporo poczytać kto, gdzie i jaki pelet dostarcza.

Witajcie, trudno jest opisać ten zapach, ale faktycznie może mieć to coś wspólnego ze zgnilizną :| Tak to jest jak człowiek się za bardzo na tym nie zna i bierze co mu dają. A wy mieliście kiedyś coś podobnego, lub o czym mam pamiętać jak będę chciał kupić jakiś inny pelet, bo tego już chyba nie wezmę. Jeszcze będę musiał sporo poczytać kto, gdzie i jaki pelet dostarcza.

Jeśli czuć "zgnilizną" to prawdopodobnie jest z domieszką słomy.

Koledzy "peleciarze"

Istnieje prosta i sprawdzona metoda na kontrolę jakości granulatu. Może ją wykonać każdy w warunkach domowych.

Garść peletów wrzuca się do naczynia z goracą woda i patrzy co się dzieje.

1. Dobre pelety powinny opaść na dno

2. Powinny najpierw pęcznieć, a dopiero później rozpadać się na części pierwsze

3. Po zamieszaniu takiej "zupy" należy odczekać i zobaczyć co będzie z nią dalej

4. Na powierzchnie powinny wypłynąć części składowe i od razu widać, czy to pył poklejony bo tworzy się kożuch, czy sprasowane cząstki drewna

5. Jeśli na dnie osiądą jakieś części mineralne np. ziarna piasku, to wiadomo, że to "pelet" a nie pelet.

6. Zapach chemikaliów itp. świadczy o składowych: typowy "bigos", czyli przegląd tygodnia, a więc odpady z przemysłu, a nie drewno. a gdyby tak jeszcze pokazały się oleiste plamy itp. to warto nakarmić tym "goracym kubkiem" nieuczciwego producenta.

Reasumując: na powierzchni powinny pływać cząstki drewna, na dnie nie powinno być osadów mineralnych, a zapach powinien być drzewny. Takie warto kupić. A cała resztę omijać szerokim lukiem, jako pelety drzewne tylko z nazwy handlowej.

Handlarzom nieuczciwym trzeba stawiać tamę. tylko w ten sposób rynek znormalnieje.