Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaskie dachówki - czemu to takie drogie ?

lolek30

Recommended Posts

Witam

Od jakiegoś czasu moją uwagę zwracaja dachy pokryte dachówką jak na tym linku http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/5,92785,6483865,Dachowki_ceramiczne___przeglad_produktow.html?i=37

straśnie mi się to podoba , ma ktoś coś takiego na dachu ? jak to się sprawuje ? czy trzeba zwracać na coś jeszcze uwagę przy tych dachówkach w stosunku do "falistych" :lol:

no i ta cena :x może jest jakaś tańsza tego typu dachówka na rynku ?

Mam taką dachówkę (Monier- tegalit) ale nie mam pojecia jak wstawić zdjęcia na forum:) jak ktoś napisze to się pochwalę

A

no próbuję:

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1109/min_dach1bc94.jpg

no wstawiłem jakoś słaba na tej stronie mozna wgrac tylko 1 zdjęcie na 12 godzin więc.... może jeszcze kiedyś:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d0ee80215b4ac98.html

Mam taką dachówkę (Monier- tegalit) ale nie mam pojecia jak wstawić zdjęcia na forum:) jak ktoś napisze to się pochwalę

A

no próbuję:

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1109/min_dach1bc94.jpg

no wstawiłem jakoś słaba na tej stronie mozna wgrac tylko 1 zdjęcie na 12 godzin więc.... może jeszcze kiedyś:)

..no super dach :) elegancja i prostota a nie jakieś esy floresy :wink:

czy Twoja ekipa również narzekała coś na wykonanie pokrycia taką dachówką ?

..no super dach :) elegancja i prostota a nie jakieś esy floresy :wink:

czy Twoja ekipa również narzekała coś na wykonanie pokrycia taką dachówką ?

Ekipę miałem (w sumie mam bo wróciła zrobić podbitkę w przyszłym tygodniu) przednią i fachową - w sumie nie narzekała, jedyny minus w tej dachówce do którego się czepiała i sama mi pokazała bo nie zauważyłem to że niby rozjeżdzają się z resztą dachu dachówki startowe (najpierw się namęczyli zrobili super a potem powiedzieli jak już nic nie było widać że to niby widać:)

Dach miał być prosty z założenia - jedyną "ozdobą" jest lukarna z góry też założyliśmy że będzie z tytancynku na rąbek więc dachówka musiała niejako pasować do lukarny jak widać dach 2 spadowy około 200 metrów kąt nachylenia 40st,

koszty materiału (bez lukarny) dachówka, gąsiory, wyłaz dachowy, 4 okna połaciowe, dachówki startowe, rynny, spusty haki, folia, dodatkowe dachówki specjalne (wywitrznikowe itd) no i inne razem wszystko 24 tysiące brutto na fakturze + więźba około 6 tysięcy

pozdrawiam

A

Nasz domek - Granat pokrywamy Nelskampem G-10. 18 tyś wyszła nas ciemnoszara angoba. Zdjeć nie mam jeszcze bo wczoraj dopiero zaczeli kłość dachówkę. Jak będę miec - wkleję jakąś fotkę.

..no proszę jeśli to możliwe , i prosze napisać jeszcze ile metrów kw. i gdzie dachówka kupiona ? jakieś komentaże ze strony ekipy ?

• 2 months później...

za 2 tyg kładą Creaton Domino.....szara angoba 8) Jeśli chodzi o trudność montażową to niestety (jak ktoś wcześniej napisał) widać najmniejsze błędy dekarza więc "Stefanom", "Kazikom" i innym ładnie dziękujemy.

Sąsiedzi mają właśnie taki dach spartolony ..... :roll:

PS

Nabyłem taśmę miedzianą aby mech nie oszpecił dachówki

• 1 month później...
za 2 tyg kładą Creaton Domino.....szara angoba 8) Jeśli chodzi o trudność montażową to niestety (jak ktoś wcześniej napisał) widać najmniejsze błędy dekarza więc "Stefanom", "Kazikom" i innym ładnie dziękujemy.

PS

jakie rynny plastikowe czy metalowe?

PS

Pcv do Creaton Domino ? toż to profanacja normalnie :D (jak dla mnie)

PS

Pcv do Creaton Domino ? toż to profanacja normalnie :D (jak dla mnie)

chodzi oto że do metalowych nie można stosować miedzi

mam plastikowe rynny ale nie dlatego, że będzie taśma miedziana (nawet nie wiedziałem, że niemożna :oops: ) a czy plastik przy domino to profanacja.....bez przesady, dachówka jak każda a do rynien akurat nie przywiązuję wielkiej wagi. Mam POLSKIE Galeco i wcale się nie wstydzę, że to nie Marley

Problem to mam innego rodzaju....wykonawca zamówił transport dachówki na plac budowy bezpośrednio z fabryki a to mi się średnio podoba bo:

- nie wiem co zrobić w razie jakichś braków. Z kim podpisać jakieś protokoły?? z niemieckim kierowcą?? lipa

- jak zabraknie czegokolwiek np. gąsiora to co mam zrobić? będę czekał dwa tyg na jeden element?? też lipa

Czesc,

W moim domku panowie własnie skonczyli układać tegalit braasa.

To co wczoraj przezyłam jak przyjrzałam się gotowemu dachowi trudno opisać.

Mamy 4 okna dachowe, dachówka ułożona wokół nich odstaje,podobno to przez kołnierz bo ma jakies fale uszczelniające...Panowie (o zgrozo chyba jeden z nich to Stefan) uważają ze tak musi byc. Po świętach mają przyjechac pogadac i ewentualnie poprawic.Obiecałam im zdjęcia z normalnie ułozonego dachu. Może ktoś się tu pochwali jak poprawnie ułozyć ta bądź co bądź drogą dachówkę??Jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam Ola:)

Witam

Od jakiegoś czasu moją uwagę zwracaja dachy pokryte dachówką jak na tym linku http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/5,92785,6483865,Dachowki_ceramiczne___przeglad_produktow.html?i=37

straśnie mi się to podoba , ma ktoś coś takiego na dachu ? jak to się sprawuje ? czy trzeba zwracać na coś jeszcze uwagę przy tych dachówkach w stosunku do "falistych" :lol:

no i ta cena :x może jest jakaś tańsza tego typu dachówka na rynku ?

Jeszcze jest Figaro angoba z Tondachu czeskiej produkcji