Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaskie dachówki - czemu to takie drogie ?

lolek30

Recommended Posts

Mamy 4 okna dachowe, dachówka ułożona wokół nich odstaje,podobno to przez kołnierz bo ma jakies fale uszczelniające...Panowie (o zgrozo chyba jeden z nich to Stefan) uważają ze tak musi byc.

Może ktoś się tu pochwali jak poprawnie ułozyć ta bądź co bądź drogą dachówkę??

To niefajnie, że tak się podziało.

Była rozmowa na ten temat i wątek - sama z racji płaskiej dachówki interesuje się tym tematem.

Czy przy Domino i innych płaskich, dachówki zawsze się tak "podnoszą" wokół okna, tak jak u Krzyk123?

Był wątek o tym:

http://forum.muratordom.pl/dachowka-creaton-domino-wybrzuszenie,t170363.htm

Tylko nie wiem dlaczego dziś wątek nie działa.. :(

Problem to mam innego rodzaju....wykonawca zamówił transport dachówki na plac budowy bezpośrednio z fabryki a to mi się średnio podoba bo:

- nie wiem co zrobić w razie jakichś braków. Z kim podpisać jakieś protokoły?? z niemieckim kierowcą?? lipa

- jak zabraknie czegokolwiek np. gąsiora to co mam zrobić? będę czekał dwa tyg na jeden element?? też lipa

Do mnie także jechało z fabryki z Niemiec- sklep który mi sprzedawał rozmawiał z moim dekarzem- zadałem mu prawie identyczne pytania

Dekarz odpowiedział bardzo krótko:

-na ile masz fakturę?

-na ponad 20 k

-a ile zapłaciłeś zaliczki?

- 3k

-TO NIECH ONI SIĘ MARTWIĄ...

Byłem przy rozładunku oczywiście moje zezowate szczęście się odezwało- nie było nic z wierzchu widać a pękły 4 dachówki startowe, jednak jak powiedział dekarz- po tygodniu 4 startówki odebrał ze sklepu bez płacenia, nawet skorup nie zawoził, protokół podpisałem że bez strat (po telefonie do dekarza i opisie co widzę), mimo że kilka standardowych dachówek było pękniętych- (może z 5) - więc się nie martw nie płać z góry za wszystko będzie dobrze:)

Co do braków - jak dobrze policzone to nie ma prawa zabraknąć!!!

--

A

• 1 month później...

Podaję dla porównania cen płaskich dachówek - nasza wycena (dach dwuspadowy):

Creaton Domino - 20.000zł.

RuppCeramika Turmalin - 20.000zł.

Wienerberger Koramic Actua - 24.300zł. (której wcześniej nie braliśmy pod uwagę, a bardzo nam się podoba).

http://img683.imageshack.us/img683/9448/dachowkaplaska591164459.jpg