Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zaizolować belkę w kominku

jacek76

Recommended Posts

Witam użytkowników forum. Buduję pieerwszy w życiu kominek i nie chcę nic sknocić -i stąd mój pierwszy post.

W jednym z marketów kupiłem gotową obudowę "Donau"

Wątpliwości mam co do odległości drewnianej belki od wkładu, bo w instrukcji do wkładu wymagają odległości minimum 16 cm od elementów palnych a w tej obudowie po złożeniu wypada mniej niz 10 cm.

Czym to zaizolować żeby się belka nie spaliła?

Znajomy doradził mi żeby przykręcić do belki jakieś płyty krzemianowo-wapniowe.

Co wy na to???

No to jak nie chcesz nic sknocić to zrób zgodnie z instrukcją, czyli minimum 16cm. Można się pokusić o płytę G-K czerwoną, ale to tylko półśrodek.

No właśnie tu jest problem bo obudowa jest tak zrobiona, że żeby zachować te 16 cm to musiałbym cofnąć wkład a wtedy powstaje brzydka dziura i wkład wystaje z tyłu za obudowę. Wolałbym to jednak zaizolować - tylko jak to zrobić żeby drewniana belka była bezpieczna?

Witam.

Podwójna izolacja od wewnątrz plus przewietrzenie oraz zasada:

- belka drewniana "nie widzi" szyby wkładu

Znaczy to tyle, że jak przyłożysz do szyby w dowolnym miejscu linię prostą (poziomica, linijka, przymiar) to nie da się nią dotknąć elementu drewnianego, bo przeszkadzać będzie w tym element między wkładem a belką właśnie.

To może na pierwszy rzut oka wydawać się niemożliwe lub dziwne, ale w dobrze zrobionym kominku to żaden problem wykonawczy. Oczywiście w całym "pozostałym" kominkowym świecie. U nas w kraju bywa różnie...

Pozdrawiam.