Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? co na paliwo sta?e

wawi

Recommended Posts

• 2 months później...
Czy ktoś używa kotła typ DOR

http://www.unical.com.pl/dakon/dakon.html

znany też jako DAKON

Jak się sprawuje przy drewnie jako paliwie?

Ile czasu potrafi sie palic?

Pozdrawiam

W tej chwili to sie zowie Buderus dor.

Oglądałem ,opukałem ,rozebrałem :-) i...

Naprawde chciałbym go zobaczyć w akcji.

Ma go mój kolega i sobie chwali(trochę przewymiarowany.

Tomcio

Gdzies w internecie znalazlem info ze w listopadzie 2003 Buderus wykupil 87% Dakona. Najdziwniejsze tylko to ze w hurtowniach widzialem zarowno kotly czerwone sprzedawane jako Dakon DOR jak i niebieskie sprzedawane jako Buderus DOR. Jeden z instalatorow z ktorymi rozmawialem powiedzial ze podobno Buderus stosuje czasem technike obnizenia ceny poprzez gorsza jakosc materialu na piec? Jak myslicie? Czy moze byc w tym ziarno prawdy?

Pozdrawiam

Adamski

Witam.

Czytamy z uwagą Państwa wypowiedzi i też jesteśmy zainteresowani kotłem na eko-groszek. Oferta jest niezła choć ceny tych urządzeń nie są tanie, zwłaszcza tych z zasobnikiem na paliwo i pełną automatyką.

Zastanawiamy się tylko jaką należy posiadać powierzchnie kotłowni aby zmieścił się piec no i przynajmniej 2 tony eko-groszku w workach.

Zwróćmy uwagę, iż duża ilość osób odchodzi od ogrzewania gazowego czy olejowego i stosuje piece na węgiel czy drzewo.

Niektórzy stosują oba rozwiązania co im pozwala być elastycznym i oszczędnym (węgiel, gaz).

A jeszcze nie tak dawno gminy dopłacały do zmiany ogrzewania na gazowe, kierujac się ekologią?. Sami teraz widzimy jaka jest cena gazu nie wspomne o oleju?.Czy nie była to specjalna polityka państwa wobedz obywateli. Widząc i słysząc o aferach paliwowych można z dużą świadomością przypuszczać,iż tak było.

Kebuz,

wrzuć w wyszukiwarkę na pasku zadań hasło "eko-groszek", a znajdziesz dość postów...

Nie wiem, jaką minimalną powierzchnię musi mieć kotłownia do eko-groszka, ale na 2 tony, worki w jednej warstwie to potrzeba z kociołkiem co najmniej te 15 m2. Ważnym jest, żeby kotłownia mogła być brudna (nie da się zupełnie uniknąć brudu przy popiele i sadzy) oraz miała nad kotłem wystarczającą wysokość (optymalnie <2 - 2,2 m), co ułatwia czyszczenie kociołka, ja mam 1,8 i trochę się męczę...

Witam

Polecam odwiedzić

http://www.kominiarz.org.pl/2-99/10.htm

krótka charakterystyka pieca pana, który współpracuje od lat z Korporacją Kominiarzy Polskich, więc można powiedzieć że zna się na temacie, poza tym forumowicz Bio będzie też miał coś do powiedzenia w tym temacie, gdyż z tego co pamiętam jest producentem kotłów ;)

• 1 month później...
Ciężka sprawa stary bo jeszcze jest za ciepło na testy :D Ale teraz instaluje go hydraulik co prawda w obiegu zamknietym a nie otwartym jak proponuje producent. Zebrałem opinie kilku fachowców i każdy powiedział, że przy nowoczesnej technologii i odpowiednich zaworach piec nie powinien sprawiac problemów :-? ...mam nadzieje

Ciężka sprawa stary bo jeszcze jest za ciepło na testy :D Ale teraz instaluje go hydraulik co prawda w obiegu zamknietym a nie otwartym jak proponuje producent. Zebrałem opinie kilku fachowców i każdy powiedział, że przy nowoczesnej technologii i odpowiednich zaworach piec nie powinien sprawiac problemów :-? ...mam nadzieje

Od jakich fuszerek są ci fachowcy? Tylko nie mów, że to instalatorzy.

W świetle obowiązującego rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 12.04.2002r w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

(Dz. U. Nr 75/2002 poz. 690 ) „zabrania się zasilania z kotła na paliwo stałe instalacji ogrzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynia wzbiorcze”).

@Drizzt : No tak -na testy cieplne za gorąco :wink: .Jak jego wykonanie?Jest taki ładny jak na zdjęciach? :) W zasadzie wybrałem już i bedzie albo LOGICA albo SDS CERAMIK z Kostrzewa.Oba dolnego spalania .Jak to jest z przeł. pieca na spalanie górne w Logice?Jest jakaś dodatkowa klapa w komorze załadunkowej? Bo Kotrzewa ma wajche na zew.

Acha -ja tez w układ zamkniety dam z dwoma zaworami bezpieczeństwa .

Kolega namówił mnie na forum. Poczytaj mówi, podziel się swoją wiedzą. Fajne zajęcie powiada. Wciągnie cię jak nic. Siedzę sobie i czytam. Czytam o podciągu zalewanym na raty i takich odpowiedziach, że włosy stają dęba. Laik pyta, laik odpowiada. Czytam w dziale zrób to sam temat kocioł gazowy z kotłem na paliwa stałe Sprawa zabezpieczenia kotłów była tam poruszana. A tutaj czytam znowu: układ zamknięty dam z dwoma zaworami bezpieczeństwa Mam pytanie tutaj do właściciela tego forum. Jak to możliwe, że tego typu wypowiedzi są tutaj tolerowane. Nie zagrzeję tutaj miejsca chyba. Nie wciągnę się. Przykro.

Instalatorze!

Widziałem lepsze wybuchy niż te opisane i pokazane w Magazynie Instalatora. W stropie kotłowni był otwór. Gość zrobił sobie nad kotłownią garaż. Ten otwór to taki kanał do naprawy samochodu. Jak walnął kocioł to uniosło samochód do góry (bus) tak, że spłaszczyło mu dach, a drzwi garażowe wyleciały razem z ościeżnicą. Znalazły się po drugiej stronie ulicy u sąsiada w ogrodzie. Mógłbym przytoczyć więcej tego typu historii, ale jak widzę nic to nie daje. Jak czytam o tym, że ktoś bedzie zabezpieczał kocioł naczyniem przeponowym to ręce opadają. Ostatnio mój współpracownik, który tutaj na forum kilkakrotnie też wypowiadał się na te tematy, tak tłumaczył te sprawy nawiedzonemu instalatorowi, że dyskusja o mały włos nie skończyłaby się w sądzie.

Panowie to sie wszystko zgadza,ale nie za bardzo mam jak zam. inne naczynie.ale widziałem takie rozwiązanie :piec ustawiony na ok60C sterowanie elektroniczne [/url]http://www.kostrzewa.com.pl/kotly_warmet_sds.htm do tego dwudrozny zawór termiczny zapiety na zasilanie i powrót pieca,dopiero po nim odbiorniki ciepła.Piec pracuje zawsze z temp ok60C .Ja bym do tego dodał sterowanie dodatkowo podparte UPS-em ale tylko zasilanie pompy wiec w przypadku braku pradu wiatrok staje ale pompa idzie-mysle ze szanse na wybuch pieca takie jak w gazowym lub na opał i tez widziałem zdejete ze sciany gazowe piece z niewiadomych przyczyn.Jak ma ktos inne pomysły to chetnie poczytam.

ps.Czytałem tez o zaworach termo które sa zapiete do dużego zbiornika zimnej wody i po 90C dopuszczaja wode do instalacji .

@Drizzt: Jak to jest z Logicem ?ma on za klapa zasypową otwór na górne spalanie zasłon. czy na stałe jest przelot ??