kiwuśka 18.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 No właśnie - pojechałam sobie dziś, odwiedzić stare kąty i towarzystwo. Weszłam do Szefowej - gadka szmatka, jak dzieciaki jak dom. I dowiedziałam się, że jestem na liście do zwolnienia Bez ogródek - "Panią na macierzyńskim..........." Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się tego, po 11 latach. Mam zamiar wystąpić o wychowawczy, ale grosza za to nie dostanę. A tu kredyt jakoś sam się nie chce spłacić Kufffa, jak tu nie kląć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.11.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Noto współczuję, widać nie dla wszystkich dzisiaj świeciło słońce. Napewno znajdziesz lepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 18.11.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Tacy właśnie są prywaciarze, i miej tu dzieci. Rząd nawołuje, żeby " dzieci robić", bo nie będzie miał kto na nasze emerytury pracować, a nie daje żadnych "profitów". Mamy jedno dziecko i chcielibyśmy mieć drugie, ale niestety chyba nic z tego nie będzie, bo nie wyrobimy finansowo. Trzymaj się, miejmy nadzieję że wszystko się jakoś ułoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 18.11.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ojej - współczuję, a to tak mozna zwolnić na macierzyńskim? Kurczę tyle lat pracy i .... Przykre... Wiem, że to może dziwnie zabrzmi -ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.11.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Kiwuśko - nie martw się, teraz będziesz miała jakiś czas trudno, ale za to potem NA PEWNO nastąpi u Ciebie nowe otwarcie, znajdziesz lepszą pracę, lepiej płatną, albo może własną działalność otworzysz. Zwalniali mnie z pracy, bo zlikwidowali szkołę, w której pracowałam, wtedy wydaało mi się, że teraz to dopiero będzie problem , a potem okazało się, że tylko na dobre to wyszło, dzisiaj sama sobie jestem szefem i nie żałuję! Będzie dobrze, głowa do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 18.11.2009 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Wiecie co, już mi lepiej Zapaliłam sobie, pifko wypiłam i zaczynam dostrzegać plusy Nie będzie wstawania rano po 5tej, nie będzie wyścigu szczurów i nerwówki, czy polecę teraz, czy przy następnych zwolnieniach Z dzieciakami będę, domem się nacieszę i ogród zrobię A pracę znajdę, jak będzie trzeba, nawet w bierdonce, czy makdonaldsie, o Dziękuję Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 18.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 No właśnie - pojechałam sobie dziś, odwiedzić stare kąty i towarzystwo. Weszłam do Szefowej - gadka szmatka, jak dzieciaki jak dom. I dowiedziałam się, że jestem na liście do zwolnienia Bez ogródek - "Panią na macierzyńskim..........." Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się tego, po 11 latach. Mam zamiar wystąpić o wychowawczy, ale grosza za to nie dostanę. A tu kredyt jakoś sam się nie chce spłacić Kufffa, jak tu nie kląć? Załóż konkurencyjną firmę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.11.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Wiecie co, już mi lepiej Zapaliłam sobie, pifko wypiłam i zaczynam dostrzegać plusy Nie będzie wstawania rano po 5tej, nie będzie wyścigu szczurów i nerwówki, czy polecę teraz, czy przy następnych zwolnieniach Z dzieciakami będę, domem się nacieszę i ogród zrobię A pracę znajdę, jak będzie trzeba, nawet w bierdonce, czy makdonaldsie, o Dziękuję Wam I tak trzymaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melanrz 19.11.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Kiwuśka... A jakby tak na chorobowe na pol roku pojs?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 na dzień przed powrotem do pracy z macierzyńskiego złóż wniosek o powrót do pracy na niepełny etat. (np 7/8 etatu, ale nie mniej niż 1/2 etatu) Pracodawca nie może Ci odmówić powrotu i (teraz najfajniejszy dowcip) nie może Cie zwolnić przez 12 miesięcy Ochrona przed zwolnieniem nie przysługuje jak wrócisz do pracy na pełny etat. Taki mały fortel.... Sprytne - no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Noooooooooo a my wszyscy za to płacimy. Kiwuśka znalazła dobre strony tego rozwiązanie - i słusznie. W końcu nie uzgadniała z pracodawcą posiadania własnego dziecka, więc nie wiem dlaczego miałby partycypować w dalszym jego utrzymaniu (chyba, ze jest ojcem dziecka).Na macierzyńskim zwolnić nie może, potem okres ochronny (uwaga - nie w sytuacji, gdy nie ma możliwiści przeywrócenia pracownika na odpowiednie dla niego stanowisko), a ktoś musi na to pracować.A potem się kobiety dziwią, że ich nikt nie chce do pracy przyjąć jak są w "wieku tartacznym"...i "jakim prawem on mnie pyta o plany związane z dziećmi" Na wychowawczym można sobie pracować - jechałam tak prawie 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.11.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zmiany styczeń 2009 Od stycznia tego roku nastąpiły zmiany w Kodeksie pracy w zakresie ochrony pracowników powracających po urlopie macierzyńskim. Nowe przepisy wprowadziły podobne zasady, jakie dotychczas miały zastosowanie w przypadku osób korzystających z urlopu wychowawczego. Mowa tu o art. 1832 Kodeksu pracy: „Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego lub urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu”. Pracownikowi, który powraca do pracy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego (ewentualnie urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego), pracodawca ma obowiązek zagwarantować możliwość pełnienia obowiązków służbowych na dotychczasowym stanowisku. Jeśli jest to niemożliwe wskutek dokonanych zmian w strukturach zakładu pracy w czasie, kiedy pracownik przebywał na urlopie macierzyńskim, pracodawca powinien przenieść pracownika na stanowisko równorzędne z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na inne stanowisko, które odpowiada jego kwalifikacjom zawodowym. Wynagrodzenie pracownika po powrocie musi wynieść tyle, ile otrzymałby, gdyby z urlopu nie skorzystał. Dopiero w sytuacji, kiedy nie ma i takiej możliwości, jak opisana wyżej (np. ze względu na zmianę profilu działalności), co prowadzi do tego, że dalsze zatrudnianie pracownika na równorzędnym bądź odpowiadającym jego kwalifikacjom stanowisku jest najzwyczajniej niemożliwe – pracodawca będzie mógł pracownikowi wypowiedzieć umowę o pracę. Nowelizacja Kodeksu pracy wprowadziła także inne uprawnienie, zapewniające ochronę przed zwolnieniem nawet przez 12 miesięcy. Zgodnie z art. 1867: „Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika”. Pracodawca będzie mógł rozwiązać z korzystającym z takiego przywileju pracownikiem umowę tylko w przypadku likwidacji firmy, upadłości lub gdy zachodzą okoliczności uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne. Wynika to z art. 1868 § 1: „Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 19.11.2009 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Nefer, dzięki Ci, może się to komuś przyda w moim przypadku zdecydował wszechobecny i mocno wykorzystany kryzys I nowy program, który SAM WSZYSTKO ROBI, tiaaaaaaaaaaaa coulignon - to jest jakaś opcja Melanrz - wolę nie kusić losu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 W końcu nie uzgadniała z pracodawcą posiadania własnego dziecka, więc nie wiem dlaczego miałby partycypować w dalszym jego utrzymaniu (chyba, ze jest ojcem dziecka). Szefieeee mam płodneee mogę pobrykać z małżem w celach prokreacji ?? Na szczęście przyjmując kogoś do pracy nie zadaję pytania czy Pani ustali ze mną odpowiednio wcześniej fakt prokreacji w celach posiadania dziecka tylko interesuje mnie to czy Pani to jest zainteresowana pracą czy przesiadywaniem na zwolnieniach. Przecież na litość boską trzeba mieć te dzieci, trzeba mieć za jakieś 20 - 30 lat ludzi do pracy, trzeba mieć kogoś, kto przejmie ciężar bieżącej obsługi firmy w miejsce obecnych 30 - 40 latków .. I coby nie było - też miałem taką jedną co do dziś jest na zwolnieniu - będzie już jakieś 2 albo i 3 lata. Kobieta, którą przyjęliśmy do pracy na jej miejsce też urodziła dziecko. Tyle, że już planuje powrót do pracy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 kiwuśka A w jakim zawodzie ? Może ktoś z forum pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.11.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 W końcu nie uzgadniała z pracodawcą posiadania własnego dziecka, . A pracodawca nie ustalał z Kiwuśką że ją zwolni po urodzeniu dziecka. Więc będą kwita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 20.11.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 U mnie jest trochę inaczej (i dobrze, że tak jest). Z okazji kryzysu właśnie szef sam zapytał jakie mamy plany rodzinne, urlopy itd. i jak ma nam pracę rozkładać, żeby nikogo nie zwolnić. Tyle, że u nas są okresy kiedy mamy mało zajęć a są takie gdzie pracujemy po 7 dni w tygodniu. No i nie jest łatwo znaleźć odpowiednio wykwalifikowanego pracownika na miejsce kogoś kto odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.11.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 W końcu nie uzgadniała z pracodawcą posiadania własnego dziecka, więc nie wiem dlaczego miałby partycypować w dalszym jego utrzymaniu (chyba, ze jest ojcem dziecka). Szefieeee mam płodneee mogę pobrykać z małżem w celach prokreacji ?? Na szczęście przyjmując kogoś do pracy nie zadaję pytania czy Pani ustali ze mną odpowiednio wcześniej fakt prokreacji w celach posiadania dziecka tylko interesuje mnie to czy Pani to jest zainteresowana pracą czy przesiadywaniem na zwolnieniach. Przecież na litość boską trzeba mieć te dzieci, trzeba mieć za jakieś 20 - 30 lat ludzi do pracy, trzeba mieć kogoś, kto przejmie ciężar bieżącej obsługi firmy w miejsce obecnych 30 - 40 latków .. I coby nie było - też miałem taką jedną co do dziś jest na zwolnieniu - będzie już jakieś 2 albo i 3 lata. Kobieta, którą przyjęliśmy do pracy na jej miejsce też urodziła dziecko. Tyle, że już planuje powrót do pracy .... Ależ oczywiście , że trzeba mieć dzieci !! Też takowe posiadam, ale na własny rachunek. W mojej firmie dziewczyny sie rozmnażają nagminnie A jednak się nie oglądają na innych czy będą w tym partycypować. To tak naprawdę zależy od dogadania się obu stron. Jeśli po jednej i po drugiej jest chęć współpracy - nie ma problemu. Na doskonałego pracownika poczeka każdy pracodawca - w końcu ma narzędzie w postaci :umowy o zastępstwo". Jeśli nie może poczekac - to na siłę i tak nie ma sensu się pchać, bo jest sie pierwszym na liście do zwolnienia. A jak wiadomo kij się zawsze znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 W końcu nie uzgadniała z pracodawcą posiadania własnego dziecka, . A pracodawca nie ustalał z Kiwuśką że ją zwolni po urodzeniu dziecka. Więc będą kwita. Z tym, że to pracodawca musi utrzymać firmę, nie Kiwuśka. A zakładam, że Kiwuśka nie jest jedyną osobą w firmie. Jak nie poleci ona to poleci ktoś inny . Nic w przyrodzie nie ginie. A dla pracodawcy brak pracownika przez kilka miesięcy to jest kłopot - i jest to rzecz bezdyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 20.11.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ależ oczywiście , że trzeba mieć dzieci !! Też takowe posiadam, ale na własny rachunek. No jak to mam skomentować - to podkreślone ? Mam zasadę aby nie lekceważyć ludzi, nigdy - bo jak to mówią fortuna kołem się toczy i z tego co czasem daje pracę mogę stać się tym, który będzie jej poszukiwał. I wtedy chciałbym być traktowany tak, jak i ja traktuje ludzi. A dzieci nie są "szefa, szefowej" tylko rodziców - i to na nich spoczywa obowiązek utrzymywania dzieci - "szef" tego robić nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts