revalidon 18.11.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Mam pytanie, jak w tytule... Na wiosnę będę miał robiony gazociąg w drodze, mam już tez projekt przyłącza i wszystko jest git, tylko zacząłem teraz brukować teren wokół domu i żal mi sie zrobiło, że na wiosnę będę musiał tam gdzie będzie szła rura demolować zrobiona pracę... Z brukowaniem nie mogę czekac do wiosny, pomyślałem więc sobie, że położe rurę gazową pod miejscami gdzie będę brukował... I tu mam pytanie, czy mogę to sam zrobić..? Bo byłem w kilku hurtowniach i rury gazowej żółtej 40/3,7 mm tam nie uświadczysz... Powiedziano mi też, że taka rurę to tylko wykonawcy gazowni mają... Czy faktycznie tak jest..? Czy mozna zatem kupoić taką rurę..? Czy późniejszy wykonawca przyłącza nie będzie robił problemów..? Na jakiej głębokosci kładzie się rurę, bo nie mam tego w projekcie..? Czy nad rurą ma iść taśma, jesli tak to jaka i jak..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.11.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Mam pytanie, jak w tytule... Na wiosnę będę miał robiony gazociąg w drodze, mam już tez projekt przyłącza i wszystko jest git, tylko zacząłem teraz brukować teren wokół domu i żal mi sie zrobiło, że na wiosnę będę musiał tam gdzie będzie szła rura demolować zrobiona pracę... Z brukowaniem nie mogę czekac do wiosny, pomyślałem więc sobie, że położe rurę gazową pod miejscami gdzie będę brukował... I tu mam pytanie, czy mogę to sam zrobić..? Bo byłem w kilku hurtowniach i rury gazowej żółtej 40/3,7 mm tam nie uświadczysz... Powiedziano mi też, że taka rurę to tylko wykonawcy gazowni mają... Czy faktycznie tak jest..? Czy mozna zatem kupoić taką rurę..? Czy późniejszy wykonawca przyłącza nie będzie robił problemów..? Na jakiej głębokosci kładzie się rurę, bo nie mam tego w projekcie..? Czy nad rurą ma iść taśma, jesli tak to jaka i jak..? Musi być w projekcie głębokośc , oprócz taśmy ma być przewód. Najlepiej teraz załatw z wykonawcą wykonanie tego co jest w projekcie wraz ze skrzynka na licznik gazu (ewent. reduktor) chyba że gazownia zgodziła ci się na montaż licznika na domu, to "po ptokach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.11.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dlaczego wykonawca przyłączu nie może położyć rury ? Na wiosnę zrobi dalszą część prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.11.2009 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Nie zdążę nikogo znaleźć do tego czasu... Muszę najpóźniej do poniedziałku położyć rurę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.11.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Do poniedziałku w dobie kryzysu . Rurę powinien widzieć geodeta ! Są taśmy żółe, z wtopionym paskiem alu. Głębokość 90 do 100 cm 10 cm piasku pod i nad rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.11.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Nie zdążę nikogo znaleźć do tego czasu... Muszę najpóźniej do poniedziałku położyć rurę... Syzyfowa robota , nikt ci po tym nie odbierze , chyba że potem odkopiesz do sprawdzenia ciśnienia ( zasady sprawdzenia inst.gazowej, powinieneś mieć to w projekcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.11.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Mam pytanie, jak w tytule... Na wiosnę będę miał robiony gazociąg w drodze, mam już tez projekt przyłącza i wszystko jest git, tylko zacząłem teraz brukować teren wokół domu i żal mi sie zrobiło, że na wiosnę będę musiał tam gdzie będzie szła rura demolować zrobiona pracę... Z brukowaniem nie mogę czekac do wiosny, pomyślałem więc sobie, że położe rurę gazową pod miejscami gdzie będę brukował... I tu mam pytanie, czy mogę to sam zrobić..? Bo byłem w kilku hurtowniach i rury gazowej żółtej 40/3,7 mm tam nie uświadczysz... Powiedziano mi też, że taka rurę to tylko wykonawcy gazowni mają... Czy faktycznie tak jest..? Czy mozna zatem kupoić taką rurę..? Czy późniejszy wykonawca przyłącza nie będzie robił problemów..? Na jakiej głębokosci kładzie się rurę, bo nie mam tego w projekcie..? Czy nad rurą ma iść taśma, jesli tak to jaka i jak..? Ja robiłem podobnie. Sam sobie wykopałem. Poszedłem do gazownik i pytam co i jak. Powiedzieli, że ich policznikowe nie interesuje (skrzynka w ogrodzeniu). Powiedzieli, żeby wykopać na ok 1m, zasypać piaskiem, 20 cm nad rura dać taśmę ostrzegawczą (może byc ze wstawka aluminiową). Pytam czy przyjadą to obejrzeć-odp a po co? Geodeta poxniej naniósł wszystko na mapy i zaniosłemk im kopie mapy. Projekt robiłem we własnym zakresie. Co do zakupu rury mogłem kupic w sklepie jaką chciałem. Idź, popytaj i bedziesz wszystko wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.11.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 a jak macie wprowadzony gaz do budynku? tzn na jakiej glebokosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.11.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 a jak macie wprowadzony gaz do budynku? tzn na jakiej glebokosci? Mniej więcej tak jak w wykopie 0,8-1m. Na ścianie ukryte w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 20.11.2009 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Nie zdążę nikogo znaleźć do tego czasu... Muszę najpóźniej do poniedziałku położyć rurę... Syzyfowa robota , nikt ci po tym nie odbierze , chyba że potem odkopiesz do sprawdzenia ciśnienia ( zasady sprawdzenia inst.gazowej, powinieneś mieć to w projekcie) A kto odbiera..? Rozumiem, że wykonawca, który bedzie robił przyłącze, i ma odpowiednie kwalifikacje wystawia protokół odbioru i po sprawie... Do próby cisnieniowej potrzebna jest odkopana rura..?? A jak robią gazociąg dł. np. 3 kilometrów, to całe 3 kilometry jest odkopane żeby zrobić próbe cisnieniową..???!!!! Pójdę dalej... jak Ruscy zrobią NordStream to bedą robić grodzie na całej długości gazociągu, żeby zrobić próbę ciśnieniową???!!! Chłopie, z Twoimi wymaganiami to puścisz Ruskich z torbami !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A jak próba wyjdzie negatywnie to co ? Odcinek do sprawdzenia opłaca się mieć dostępny. Ty jesteś z tych co to " 100 na 100" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 20.11.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A jak próba wyjdzie negatywnie to co ? Odcinek do sprawdzenia opłaca się mieć dostępny. Ty jesteś z tych co to " 100 na 100" Mozna rurę sprawdzić przed położeniem... A od zasypania się rury przecież nie uszkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A kto będzie robił tę próbę ?Kto ją póź niej uzna za prawdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 20.11.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A kto będzie robił tę próbę ? Kto ją póź niej uzna za prawdę ? Sorry, ale nie rozumiem... Wykonawca zrobi próbę szczelności i jak będzie ok, to co ma uznawać za prawdę czy nieprawdę...?? No chyba, że myślisz o podejściu filozoficznym... Czy sczelna rura w swej szczelności może być nieszczelna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Czyli masz wykonawcę ? Formalny wykonawca to ten co podbija pieczątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 20.11.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Do próby cisnieniowej potrzebna jest odkopana rura..?? Nie musi być cały przewód odkopany. Tylko ewentualne łączenia (zgrzewy doczołowe, albo elektrooporowe), armatura (np. zasuwa itp.). Przed zasypaniem dobrze byłoby jednak, żeby przyszły wykonawca chociaż rzucił na to okiem, skoro ma następnie to autoryzować. Nie zapomnij wykonać dokumentacji fotograficznej. Tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 20.11.2009 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Do próby cisnieniowej potrzebna jest odkopana rura..?? Nie musi być cały przewód odkopany. Tylko ewentualne łączenia (zgrzewy doczołowe, albo elektrooporowe), armatura (np. zasuwa itp.). Przed zasypaniem dobrze byłoby jednak, żeby przyszły wykonawca chociaż rzucił na to okiem, skoro ma następnie to autoryzować. Nie zapomnij wykonać dokumentacji fotograficznej. Tak na wszelki wypadek. O !! Dzieki, to jest myśl !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.11.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Sory nie czuję problemuPod kostką przebiją się kretem Wyjmą najwyżej kilka sztukJak nam robili to przebijali się pod kostką sąsiada ponad 60m (pod czujnym okiem i wałkiem sąsiadki) i nie było problemu(jakby był to nie-daj Boże APOKALIPSA przy tym to pikuś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 20.11.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Oczywiście, że można robić przewiert (kret - jak to ładnie ująłeś). Jednakże, o ile zrozumiałem autora pytania, chodzi o to, żeby położyć rurę przed ostatecznym urządzeniem terenu. Tak, żeby nie trzeba było wyjmować tych kilku wspomnianych kostek (w mojej opinii kilkunastu, a czasem kilkudziesięciu lub kilkuset). Chyba nie masz nic przeciwko temu? Uwierz mi - to nic nie szkodzi, że nie czujesz problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 15.12.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 podbijam z pytaniem - czy to tylko wrocławski absurd?? instalacją zaprojektował gość z uprawnieniami - zapłaciłemwykonał gość z uprawnieniami - też słono sobie policzył.poszedłem do gazowni podpisać umowę i chcę ode mnie oświadczenie kierownika robót że prace były wykonywane zgodnie z projektem. oczywiście kierownik budowy domu nie ma uprawnień gazowych, więc znów trzeba bulić - czy w inny rejonach też tak jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts