Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny De Dietrich MCA25 z zasobnikiem

Lasek

Recommended Posts

Mam pytanie do ewentualnych użytkowników lub instalatorów.

Czy kocioł kondensacyjny De Dietrich MCA25 z zasobnikiem 150l w podstawowej konfiguracji obsłuży ogrzewanie podłogowe i kilka grzejników?

Pytam, gdyż mam rozbieżne oferty jedne z samym kotłem, a inne z dodatkowym zestawem sterującym ogrzewaniem podłogowym AD249 + czujnik wewnętrzny.

Czy ktoś może wytłumaczyć laikowi skąd takie rozbieżne podejścia instalatorów?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Jak chcesz mieć niezależne sterowanie grzejników i podłogówki to trzeba jakieś układy sterujące dołożyć. Widziałem instalację CO gdzie podłogówka była wpięta w obiego CO poprzez zwykły zawór termostatyczny i kumpel się dziwił, że jak grzejniki nie grzeją to podłogę ma zimną. :-)

A on by chciał, żeby podłoga była ciepła cały czas, a grzejniki się włączały jak potrzeba. Bez czujnika temp. na podłogówce i układów wykonawczych (choćby jakaś pompa wody albo zawór trójdrogowy) to raczej ciężko zrealizować dwa niezależne obwody CO. :-)

Czy kocioł kondensacyjny De Dietrich MCA25 z zasobnikiem 150l w podstawowej konfiguracji obsłuży ogrzewanie podłogowe i kilka grzejników?

Pytam, gdyż mam rozbieżne oferty jedne z samym kotłem, a inne z dodatkowym zestawem sterującym ogrzewaniem podłogowym AD249 + czujnik wewnętrzny.

Do obsługi ogrzewania podłogowego ( czyli siłownika zaworu miesząjacego)automatyka w MCA potrzebuje tylko czujnika obiegu mieszaczowego AD199, reszta jest juz zamontowana fabrycznie.

Rozbieżność moze wynikać z tego że poprzednia wersja automatyki w kotłach MC którego MCA jest "następcą" do obsługi każdego dodatkowego zaworu mieszającego wymagała płytki uzupełniającej , w MCA jeden obieg dodatkowy jest juz zamontowany standardowo i trzeba dokupić tylko czujnik AD199.

Inny powód może być taki że druga oferta może zawierać rowiazanie gdzie oba obiegi i grzejnikowy i podłogowy ma byc regulowany za pomocą zaworów mieszających .W takim wypadku do jednego obiegu potrzeba czujnik AD 199 a do drugiego dodatkowej płytki(jak napisałeś zestawu AD 249) .

tak,

jeżeli podłogówka jest sterowana automatyką kotła, to wystarczy tak jak wyżej napisał vitobieda tylko dodatkowy czujnik,

w przypadku gdybyś miał trzy obiegi grzewcze, tj. jeden bezpośredni (grzejniki) i dwa obiegi z podmieszaniem, to potrzebny by był wtedy AD 249,

• 6 months później...

to cudo De Dietricha do sterowania zaworem trójdrogowym potrzebuje jednynie czujnika temperatury zasilania obiegu podłogówki,

reszta jest w komplecie a czujnik kosztuje 162 zł netto w katalogu,

a sam kocioł da sobie doskonale rade z Twoim ogrzewaniem

Aniu to zależy od wielu rzeczy,

jeżeli będziesz miała podłogówkę w łazience a ta będzie miała powierzchnię grzejnika podłogówego w granicach minimum 6 m2 to możesz spokojnie zainstalować dużą drabinkę zasilaną wodą z temperaturą zasilania podłogówki,

jeżeli jest inaczej to raczej temperatura zasilania drabinek powinna być wyższa,

ale taniej wyjdzie zastosowanie naprawdę dużej drabinki

Edytowane przez 1950

• 3 weeks później...

Mam podobna sytuacje - powierzchnia netto 110m2 - wszędzie będzie podłogówka. Piec będzie taki jak wyżej tylko że 15 (czyli MCA 15 ze zbiornikiem 100l). Planuje zrobić dwa obwody góra i dół. Czy dałoby się jeszcze w górnym obwodzie sterować tak aby w każdym pokoju grzało do danej temperatury bądź w ogolę wyłączyło grzanie? W łazience chcemy też dać grzejnik drabinkowy - łazienka to 7,8m2 po podłodze (lekkie skosy na dwóch ścianach) - czy można go też podłączyć pod obieg podłogówki? Czy taki grzejnik może być z grzałką elektryczną?

PS czy do takich warunków wystarczy piec MCA15 czy lepiej dopłacić do MCA25?

Edytowane przez redlum

Mam podobna sytuacje - powierzchnia netto 110m2 - wszędzie będzie podłogówka. Piec będzie taki jak wyżej tylko że 15 (czyli MCA 15 ze zbiornikiem 100l). Planuje zrobić dwa obwody góra i dół. Czy dałoby się jeszcze w górnym obwodzie sterować tak aby w każdym pokoju grzało do danej temperatury bądź w ogolę wyłączyło grzanie? W łazience chcemy też dać grzejnik drabinkowy - łazienka to 7,8m2 po podłodze (lekkie skosy na dwóch ścianach) - czy można go też podłączyć pod obieg podłogówki? Czy taki grzejnik może być z grzałką elektryczną?

PS czy do takich warunków wystarczy piec MCA15 czy lepiej dopłacić do MCA25?

Osobny obieg do każego pokoju i siłowniki na rozdzielaczu sterowane termostatami z pokoi.

Nie ma sensu montować dwóch układów mieszających osobno - jeden wystarczy i termostaty w pokojach .

Czy MCA15 starczy to zalezy od zapotrzebowania budynku na ciepło.Ale przy 110 m2 przyzwoitej izolacji powinna wystarczyć.

Piotr

Edytowane przez Piotr G

witam!

Mam pytanie , jeśli mam podłogówkę w całym domu i tylko po jednym grzejniku w dwóch łazienkach, to czy mieszacz należy koniecznie montować, rozmawiałam z dwoma instalatorami i każdy ma odmienne zdanie

dzięki za względnie szybkie info

pozdro.[/quote

Mieszacz powinnaś założyć do podłogówki, a zasilanie grzejników jak podał 1950.

• 6 months później...
witam!

Mam pytanie , jeśli mam podłogówkę w całym domu i tylko po jednym grzejniku w dwóch łazienkach, to czy mieszacz należy koniecznie montować, rozmawiałam z dwoma instalatorami i każdy ma odmienne zdanie

dzięki za względnie szybkie info

pozdro.[/quote

Mieszacz powinnaś założyć do podłogówki, a zasilanie grzejników jak podał 1950.

Witam,

jestem o krok od zakupu MCA 25. Jako kontralternatywę mam ACV 25 Excellent z małym zasobnikiem. I właśnie ta mała pojemność zasobnika wydaje się być na korzyść ACV i kosztów ogrzewania wody w przyszłości. Czy macie jakieś złe doświadczenia z którymś z kotłów?

a jak liczna masz rodzinę (tzn ile osób będzie korzystać w wody) ile masz łazienek oraz czy masz prysznice/wanny? Ja mam MCA 15 z zasobnikiem 150l - odpalony 2 tygodnie temu - wybrałem taki zasobnik - bo wolę mieć komfort i tej ciepłej wody trochę więcej - niż czekać po 15 -30 min między kąpielami poszczególnych użytkowników - aby ta woda się nagrzała.

W tej chwili dogrzewam dom do wykończenia. Instalacje mam dziwną, wszędzie podłogówka i mam pełną elektronikę (sterowanie temperatura w każdym pomieszczeniu) zaś temperature na kotle mam nastawioną na stałe. Teraz się zastanawiam czy aż taki piec bajerami był mi potrzebny jeśli wszystkim steruje system. KAN-therm.

na dniach wsadzę fotki swoich rozdzielaczy i zadam parę pytań co do ustawienia kotła.

• 1 month później...

redlum niech mądrzejsi się wypowiedzą, ale przy podłogówce masz chyba ustawione parametry prawie jak dla ogrzewania wysokotemperaturowego - przy 0 stopni 49 temp zasilania !!! zamordujesz PEX'a jak temperatura spadnie do -10 stopni C.

Na oko to masz chyba przesuniętą krzywą grzewczą o 10 stopni w górę, jeśli też wierzyć wskazaniom termometrów na twoim rozdzielaczu (zdjęcie pierwsze) to sonda od zaworu termostatycznego jest na powrocie a powinna być na zasilaniu, sprawdź strzałkę na pompie jeżeli jest skierowana w dół, a tak wygląda to konieczna przeróbka.

Poproś o konsultację bardziej biegłych w materii bo według mnie wygląda to nieciekawie.

Edytowane przez odyseuszek

zdjęcia były robione przy ustawieniu kotła przez instalatora - dał krzywą na 4. Ja obniżyłem tylko krzywą grzewczą na 0.5-0.6 i spalanie gazu spadło o ponad połowę (dobowe z 20m3 do 9m3).

1950 - tez tak się zastanawiałem po co kupiłem taki kocioł jeśli instalator chce aby to działało cały czas na maxa.. :( Jakie tam widzisz błędy? Dodam, że pierwszy rozdzielacz to jest na piętrze i podłączony jest ze sterowaniem pokojowym (w każdym pomieszczeniu). Zaś drugi rozdzielacz to parter i ma jeden sterownik tygodniowy umieszczony w miarę centralnie w domu z dala od okien balkonów oraz nawiewu od wentylacji mechanicznej.

Dzisiaj przejrzę wszystkie ustawienia kotła i będę walczył z tą krzywą - tak mi się wydaje - że powinna zaczynać się od 20 - a zaczyna się od 30. Może to powoduje że przy standardowym ustawieniu (wg instrukcji 1,5) 75C jest przy +1C na zewnątrz.