Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do koniczynki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 919
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie mi powiedzieli że jak chcem zacząć robić łazienki czy podłogi to lepiej jest wcześniej wstawić drzwi.

Sylwia powiedz tym swoim panom, żeby trochę pomyśleli zanim znowu głupotę palną. Drzwi wewnętrzne to prawie ostatni etap wykończeniówki. Przy łazienkach robi się straszny syf - więc one pierwsze powinny być robione, potem podłogi, dalej drzwi (porządny stolarz nie zamontuje drzwi jak nie będzie podłóg), dalej malowanie i montaż listew przypodłogowych. Schody też robi się po podłogach.

Sylwia powiedz tym swoim panom, żeby trochę pomyśleli zanim znowu głupotę palną. Drzwi wewnętrzne to prawie ostatni etap wykończeniówki. Przy łazienkach robi się straszny syf - więc one pierwsze powinny być robione, potem podłogi, dalej drzwi (porządny stolarz nie zamontuje drzwi jak nie będzie podłóg), dalej malowanie i montaż listew przypodłogowych. Schody też robi się po podłogach.

tez tak slyszalam. zreszta jak tu osadzic drzwi jak nie wiadomo ostatecznie ile co do mm wyjdzie podloga??

u nas stolarz chce za drzwi sosonowe 1200 za debowe 1500. to duzo drozej niz gotowe w sklepie.

my jestesmy za DRE, takie jakby z fornirem, pelne. Teraz sie tym chwalą. za okolo 1000 zl z oscieznica i montazem. wiec spoko :)

tylko zewnetrzne mi sie zadne nie podobają ;/

Ja nie mogę się zdecydować na żadne drzwi wewnętrzne. Ciągły dylemat z szybkami czy pełne.

Moim fachowcom chyba chodziło żeby były zamontowane ościeżnice zanim zaczną kłaść płytki. A drzwi założyć jak już będą gotowe podłogi.

Teraz producenci drzwi preferują montaż po wykonaniu posadzki / ościeżnicy i skrzydeł drzwiowych /, na samej piance montażowej.

Ja jednak proponuję przynajmniej dołem "coś " wykombinować dodatkowego.

Moim fachowcom chyba chodziło żeby były zamontowane ościeżnice zanim zaczną kłaść płytki.

dla mnie to jest bez sensu - płytki powinny wchodzić pod ościeżnicę, po co docinać i szlifować płytki do ościeżnicy jak można te brzydkie ranty schować. Zakładając oczywiście, że masz ościeżnicę regulowaną. No i przede wszystkim szkoda by mi było moich ościeżnic drewnianych podczas wykończenia łazienek - co tu dużo mówić - to nie jest czysta robota, po za tym łatwo drewno uszkodzić - wystarczy mocniej stuknąć np. podczas wnoszenia wanny :)

Kasiu ja podobnie myślę jak ty i mogła bym kupić drzwi zanim zaczną robić łazienki, to wtedy oni mieli by więcej pracy przy docinaniu płytki do ościeżnicy. Ale też wiem że fachowcy nie będą dbali o moje drzwi i pewnie coś się zarysuje. A co gorsza że mogę tego nawet nie zauważyć w trakcie ich prac, jak będą całe w kurzu:(

Sylwuś, jak będziesz miała chwile to napisz mi ile kupowałaś profili na poddasze i jakie??

My kupiliśmy

- profil CD60/4Mb 160 szt

- profil UD28/Mb 15 szt

Profilu CD60/4Mb kupiliśmy za dużo. Najprawdopodobniej zostawimy na sufity podwieszane, które będziemy robić później a resztę zwrócimy do sklepu. Z tego co się orientuje jest ich za dużo 2 opakowania. Ale nie wiem ile jest w jednym opakowaniu.

u nas ciagle robi się podbitka i robią się tynki.

drzwi wew wybrane: bedzą POLSKONE sempre w takiej nowej okleinie silstone. jak ją zobaczyłam to byłam pewna ze to drewno:) to jakas nowosci jest, od tygodnia i nie wszystkie sklepy mają próbniki nawet:)

czekam też na wycenę drzwi zewnętrznych i zobaczymy czy stalowe czy drewniane (i z jakiej firmy).

zastanawiamy sie miedzy JUWENT (cena jest przyzwoita) oraz CAL, DOOR SYTEM i LUPOL.

wygląda na to ze to mój najtrudniejszy wybór. już nawet Luby odpuścił bo nie ma do mnei sił :D

extra te drzwi, i ten kolor:)

ile za sztukę?

juz wam mówie, cena tych drzwi w zwyklej okleinie i silkstone jest ta sama czyli 553 + oscieznica no i tu kwestia grubosci, na mur 24 cm (trzeba 26-28 rozmiar) koszt 300; na mur 12(14-16)267 zł. mozna dostać 15% rabatu. wiekszosc firm nam oferuje miedzy 10 a 15 :)

ja chciałam po podłogach ale w maju montować. tylko ze sobei wczoraj uswiadomiłam, ze w maju to ja jeszcze gory miec nie bede. Prawdopodobnie zatem w firmei u ktorej bedziemy zamawiać bedziemys ie tak dogadywać, zeby nam najpierw zrobili drzwi zewnetrzne, nastepnie wewnetrzne w gabinecie i lazience na dole a jakies 2 miesiace pozniej pozostale.

My kupiliśmy

- profil CD60/4Mb 160 szt

- profil UD28/Mb 15 szt

Profilu CD60/4Mb kupiliśmy za dużo. Najprawdopodobniej zostawimy na sufity podwieszane, które będziemy robić później a resztę zwrócimy do sklepu. Z tego co się orientuje jest ich za dużo 2 opakowania. Ale nie wiem ile jest w jednym opakowaniu.

W jednym opakowaniu jest 12 sztuk.