Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do koniczynki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 919
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sąsiedzi to wielki skarb. Nikt tak nie przypilnuje domku tak jak oni. A my póki co ich nie mamy, tzn są ale około 100 metrów od nas w jedną i drugą stronę. Ci co zaczną budowę w tym roku, będą mieli lepiej.

Czy robiliście plan ile kosztować będzie Was kolejny etap budowy, od momentu kiedy już będą wstawione okna i drzwi.

Z mężem się zastanawiamy co nam jeszcze brakuje i ile będzie to kosztować. Ale trudno nam powiedzieć, bo nie znamy cen. Może ktoś bardziej zorientowany, nam podpowie.

Dzięki

Sylwia chodzi Ci o roboty w domu?

bo jeśli chodzi o przyłącza to woda za free, prad ok, 3 tys, kanalizajcja 2,5 tys, gaz nie wiem ile.

W domku- elektryka 2 tys. materiał- robota mąż

hydraulika mam ogromna nadzieje że w 20 tys zmieścimy się ze wszystkim- robota mąż, podłączenie pieca hydraulik.

Tylki wewnątrz i wylewki 12 tys.

to jest optymistyczna wersja i mam nadzieję że nam sie uda taki plan zrealizować, a wy jak się zapatrujecie na takie koszty? myślicie że to realne?

Co do prądu i hydrauliki też tak mniej więcej obliczyliśmy te same kwoty. Co do wody ja będę płaciła, ale to już nie są tak duże kwoty jak ta reszta. Z hydraulikiem, który robił u moich sąsiadów mam się spotkać dopiero po połowie lutego. Ale z tego co wiem to u moich sąsiadów zrobił wszystko (ogrzewanie podłogowe, materiały, grzejniki, piec itd) to wyliczył im około 20 tys.

Co do posadzki i tynków jestem zielona. Nie mam pojęcia ile wyniesie. Tynki będzie robił nam nasz murarz i jak byłam ostatnio u niego to dogadaliśmy się mniej więcej do terminu planowanej pracy. I nic poza tym.

Też tak jak wspominałam wcześniej, będziemy robili ogrodzenie, które nas wyniesie około 25 tyś. Mam 20 arów działki z tego przód czyli 35 metrów robimy murowane plus sprzęsła kute. Resztę robimy siatką. I na tym na razie nasze plany się kończą.

Później nie wiem co dalej. To zależy od pracy, studiów, przede wszystkim od kasy :-?

Sylwia ale egzaminy do przodu??

mnie nic tak nie przeraża jak hydraulika bo to teraz będzie najwiekszy koszt, sam piec i grzejniki to 10 tys. mam nadzieje że z podłogówka i resztą w 20 tys się zamkniemy.

zabudowa poddasza to koszt ok 5 tys- materiały bo robocizna mąż plus brat.

to z takich robót chyba tyle a potem przy wykończeniówce to hohoho nic narazie nie planuje bo tu rozpiętość cenowa jest ogromna, zobaczymy jak sie wyrobimy z pieniędzmi i czy zostanie na skromne wykończenie czy bedziemy mogli troche zaszaleć.

Koszt ogrodzenia wyszedł wam też niemały, ja nie wiem ile nas wyniesie ale narazie nawet o tym nie myslimy.

Jak na razie wszystkie egzaminy do przodu. Jeszcze nie znam wyniku z matematyki finansowej, ale po cichu liczę ze do przodu. Obym się nie myliła.

Co do ogrodzenia to i tak staraliśmy się żeby jak najtaniej było. Tylko ciągle jest ten problem ze musimy najmować ludzi i za robociznę jeszcze dochodzi. Ale jak ogrodzimy tylko siatka to pewnie nigdy nie będzie kasy na to żeby zminiec na inne. Bo zawsze będą inne wydatki.

A zdecydowliscie już jaki piec zakupicie do Waszej koniczynki? Bo my ciagle zmieniamy zdanie pod wpływem rożnych opinii. Ceny pieców tez sie bardzo różnią od siebie. Ach te pieniądze, żeby tak można było sobie ich do drukować!

No i pogoda nadal nas nie rozpieszcza. Świstak dzisiaj przepowiedział jeszcze zimę przez 6 tygodni. Cóż nasze domki jeszcze będą musiały poczekać.

i ja będę miała czas na pisanie pracy mgr.

jak sesja do przodu to już duża ulga:)

jeśli chodzi o piec to wiemy tylko tyle że mam być na miał z zasobnikiem, cena jak patrzyłam ok. 6 tys, nie wiem czy dobry czy nie bo jeszcze tak szczegółowo sie nie interesowaliśmy.

Ogrodzenie to duży wydatem, my mamy od szosy 30 m działki, z przodu trzeba zrobić ładną kutą bramę i przęsła, dalej też będzie siatka, nie wiem kiedy na to będa fundusze ale zdaje sobie sprawe że jak chcemy mieszkać to ogrodzic trzeba.

Sylwia ja też słyszłam że zima ma jeszcze trzymać, ale potem jak roboty ruszą to zanim sie obejrzymy to koniczynki będą wykończone.

A wy jakie macie plany na wiosnę? zaczynacie od ogrodzenia? a w domku?

co najgorsze ze ja nie mam podziału na semestry i ciągle mamy jakies egzaminy. Zaczęły sie w grudniu i tak 2 co miesiac bada do czerwca. Ale na szczęście to już ostatni rok.

Plan jest taki żeby najpierw zrobić przyłącze światła i wody do domku. później ogrodzenie i tak jak u was hydraulika i światło, tynki i posadzki. Myślimy ze tak marzec - kwiecień zaczniemy. ale to tylko od pogody zależy.

My mamy 35 metrów działki z przodu, wiec prawie tak jak u was. Sa takie piekne wzory bram, az trudno wybrać co ładnego. U mnie w dzienniczku jest mniej wiecej jaki bedzie wzor ale on trochę będzie zmieniony. Moj wujek w tym roku zrobił tez kute ogrodzenie, 40 m, same sprzesla plus słupki metalowe, brama dwuskrzydłowa (na pilot) to wyniosło go to 18 tys. materiał kupywal sam w Zamościu. niby jest tam sklep w ktorym maja dobre ceny metali. Jego brama dodam, ze jest bardzo ladna, dużo elementów ozdobnych, a wiadomo, ze czym więcej ozdób tym większa cena. Dlatego ja planuje trochę skromniejsza ale z słupkami murowanymi. Które i tak będą sporo kosztować, bo ok 1metra trzeba wykopać i zalać betonem, plus materiały i robocizna. Och ile tgo jest...

Sorry pisze bez polskich znakow, bo komputer nie ma polskiej klawiatury.

Sylwia my będzeimy kupować brame w Wojciechowie w miasteczku kowali, piękne kute można kupić już za 2 tys, wybór ogromny. Wy jesteście z lubelszczyzny to myslę że też warto się przejechać popatrzeć na żywo i potargować.

U mnie w okolicy sporo osób tak kupowało bramy (nie na pilota i nie wiem czy da sie to jakoś połączyć) mi się podobają i nigdzie indziej nie bedziemy szukac.

Ja licze że w 12 tys sie zmieścimy- robocizna własna.

Tak myślałam. Tylko chciałam się upewnić. No to by się troche sie zgadzalo. Ja za calosc licze 25 tys. Za bame i sprzesla to jakies 12 tys tak jak mowisz, 4 tys cegla na slupki, siatka (po okolo 12zl za metr), slupki (jeden slupek okolo 18 zl), rozne dodatki do siatki, wykopanie, beton i robocizna i sie uzbiera. Moze sie myle co do ceny ze 25 tys ale jest tego troche.

Czy już wiecie dokładnie, za które rachunki należy się zwrot? Z tego co wiem, ze nie wszystkie materiały podlegają zwrotowi.

A pieniążki na pewno się przydadzą! Tylko żeby nie zwlekali z wyplata. My na wiosenny rozmach mamy odłożone, ale gorzej będzie z kolejnym etapem. Dlatego myślę o złożeniu dokumentów trochę później.