sylwiapaweł 30.09.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Ja rysuję w AutoCadzie - nie jest to typowy program do projektowania ogrodu, nie zrobisz w nim wizualizacji wzrostu roślin czy zmian w zależności od pory roku. Ściągnęłam sobie z netu gotowe bloki roślin i coś tam kombinuję ale nie jest to zdecydowanie program dla osoby początkującej. Próbowałam coś stworzyć w prawdziwym programie do projektowania ogrodów ale jakoś mi nie szło....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 30.09.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 W jakiej odległości zasadzić małe drzewka teraz, żeby kiedyś wyglądały tak cudnie. Metr teraz się wydaje że daleko ale kiedyś będzie może nawet za gęsto. Nie jestem ogrodniczym ekspertem niestety ale myślę, że świerki czy sosenki to jakieś 1,5m. Faktem jest, że zanim rosliny urosną to działka będzie się wydawała łysa przy tak rzadkim nasadzeniu ale za to potem nie trzeba będzie rozsadzać. Wiele osób jednak stawia na gęste nasadzenia z pełną świadomością i po wyrośnięciu roślin dopiero porządkuje rabatę przesadzając co potrzeba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 30.09.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 a no własnie, trzeba na bieżąco wycinać, przycinać, pryskać, podlewać, trzeba sie trochę znać na tym, marzy mi sie wielki piekny ogród, ale narazie pieniądze ida na coś innego a nie chce sadzić roslinek gdzies przypadkowo, bez konkretnego pomysłu i dlatego w tej chwili ogród schodzi na drugi plan. Wbrew pozorom ogród obsadzony iglakami i roslinami nie wymagającymi dużego nakładu pracy jest prostszy w utrzymaniu niż duży trawnik. Tuje, świerki, sosenki zasadzisz i sobie spokojnie rosną, berberysy o wielu odmianach kolorystycznych również nie wymagają dużo zachodu a pięknie się prezentują na tle zielonych iglaków, część działki można też zalesić - tworzy się urokliwe miejsce wypoczynku bez konieczność ciągłego pielenia, przycinania itp. Utrzymać duży i piękny trawnik to dopiero jest wyzwanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataWojtek 01.10.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Ja rysuję w AutoCadzie - nie jest to typowy program do projektowania ogrodu, nie zrobisz w nim wizualizacji wzrostu roślin czy zmian w zależności od pory roku. Ściągnęłam sobie z netu gotowe bloki roślin i coś tam kombinuję ale nie jest to zdecydowanie program dla osoby początkującej. Próbowałam coś stworzyć w prawdziwym programie do projektowania ogrodów ale jakoś mi nie szło....... to Ty Sylwunia widze achitekt jestes:) nono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 01.10.2010 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Cześć dziewczyny:)Posadzki od rana panowie robią. Ekipa zwinnie się porusza. Wieczorem powinni skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 01.10.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 to Ty Sylwunia widze achitekt jestes:) nono Inżynier instalacji sanitarnych, ale branże jakby pokrewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 01.10.2010 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Cześć Sylwuś Pozwoliłam sobie przenieś Twoje pomysły do mojego dzienniczka. Ogólna koncepcja którą mi na rysowałaś bardzo mi się podoba. Zastanawiam się teraz nad wyborem krzewów. I po woli będę plan wprowadzać w życie. Jeszcze raz spróbuję rozrysować ogród na kartce. I dokładnie przemyśleć jakie roślinki gdzie posadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.10.2010 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 wpadłam zajrzeć do Twojej koniczynki z samego rana, mysle sobie pewnie ma identyczne zdjecia jak ja, no i umknęła mi drobnostka że macie już tynki, ech.. w Waszym przypadku jeszcze ocieplenie poddasza no i dopiero sie zacznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 My też chcielibyśmy jeszcze ocieplić poddasze. Ciągle czekam na mojego fachowca żeby mi wyliczył jakie materiały są potrzebne na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.10.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Sylwia a powiedz ile Was kosztowały tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Sylwia a powiedz ile Was kosztowały tynki? Robocizna około 6500zł, ale z piwniczką. A materiały około 4000zł. Chcielibyście jeszcze tynki zrobić w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.10.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie, w tym roku to nie mamy za co robic tynków, myslimy na wiosne, ale nam powiedzieli ok. 13 tys, to jednak różnica jest. Wy zrobiliście po bardzo korzystnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A my nadal mamy dylemat co do pieca. Nie wiem czy teraz kupić czy czekać do wiosny. Wieszacie grzejniki na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie, w tym roku to nie mamy za co robic tynków, myslimy na wiosne, ale nam powiedzieli ok. 13 tys, to jednak różnica jest. Wy zrobiliście po bardzo korzystnej cenie. Nam robił nasz murarz tynki. Zawsze jak cos u nas robi to sa korzystne ceny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.10.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie wieszamy przed tynkami, my kupimy piec przed zimą,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A będziecie podłączać i sprawdzać jak działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.10.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie bedziemy podłączać, spuścilismy juz wode żeby rurki w zimie nie popekały i na ten sezon koniec większych prac w domku.Myslimy jeszcze o wylaniu schodów wejściowych ale maja byc przymrozki więc to jeszcze nie pewna sprawa.Narazie balkon wylaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Sylwia mam prośbę, mogłabyś mi na priv wysłać ile kosztowało Was zrobienie ogrodzenia z siatki, bez przodu sama siatka, słupki itp........z góry dziękuję Wysłałam koszty na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaradek 04.10.2010 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie bedziemy podłączać, spuścilismy juz wode żeby rurki w zimie nie popekały i na ten sezon koniec większych prac w domku. Myslimy jeszcze o wylaniu schodów wejściowych ale maja byc przymrozki więc to jeszcze nie pewna sprawa. Narazie balkon wylaliśmy. U nas balkony są jeszcze nie zrobione. Najprawdopodobniej dokończymy je na wiosnę. Chociaż to dużo zależy od pogody. Ja też słyszałam że od połowy miesiąca mają być przymrozki. Brrrrr nie chce jeszcze zimy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 04.10.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 i ja tak słyszałam dlatego narazie wstrzymujemy sie z zalewaniem schodów wejściowych, czeka nas jeszcze sporo innych robót więc nie bedziemy rozpoczynać prac murarskich na budowie żeby sie nie martwić że przez przymrozki cos bedzie nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts