Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do koniczynki

Recommended Posts

Ja rysuję w AutoCadzie - nie jest to typowy program do projektowania ogrodu, nie zrobisz w nim wizualizacji wzrostu roślin czy zmian w zależności od pory roku. Ściągnęłam sobie z netu gotowe bloki roślin i coś tam kombinuję ale nie jest to zdecydowanie program dla osoby początkującej. Próbowałam coś stworzyć w prawdziwym programie do projektowania ogrodów ale jakoś mi nie szło.......

• Odpowiedzi 919
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jakiej odległości zasadzić małe drzewka teraz, żeby kiedyś wyglądały tak cudnie. Metr teraz się wydaje że daleko ale kiedyś będzie może nawet za gęsto.

Nie jestem ogrodniczym ekspertem niestety ale myślę, że świerki czy sosenki to jakieś 1,5m. Faktem jest, że zanim rosliny urosną to działka będzie się wydawała łysa przy tak rzadkim nasadzeniu ale za to potem nie trzeba będzie rozsadzać. Wiele osób jednak stawia na gęste nasadzenia z pełną świadomością i po wyrośnięciu roślin dopiero porządkuje rabatę przesadzając co potrzeba....

a no własnie, trzeba na bieżąco wycinać, przycinać, pryskać, podlewać, trzeba sie trochę znać na tym, marzy mi sie wielki piekny ogród, ale narazie pieniądze ida na coś innego a nie chce sadzić roslinek gdzies przypadkowo, bez konkretnego pomysłu i dlatego w tej chwili ogród schodzi na drugi plan.

Wbrew pozorom ogród obsadzony iglakami i roslinami nie wymagającymi dużego nakładu pracy jest prostszy w utrzymaniu niż duży trawnik. Tuje, świerki, sosenki zasadzisz i sobie spokojnie rosną, berberysy o wielu odmianach kolorystycznych również nie wymagają dużo zachodu a pięknie się prezentują na tle zielonych iglaków, część działki można też zalesić - tworzy się urokliwe miejsce wypoczynku bez konieczność ciągłego pielenia, przycinania itp. Utrzymać duży i piękny trawnik to dopiero jest wyzwanie !

Ja rysuję w AutoCadzie - nie jest to typowy program do projektowania ogrodu, nie zrobisz w nim wizualizacji wzrostu roślin czy zmian w zależności od pory roku. Ściągnęłam sobie z netu gotowe bloki roślin i coś tam kombinuję ale nie jest to zdecydowanie program dla osoby początkującej. Próbowałam coś stworzyć w prawdziwym programie do projektowania ogrodów ale jakoś mi nie szło.......

to Ty Sylwunia widze achitekt jestes:) nono :)

Cześć Sylwuś

Pozwoliłam sobie przenieś Twoje pomysły do mojego dzienniczka. Ogólna koncepcja którą mi na rysowałaś bardzo mi się podoba. Zastanawiam się teraz nad wyborem krzewów. I po woli będę plan wprowadzać w życie. Jeszcze raz spróbuję rozrysować ogród na kartce. I dokładnie przemyśleć jakie roślinki gdzie posadzić.

nie bedziemy podłączać, spuścilismy juz wode żeby rurki w zimie nie popekały i na ten sezon koniec większych prac w domku.

Myslimy jeszcze o wylaniu schodów wejściowych ale maja byc przymrozki więc to jeszcze nie pewna sprawa.

Narazie balkon wylaliśmy.

U nas balkony są jeszcze nie zrobione. Najprawdopodobniej dokończymy je na wiosnę. Chociaż to dużo zależy od pogody. Ja też słyszałam że od połowy miesiąca mają być przymrozki. Brrrrr nie chce jeszcze zimy:(