Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do koniczynki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 919
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze pytanie związane z hydrauliką. Pisałyście, że robicie rysunki co gdzie będzie w domku. O czym trzeba najbardziej trzeba pamiętać?

oprócz tego co juz jest wyżej napisane to pamiętaj, ze ważne na jakie baterie się decydujesz.

Czy będą ze ściany czy z umywalki. A przy wannie czy z półki, czy ze sciany czy może podtynkowe. To hydraulik weźmie pod uwagę gdy będzie podciągał te przyłącza.

Jesli geberit to tez na jakiej wysokości. Później juz tego nie zmienisz. Trzeba wziąc pod uwage wysokośc wylewki i podłogi, żeby się nie okazało, ze na kibelku siada się z nogami pod brodą. :wink:

Popatrz na to zdjęcie:

http://lh3.ggpht.com/_8Plan52eFtk/SqtbWnnFjaI/AAAAAAAAAk8/MVAKOcRz8Ag/s640/Zdj%C4%99cie0097.jpg

Geberit jest wkuty, pójda jeszcze płytki na podłoge.

Przy wannie miałam plan, że bateria bedzie pod oknem, z półki. Potem hydraulik podciągał na bok bo bałam się, że w razie awarii nie będzie do baterii dostępu.

Jesli wiesz co gdzie ma byc w łazience i jakie chcesz baterie to nie będzie problemu.

Ale warto to przemyslec i sprawdzic ceny. Ja chciałam do wanny termostatyczną baterię wychodząca z półki ale cena mnie powaliła. :roll: :-?

nie ma sprawy. Teraz to trochę żałuje, ze nie pisałam dziennika budowy czy nawet wykończenia na bieżąco. Takich informacji byłoby na pewno więcej a z czasem nei pamięta się co tak naprawde zaprzątało głowę po nocach. :wink:

Jak już jesteśmy przy łazienkach to warto miec wybrane konkretne modele umywalki, wanny. A przynajmniej szerokosc. Bo może się okazac, że ta która nam się spodoba nie wejdzie tam gdzie trzeba albo zajmie za dużo miejsca.

Pamiętam, że w podwieszanych kibelkach jest jakis haczyk szerokosci tych bolców co wystają tak jak na tej fotce wyżej.

Miałam taki gruby katalog Koła i tam nie wszystkie modele pasowały do tego geberita.

To były jakies wyjątki ale były.

Ja najpierw sprawdzałam jakie szerokości umywalek, jakie długosci i szerokosci wanien najłatwiej kupic a potem planowałam instalację. Częśc rzeczy miałam tez juz wybranych: umywalki na przykład.

Jak mi się cos przypomni to napisze. Najlepiej pochodzic po sklepach i pozbierac ulotki i katalogi. Wybrac co się podoba i pospisywac sobie rozmiary.

Anetka ma absolutną rację, najlepiej mieć sprecyzowaną wizję pomieszczeń z wybranymi wcześniej urządzeniami, wówczas wszelkie podejścia mozna doprowadzić dokładnie w miejsce docelowe i nie ma niespodzienk. Ja tak miałam rozrysowane mieszkanie wręcz ze wszystkimi wymiarami, potem jak przyszło do robienia hydrauliki czy stawiania murku dzielącego wannę od pralki to nie było zbędnych pytań i nerwów a wanna wpasowała się później idealnie. Ale cóż, łatwiej powiedzieć niż zrobić bo to jednak trudna sztuka tak wszystko za wczasu podobierać.

Ze swojej strony dodam żeby dokładnie przemyśleć ewentualny zakup baterii nawannowej trzyotworowej. Jeśli komuś by wpadła takowa do głowy to zróbcie duże okienko rewizyjne. My mamy takie cudo i razu pewnego przy bardziej zamaszystym ruchu urwałam wężyk od słuchawki tuż u nasady - jak się domyślacie nasz otwór rewizyjny pozwalał tylko na wytarcie kurzu z podłogi, bo na pewno nie na dokonanie naprawy :-? No i tym sposobem trzeba było rozebrać spory kawałek obudowy wanny - chyba nie muszę dodawac jaki to stres rozwalać coś czym się jeszcze człowiek nie zdążył nacieszyć :roll:

Byłam w dwóch największych sklepach z wyposażeniem łazienek w mojej okolicy. Wzięłam katalogi i będę po woli myśleć co i jak. W tym sklepach były katalogi różnych firm. Później dopiero będę porównywać ceny gdzie jest taniej.

Karolinko w Lublinie też będę szukać, ale na to potrzeba mi więcej czasu. Też nie bardzo znam Lublin. Muszę popytać znajomych, którzy często robią zakupy w Lublinie, gdzie warto jechać. A ty wybierasz się do Lublina?

Byłam dziś pierwszy raz od dłuższego czasu w dwóch sklepach, gdzie jest wszystko do łazienek. Wybór jest ogromny, szczególnie w jednym sklepie. Są wystawki kilku producentów, na prawdę super. No i zaczynam w końcu myśleć o swoich łazienkach.

No i jeszcze pralnia. Co na inne pomieszczenia już mam jakiś pomysł to na nią ani trochę. Może przyjdzie z czasem. Hehe :)

Pralnia na szczęście nie jest pomieszczeniem reprezentacyjnym, więc tu sobie mozna odpuścić - dać tanie płytki np. II gatunku czy po prostu najzwyklejszy wzór a nie piekną nowość. Pozostaje jedynie rozmieszczenie sprzętów.

my planujemy do pomieszczen gospodarczych kupić płytki z tych stoisk "glazura za grosze", można w nich upolować bardzo fajne płytki z końcówek kolekcji.

Co do sklepów lubelskich to ja jedynie lubię Gale ale tylko pooglądać bo ceny produktów są dużo wyższe niz w Puławach.

To samo w LM- my podpatrzyliśmy lustra do łazienek do domu rodziców i były po 100 zł droższe niz w Pułąwach a 180 droższe niż w sklepie internetowym.

Jak interesowaliśmy się materiałem na dom, dach, okna to w lublinie było najdrożej a poza tym sklepy są oddalone od siebie i czasem trzeba z jednego do drugiego jechać przez całe miasto czego nie ma w Puławach.

Karolinka u nas hydraulik powiedział tą samą cenę co i u Was. Policzył podłogówkę (rurki mają być miedziane) w kuchni, łazience, wiatrołapie, piec i grzejniki. No i za robociznę też 5 tysięcy. Dzwoniłam jeszcze do jednego, ale tamten ciągle się nie odzywa. Miał oddzwonić, ale ciągle nic. Widocznie mu nie zależy - nie wiem.