Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena za kompletną instal wod-kan

emilus18

Recommended Posts

Dostałam wczoraj wycenę za wykonanie instalacji wod-kan... I prawie dostałam zawału...

za dom ok 200m - (projektowo standard, bez udziwnień) za: cały dom z grzejnikami purmo, podłogówką, piec vaillant (standard+zasobnik 120l), osprzęt danfos, sinplex, boryszew - 48700+VAT (znaczy się wszystko ale bez białego montażu i armatury oraz wyposażenia) - cena ryczałtowa i pewnie niewiele da się ugrać...

druga wersja - sama instalacja w fundamentach, ścianach, podłogach + podłogówka - 2800+VAT (ciepła i zimna woda, kanalizacja, co)

Czy oby to trochę nie za dużo? szczególnie przy cenie ryczałtowej???

Dostałam wczoraj wycenę za wykonanie instalacji wod-kan... I prawie dostałam zawału...

za dom ok 200m - (projektowo standard, bez udziwnień) za: cały dom z grzejnikami purmo, podłogówką, piec vaillant (standard+zasobnik 120l), osprzęt danfos, sinplex, boryszew - 48700+VAT (znaczy się wszystko ale bez białego montażu i armatury oraz wyposażenia) - cena ryczałtowa i pewnie niewiele da się ugrać...

druga wersja - sama instalacja w fundamentach, ścianach, podłogach + podłogówka - 2800+VAT (ciepła i zimna woda, kanalizacja, co)

U mnie za cały dom grzejniki jak u ciebie, dwie drabinki w łazienkach, około 40m2 podłogówki, piec Junkers Cerapurm 28kW, do tego zasobnik 300l i solar Ulricha, a i jeszcze rozprowadzenie instalacji centralnego odkurzacza, czyli zakres prac podobny, wyszło 49.000 zł z 7% VAT, robione kompleksowo przez firmę. To cena w Lublinie, nie wiem czy u ciebie to co podałaś to standard czy ktoś cię delikatnie naciągnąć nie próbuje

u mnie podłogówki wyjdzie ok 60m, solara chyba nie liczyli bo zdaje się że sie w tym nie specjalizują, za kanały do odkurzacza dodatkowo 1200 pln.

Tyle, że robią z dobrych materiałów... Ale nie ma tu doprowadzenia wody i gazu do budynku - oddzielne wyceny :cry: Moim zdaniem dużo...ale chyba się na nich zdecyduję bo robią szybko i porządnie. Zrobili kanalizę przy stanie "zero" - wszystkie rury mocowane na kotwy do ścian - żeby nie osiadały i nie pękały. Choć wydaje mi się, ze coś za dużo wyjść zrobili - po niedzieli muszę się dowiedzieć o co dokładnie chodzi - zalewanie chudziaka dopiero za tydzień, więc jakby co można coś poprawić :-?

• 2 weeks później...
Najlepiej zwrócić się o wycenę do min. 3 różnych firm instalacyjnych. Czasem ceny różnią się strasznie. Najlepiej poprosić o szczegółowe kosztorysy, tzn. materiały z rozbiciem na poszczególne sztuki z kosztami jednostkowymi, robocizna osobno itd. Jeżeli firma daje tylko ogólną cenę, tzn. że chce nas delikatnie mówiąc nabrać, albo na taniość początkową, a potem wszystko będzie ponad standardowe i będą spore dopłaty, albo będzie "cena z księżyca". Firm instalatorskich jest dużo, ale dobre firmy to takie, które się specjalizują tylko w instalacjach sanitarnych. Odradzam do instalacji malarzy, albo fliziarzy.

za rozprowadzenie wody i kanalizacji płaciłem 7000 (w tym 3 Geberity + instalacja do OC)

Z kolei za podłogówkę też miałem ceny z kosmosu - 80-100zl/m2 na gotowo co w moim przypadku dawało nawet 15tys. Ale znalazlem goscia co wezmie 1200 za robocizne + materiały w moim zakresie. Powinno wyjsc 5-6tys. Roznica znaczna prawda?

No tak jak masz czas biegać przy wykonawcy przez 2 tygodnie za każdym drobiazgiem i tracić czas to można, ale wydaje mi się że i tak z własnym wkładem przekroczysz 10 tyś. Instalatorzy mają jednak w hurtowniach rabaty na materiały i wiedzą co kupić. Chyba jednak ciekawiej można spędzić urlop.

sporo zależy też od regionu, w stoilicy ceny wyższe...

bardzo mały budynek w ok. Warszawy - 100 m2; za samą wodę i kanalizację zapłaciłem 1600 pln robocizna (netto) i 2000 brutto materiały. Wydaje mi się b. dużo, szczególnie materiały - co Wy na to? Teoretycznie wychodziło ok 150-170 pln za punkt, a jest: na dole: umywalka, kibelek, na pralkę podejście, pod hydrofor i piec CO, na górze w kuchni: zlew (podobno z tego samego będzie zmywarka), a łazience pod kabinę, umywalkę, kibelek + odpowietrzenie tego. TO wszytko prawie w jednym pionie, jakoś nie widzę, że tyle materiałów mogło pójść (niby z b. dobrych robili, bo tak kazałem??

:roll:

sporo zależy też od regionu, w stoilicy ceny wyższe...

bardzo mały budynek w ok. Warszawy - 100 m2; za samą wodę i kanalizację zapłaciłem 1600 pln robocizna (netto) i 2000 brutto materiały. Wydaje mi się b. dużo, szczególnie materiały - co Wy na to? Teoretycznie wychodziło ok 150-170 pln za punkt, a jest: na dole: umywalka, kibelek, na pralkę podejście, pod hydrofor i piec CO, na górze w kuchni: zlew (podobno z tego samego będzie zmywarka), a łazience pod kabinę, umywalkę, kibelek + odpowietrzenie tego. TO wszytko prawie w jednym pionie, jakoś nie widzę, że tyle materiałów mogło pójść (niby z b. dobrych robili, bo tak kazałem??

:roll:

Pozostawię to bez komentarza :roll:

• 2 weeks później...

Dom ok.110m2 z poddaszem,kotlownia w piwnicy,ok.34m2 podłogówki tj.kuchnia,jadalnia,hol łazienka gora i dół,okolice Rzeszowa.Oto moja wycena

-grzejnik kermi 7szt plus dwa łazienkowe 4800

-podłogówka 34m2 rehau 3400

-osprzęt sterowania podlogą plus skrzynka 2400

-instalacja co miedż twarda 3300

-zawory grzejnikowe 510

-kocioł sas24kw z nadmuchem 3300

-osprzęt kotła 900

-zasobnik 140l plus osprzet 900

-woda Rehau 2100

-kanalizacja wavin 900

-2geberity 1200

-wyjście pod inst.solarną 400

razem materiały 24110

-robocizna 5300

u mnie kształtuje się to tak -na gotowo,domek ok 150m2+piwnice:

instalacja c.o. i c.w.+ kanalizacja

w tym :

- grzejniki 12szt +2 suszarki

- głowice, zawory, złączki do w/w

- podłogówka na dole -55m

- rury do CO, rozdzielacze, szafki nadtynk., kształtki

-woda+ kanalizacja (rury ,kształtki)

- spłuczki podtynkowe 3szt

-kotłownia –bojler, pompa, zestaw różnicowy, przepona, naczynie, armatura do bojlera, pieca

- rury i kształtki miedziane

- piec na eko-groszek DEFRO

- kominek 16kw Kratki

robocizna :

CO

Wod.kan

Podłogówka

35.020,00 (może wyjdzie trochę taniej :p)na razie dałam 10tys zaliczki

zapłaciłem 30300 zł obejmuje komplet elementów plus robocizna na 7% vatu

- 11 grzejników aluminiowych Ferroli różnej wielkości

- kanalizacja na etapie fundamentów, piwnic (rozprowadzenie)

- instalacja gazowa ( skrzynka na domu, instalacja w piwnicy, doprowadzenie do kuchnii)

- podłogówka razem nieco ponad 50m2

- kanalizacja w domu komplet

- woda w domu ( 2 łazienki, kuchnia, zmywarka itp.)

- bojler Galmet CO

- bojler gazowy Ariston

- kocioł tłokowy Taurus Gaur 25KW

- jedna spłuczka podtynkowa

z roboty jestem bardzo zadowolony, co do cen to powiem szczerze ciężko mi było porównać poszczególne oferty

sam kocioł za 6500zł (7%)

co do ceny z Fuego http://www.fuego.pl/908_TAURUS_GAUR_25_kW.html

na 22% to cena bardzo konkurencyjna, drożej o jakieś 130zł a kasa został już w portfelu.

Witam.

Dom 200 m2

zakres prac:

-kanalizacja:

2 punkty w kuchni

2 dolna łazienka

2 kotłownia piec i pralka

1 garaz umywalka

4 punkty gorna łazienka

woda 12 punktow z cyrkulacją

doprowadzenie instalacji pod grzejniki

-1x garaz

-1x kotłownia drabinka

-1x przedsionek

-1x dolna łazienka drabinka

-2x łazienka drabinki

-4x pokoje na gorze kaloryfery bez osprzętu tylko instalacja.

całkowity koszt :

robocizna 5400 zl

materiały 7400 zl

reduktor cisnienia plus filtr na cały dom cena okolo 300 zl za filtr

materiał REHAU plus pion kanalizacyjny wpuszczony w scianę z tym tez bylo kupę roboty kucia itd.

150m2 - dom + solary, wszystko zsynchronizowane

płaskie kolektory słoneczne turbosolar III

turbokominek 18kW

kocioł kondensacyjny 20 kW

instalacja grzejnikowa

ogrzewanie podłogowe

instalacja wod-kan

z robocizną i materiałami 60000 zł

to dużo???

pomocy!

dużo... nawet bardzo dużo, szukaj instalatora który ma również z sklep z art hydraulicznymi.. częsć rzeczy kupisz na 7%vat (nie tylko robocizne) przejedz sie pos sklepach daj kilka ofert i niech wyceniają...

ale z tym wyposażeniem co mi zaproponowali to sprawdziłam ceny i się zgadzają, chyba, że robocizna jest za droga, sprawdze to, dziękuję

wiem, że mają zrobić mi wszystko na igłę, mam wejść do ciepłego domu, majątam być kaloryfery, ogrz. podł., geberity, kominek z pł. wodn., solary kocioł kondenacyjny, jest to firma najlepsza w moim mieście dająca gwarancję na swoje usługi i serwis pogwarancyjny,

nie chcę brać nikogo jak to nazywają "z pod budki z piwem",

dziękuję za poradę, pozdrawiam,

BIELSKO-BIAłA Oferta na c.o. i wod.-kan.

dom 255m2

w tym 115m2 podlogowki

Firma sprawdzona i z bardzo dluga historia w branzy.

Instalacja c.o.

- kocioł VC 186/3-5 + VIH 150

- grupa bezp. zasobnika

- regulator calorMATIC 430

- moduł do sterowania podłog.VR61

- zawór mieszający z siłownikiem

- sprzęgło hydrauliczne WH40

- pompa Grundfos ALPHA 25-40 2szt.

- pompa cyrkulacyjna Grundfos 15-14B

- termostat przylgowy zabezp. podłog.

- system spalinowy Vaillant

- rozdzielacz 5parowy kpl 2szt.

- szafka rozdzielacza 2szt.

- rura do ogrzewania podłog. typ Qik-Henko 700m

- folia rastrowa

- taśma brzegowa

- kotwy do mocowania rur

- termostaty cuprotherm 7szt.

- głowice elektr. do sterowania podłog. 10szt.

- listwy elekt. do podłączenia termostatów 2szt.

- grzejniki płytowe KERMI 4szt.

- głowice termostat. Danfos 4szt.

- rura miedziana ř15; ř18; ř22

- izolacja rur

- przyłącza grzejników VKO 4szt.

- grzejnik łazienkowy KERMI B20-R 2szt.

- zawory grzejnikowe Oventrop 2szt

- zawory powrotne Danfos 2szt.

- głowice termostat.Oventrop 2szt.

- zawory, filtry, kształtki, złączki miedziane, mosiężne

do wykonania instalacji i kotłowni wg montażu

Materiały razem: 27700 +7%

Robocizna: 11.700 +7%

Instalacja wod.-kan.

Materiały /bez zestawów podtynk. i filtrów/ 2400 +7%

Robocizna: 4.900 +7%

150m2 - dom + solary, wszystko zsynchronizowane

płaskie kolektory słoneczne turbosolar III

turbokominek 18kW

kocioł kondensacyjny 20 kW

instalacja grzejnikowa

ogrzewanie podłogowe

instalacja wod-kan

to dużo???

pomocy!

Szkoda. Następnym razem poproś o wycenę montażu wraz z materialem. Dysponuję takimi porównaniami - przynajmniej dla Warszawy i okolic. W razie potrzeby zapytaj

Witam!

Również zaczołem robić instalację w domu, napiszę o moich kosztach niestety trochę ogólnikowo bez zagłębiania się w szczegóły.

Zakres moich robót jest następujący:

wszystkie instalacje:

wod-kan, co, gaz, ogrzewanie podłogowe 25m, piec dwufunkcyjny kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania i zasobnikiem Junkers wraz z osprzętem, grzejniki z regulatorami 6szt+ 2szt łazienkowe, przygotowanie przyłącza do kominka z płaszczem wodnym w tym naczynie wzbiorcze, przygotowanie drugiego przyłącza w kotłowni na ewentualny piec na paliwo stałe, reduktor, filtr i inne "drobiazgi".

Nie wliczano natomiast armatury i białego montażu

Jednym słowem mam mieć zrobione wszystko na gotowo do użytku.

Całość materiałów + robocizna w/g wyliczeń wykonawcy ma wynieść ok. 28000 (w tym sam piec z osprzętem ma kosztować ok.14000)

Z tego co sie dowiadywałem u innych wykonawców to na mniejsze koszty nie mam co liczyć.

pozdrawiam wszystkich :D