Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki w brodziku

krk women

Recommended Posts

Witam

Może ktos z Was podpowie mi jak rozwiązac stronę estetyczną mojego brodzika a przez to całej łazienki-chodzi o ułożenie płytek w brodziku żeby nie było wielkiego misz-masz w małej łazience.

Problem rozpocząl sie gdy zdecydowalismy się na półokrągła kabinę,która dodatkowo składa sie na ścianę, aby uzyskac wiecej przestrzeni.Fliziarze powiedzieli ze nie da sie ułozyc płytek tak jak chcemy.Poczatkowo bedziemy korzystac tylko z tej łazienki ale docelowo bedzie dużo wieksza na górze(jak sie dorobimy ) wiec zalezy nam żeby ta malutka była gościnna i przede wszystkim ślicznie wykonczona.

Poniżej są moje amatorskie rysunki wykoanane w paincie>pierwszy to wersja ułożenia płytek jaka załozylismy od samego poczatku (przy odpływie liniowym).Gdy teraz przychodzi do wykonania (ściany juz sie robia wiec musze sie spieszyc) okazuje sie ze nie da sie tak ulozyc płytek zeby był spadek odpowiedni-wiec zaproponowali mi wersję na rys po prawej u góry (kratka) lub rys dolny po prawej(odpływ liniowy)-tam nie rozrysowałam tego jak nalezy ale wersje sa całkiem podobne.

Łazienka ma ok 1,4x1,4 +wneka 40x60.Płytki podłogowe maja 30x60.Czy ma ktos pomysł na prostsze rozwiazanie-moze byc opcja nawet z innym ułozeniem płytek podłogowych w całej łazience-chociaz tych kółeczek bedzie żal bo idealnie pasuja do stylu pomieszczenia.Kabina 90x90 ,promień 70cm.We wnęce jest umywalka-kibelek widac

Esteci i specjalisci od dobrego spadku pomózcie

http://images43.fotosik.pl/228/f664f6ebae0d3538med.jpg

Nie mam czasu rysować więc tylko opiszę. Przetnij płytki tylko po lini drzwi (po łuku - nie każda ekipa to da radę zrobić). i ułóż ze spadkiem w kierunku odpływu liniowego przy samej ścianie. Pewnie konieczne będzie lekkie ścinanie niektórych krawędzi aby z prostokątów wyszły trapezy ale jak się panowie postarają to zrobią.

Dzięki za odp. Pierwsza propozycja odpada bo boje sie jednak ze wyleje mi sie to na łazienke a zreszta po zamknięciu kabiny na sciany bedzie to widoczne i raczej niezbyt ładne.Jeśli chodzi o druga wersję to nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale moze rysunek pokaze :D

http://images39.fotosik.pl/225/a24b134769e747a0med.jpg

Mniej więcej o to chodziło?? Fuga dodatkowa czyli te spadki ma byc tam gdzie białe linie??Jeśli dobrze namalowałam to byłoby fajnie bo przy złozona kabina zasłoniła by najwieksze "cięcia" zostałby tylko łuk.

http://images42.fotosik.pl/141/8c76258c3cebc278med.jpg