Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż stelaża wc - problem

misha81

Recommended Posts

Witam, będę montował stelaż do późniejszej zabudowy płytami g-k i mam z tym problem. Otóż prawy górny róg stelaża jest elegancko przy ścianie, ale lewy wychodzi mi na wnękę z rurami (pionem). I teraz rozważam takie opcje - proszę o pomoc w wyborze:

1) Montuję tylko na jedno mocowanie przyścienne (trochę strach...)

2) Dokupuję taki pręt dwustronnie gwintowany jak w komplecie tylko o długośći 0,5m i mocuję do wnęki - tylko nie wiem jak taki pręt się fachowo nazywa i czy da się go gdzieś dostać?

3) Kładę profil U nad stelaż a z jego lewej strony daję C do którego przykręcam stelaż - czy tak będzie ok?

Nie montowałem wcześniej stelaża i nie bardzo kumam jak się rozkładają ciężary więc może ktoś doświadczony coś podpowie?

Pręt gwintowany wiem jak się nazywa, ale tu potrzebny jest z gwintem lewym z jednej i z gwintem prawym z drugiej. Po to bo w elemencie mocowanym do ściany jest lewy a w stelażu prawy. To się chyba nazywa śruba dwustronna. Albo kupię rzeczywiście noralny pręt tylko z montażem będzie trochę trudniej.

kupy nigdy nie robiłeś? :lol:

A kolega to chyba z wysiłku zrobił jak wymyślał ten przezabawny komentarz ? :roll:

...A kolega to chyba z wysiłku zrobił jak wymyślał ten przezabawny komentarz ? :roll:

Niee, byłem właśnie po czytaniu komentów na WP i chwilowo się dostroiłem do tamtego poziomu :roll:

Przy okazji - fajny film wczoraj widziałem, skoro nie montowałeś wcześniej stelaża to może się przydać. :)

http://www.destro.pl/budownictwo/jak-zamontowac-stelaz-wc-geberit

Miałem podobny problem ze stelażem Grohe, górne mocowanie wychodziło ponad murłatą, w dachu. Rozwiązaliśmy to w ten sposób że przewierciliśmy stelaż poniżej górnych punktów mocowania, do murłaty przykręciliśmy originalne mocowania, natomiast stelaż za pomocą prętów gwintowanych właśnie. Aby zachować możliwość regulacji daliśmy na pręcie dwie nakrętki po obu stronach stelaża. W momencie zabudowy płytami GK odcieliśmy wystającą część pręta, a na nakrętkę zrobiliśmy otwór w pierwszej warstwie płyt (daliśmy dwie warstwy, zgodnie z instrukcją).

Pręt gwintowany wiem jak się nazywa, ale tu potrzebny jest z gwintem lewym z jednej i z gwintem prawym z drugiej. Po to bo w elemencie mocowanym do ściany jest lewy a w stelażu prawy. To się chyba nazywa śruba dwustronna. Albo kupię rzeczywiście noralny pręt tylko z montażem będzie trochę trudniej.

To się nazywa śruba rzymska (mniej-więcej...) Ale w tym przypadku jest raczej utrudnieniem niż pomocą... Jeśli chcesz to wkręcić w solidną ścianę, to zastosuj kołek stalowy (kotwę) i zamiast śruby wkręć odpowiednio wymierzony wkręt. Potem, zestaw: nakrętka-podkładka-stelaż-podkładka-nakrętka i kwestia ustawienia w pionie. Wystarczy pręt fi8, jak jesteś maksymalistą to fi10. Podtsawa to i tak właściwe zamontowanie podstawy stelaża.

Pozdrawiam.

W międzyczasie byłem w markecie i kupiłem pręt oraz kotwę chemiczną. Niestety nie da mi to możliwości regulacji odległości po montażu, ale postaram się wszystko dobrze wymierzyć i może się uda.

Mozna zrobic cos takiego. Przeciąć pręt np na pół i zamontowac długą nakrętkę (taki łączni wyglądający jak z 6 zwykłych nakretek połaczonych ze sobą) i bedzie jakas regulacja.

cos takiego http://allegro.pl/item803851536_nakretka_6_katna_m8_a2_dluga_5_szt.html#gallery

Drugi sposób:

Wmontowac zwykłego dybla w ścianę i wkręcić śrube taka jak no do montowania rynien (z jednej strony wkrecasz w ścianę a z drugiej te długa nakrętkę i pręt gwintowany) i masz pełną regulację.

trzeci sposób:

kotwa mechaniczna http://allegro.pl/item813649670_kotwy_mechaniczne_z_trzpieniem_i_nakretka.html

+ powyższa nakrętka + pręt gwitowany

Walki ze stelażem ciąg dalszy...

Wymontowałem stary kibel i męczę się ze starą rurą pcv - nie mogę jej wyciągnąć z trójnika przy pionie. Niby się rusza lewo-prawo dół-góra, ale nie daje się ani o kawałek wyciągnąć. Lałem z zewnątrz ludwika, od zewnątrz i od środka psikam wd40 i nic. Nawet posunąłem się do tego, że rurę czyściłem od środka szczotką do kibla :evil: . Ani drgnie...

Na chama się boję bo w końcu to zaraz pion a jak raz kopnąłem to trójnik się przekręcił...

HELP bo do wieczora muszę kibel zamontować