Pearl 07.01.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Mam taką sytuację: układam podłogę o powierzchni powiedzmy 75m2. Problem polega na tym, że w jej centralnym punkcie jest komin wraz z kominkiem i żeby było jeszcze śmieszniej od komina odchodzi również 2,5m cienka ścianka. Całość można sobie bez problemu, obejść, obiec dookoła - co się komu żywnie podoba.O co więc chodzi? Zastanawiam się czy koniecznie muszę "zdylatować" tę podłogę (chodzi o podział np.: na 2 części) i czy nie dało by się wykonać jej "w jednym kawałku"? Oczywiście można to zrobić, ale..... Chodzi mi o to czy mogę to zrobić bez obaw, że coś będzie się działo z tą podłogą. Naturalnie dylatacja takiej płyty wokół wszystkich elementów będzie zachowana - ok.1,5cm. Szczerze powiedziawszy to nie mam takiego miejsca gdzie mógłbym tę płytę przedzielić...bo też i jak będzie to wyglądało.... Co Wy na to? Pozdrawiam i dzięki za rady Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Jak rozumiem mówisz o panelach pływających??? Jeżeli tak to nie widzę najmniejszego zagrożenia dla Twojej pięknej podłogi. W przypadku tego rodzaju podłogi nie istnieją siły które uzasadniałyby stosowanie dylatacji na środku otwartej przestrzeni (zakładając oczywiście że, zostawisz kawałek "pustki" przy wszystkich ścianach i przy kominku). Powstałą szczelinę przy ścianach przysłania się listwami maskującymi i podłoga wygląda doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 07.01.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Ten Gość to ja tylko niezalogowany. Dodam tylko że mam nadzieje z dobrze zrozumiałem Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 07.01.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Witam. Układałem takie paneke w prawie identycznej sytuacji,wszystko w jednym kawałku i jest OK. Tylko trochę cięcia było. __________________ Pozdro Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 08.01.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Tak trochę w oderwaniu od tematu. Możecie mi powiedzieć czy jest prawdą, że Barlinek produkuje te swoje deski w różnych odmianach (tańsze - gorsz, i droższe lepsze). Jeżeli tak jest to czym one się różnią? Na stronie barlinka informacje są dość mętne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 08.01.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 W tych tańszych wierzchnia warstwa zrobiona jest z gorszych sortów drewna (niejednolity kolor, drobne sęki, nierówne długości klepek) i często lakierowana mniejszą ilością warstw niż wersje droższe.Jeżeli tylko długość deski jest ok 2,2 m to innych wad nie należy się spodziewać. Natomist dla całkiem tanich desek o długości ok 1,1 m mam przypuszczenie, że są pozyskiwane przez przycinanie wadliwych długich(skręcenia, uszkodzenia mechaniczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 08.01.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Pytanie do MarcinaF.Czy mógłbyś podać jaki masz niedylatowany rozmiar swojej poodłogi mierząc wzdłuż desek? I jak długo użytkujesz swoją podłogę. W zaleceniach czytałam że nie powinno się przekraczać 50m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 08.01.2004 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 No właśnie, Marbo wspomniał o tych 50m2... Martwi mnie to czy jeżeli "pojadę" z panelami po obu stronach tego kominka, to czy na pewno pierwszy rząd desek układany zaraz za kominkiem połączy prawą i lewą część podłogi w całość. U mnie "osobno" układane będzie chyba z 10 rzędów desek, o jakieś "odchylenia" nie będzie więc trudno. Co Wtedy? Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts