Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla banku - proszę o radę

Jamci123

Recommended Posts

Witam!

Potrzebuję zrobić kosztorys dla banku na budowę domu jednorodzinnego 155 m2 (dla PKO BP lub Dominet). Chciałbym poprosić o radę. Jak go najtaniej i najprościej uzyskać?

Czy można gdzieś znaleźć za darmo gotowe takie kosztorysy?

Czy próbować robić samemu? (ale jestem w tej materii zielony)

Czy opłaca się kupować taki kosztorys? Znalazłem w sieci taką firmę Remiz, która robi takie kosztorysy za 50zł. Czy to dobra cena? Czy znacie firmę która robi taniej?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Ja też sam robiłem. Nie miałem o tym pojęcia a jednak część wydatków mi się pokryła. Najgorzej jest z terminami, bo do banku musisz mieć etapy bydowy z terminami. U mnie w pewnym momencie się nie pokrywały wydatki z czasem i nie chcieli mi transzy wypłacić.

Ale im udowodniłem, ze część rzeczy kupiłem wcześniej i było OK.

Nie kupuj gotowego kosztorysu. Kosztorys dla banku rób sam podając przybliżone koszty (nieco zawyżone oczywiście).

Ja kosztorys dla banku przygotowywałam na kolanie w 10 minut :wink:

I jakoś nikt się nie przyczepił 8)

Grunt żeby tak wszystko rozpisać tak, aby ostateczna wartość była zgodna z wysokością kredytu, o jaki się ubiegasz.

Wielu kierowników budowy zajmuje się robieniem kosztorysów, mają do tego programy komputerowe, niezbędną wiedzę i doświadczenie. Być może masz już kierownika budowy, a na pewno i tak będziesz musiał go mieć obowiązkowo.

Zapytaj się więc swojego kierbuda czy się tym zajmuje. Jeśli chodzi o cenę płaciłem 200 PLN. Kierbud zrobi Tobie kosztorys na taka kwote jaką sobie zażyczysz, wszystko tak rozpisze i rozłoży, żeby bank był zadowolony i żeby się nie czepiał. Poza tym z kierbudem przy sporządzaniu kosztorysu możesz szczegółowo i na bieżąco uzgodnić jakie materiały użyjesz do budowy i wykończenia domu.

Ale uwaga, warto zrobić tak naprawdę realny kosztorys dla samego siebie !!

Jeśli weźmiesz za mały kredyt, co się prawie wszystkim zdarza to utkniesz póżniej przy wykończeniówce lub będziesz zaniżał standardy wykończeniowe kupująć najgorszy (najtańszy) badziew z marketach.

Kwota kredytu wyższa od kosztu budowy powoduje, że trzeba płacić niepotrzebnie prowizje i odsetki.

Ale najważniejszy argument realnego i uczciwego kosztorysu to to, że dowiesz się czy tak naprawdę stać cię na ten dom lub projekt i wyposzażenie które wybrałeś.

Przede wszystkim musisz wiedzieć na jaką ogólną kwotę ma być ten kosztorys! Ile bierzesz kredytu, a ile masz własnych środków? Pamiętaj, że jeżeli kosztorys wyjdzie zbyt duży, to jego część której nie pokryje bank, musisz dołożyć Ty - albo wykazać się fakturami, albo nie... Drugą sprawą jest to, aby kosztorys nie był zbyt niski, bo wtedy analityk i tak go zwróci do poprawki. Robiłam kosztorysy do czterech banków i każdy patrzył na co innego...

Kwota kredytu wyższa od kosztu budowy powoduje, że trzeba płacić niepotrzebnie prowizje i odsetki.

Z tego co wiem to odsetki płaci się od wykorzystanej kwoty kredytu więc jesli zaciągniesz wyższy kredyt a uda Ci się zamknąć w niższej kwocie, to nie musisz wypłacać reszty. Zanosisz do banku odbiory i zlecasz zamknięcie kredytu.

Jedyny koszt to wyższa prowizja od udzielenia.

Krzychos napisał:

Z tego co wiem to odsetki płaci się od wykorzystanej kwoty kredytu więc jesli zaciągniesz wyższy kredyt a uda Ci się zamknąć w niższej kwocie, to nie musisz wypłacać reszty. Zanosisz do banku odbiory i zlecasz zamknięcie kredytu.

Jedyny koszt to wyższa prowizja od udzielenia.

Spłata krdedytu jest tak skonstruowana, że na początku płacisz bardzo duże odsetki które z czasem maleją tak, że pod koniec spłaty płacisz właściwie tylko ratę a odsetki są kilku złotowe. Tak jest zarówno w ratch stałych jak i malejących.

Dlatego nawet jak kredyt spłacisz wcześniej to i tak większość odsetek już oddałaeś bankowi.

ja sobie ściągnąłem z netu jakiś przykładowy kosztory, przeskalowałem go do moich potrzeb, dałem terminy transz co pół roku i jazda.

żaden bank nie miał zastrzeżeń,

w sumie to i tak biorę i wydaję zupełnie inaczej niż było w transzach i ING nie ma z tym problemów,

przy kolejnej kwocie (termin i ilość dowolna) muszę przedstawić tylko dziennik i trzy zdjęcia :),

muszę przedstawić tylko dziennik i trzy zdjęcia :),

Zdjęcia swoje czy żony? :wink:

A tak serio: to zależy od banku w jaki sposób rozliczaja realizację kredyu. W Polbanku przed każdą wyplatą przyjeżdzał na budowę rzeczoznawca i przygotowywal raport dla banku. I żeby było ciekawiej nie uwzględniał przy tym materiału na budowie, tylko ten który już jest wlożony na budynek.

Zdjęcia swoje czy żony? :wink:

żony by było ciężko - jeszcze się takowej nie dorobiłem ;),

A tak serio: to zależy od banku w jaki sposób rozliczaja realizację kredyu. W Polbanku przed każdą wyplatą przyjeżdzał na budowę rzeczoznawca i przygotowywal raport dla banku. I żeby było ciekawiej nie uwzględniał przy tym materiału na budowie, tylko ten który już jest wlożony na budynek.

o mały włos i bym miał kredyt w Polbanku - powstrzymała mnie opinia kilku znajomych o tym banku :),

ja mogłem nawet te trzy zdjęcia u kolegi na budowie robić - u mnie na budowie pan z banku był tylko raz - przed kredytem wyceniał to co już zbudowałem - więcej go nie widziałem.

• 2 weeks później...

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Po Waszych wypowiedziach zdecydowałem się jednak kupić taki kosztorys. W końcu 50zł to nie jest duża kwota, a przynajmniej będę wiedział ile naprawdę może kosztować mój domek. W końcu muszę to jakoś w miarę rzetelnie ustalić, żebym wiedział czego się spodziewać.

KRZYCHOS słusznie mówi, że za duży kredyt to po prostu większy wydatek, przy którym opłata za kosztorys to pikuś :)

Pozdrawiam

50pln za kosztorys? to chyba dla gostka, który ściągnie sobie z netu jakiś i przeskaluje go do Twojej kwoty...

absolutnie bym nie wierzył takiemu kosztorysowi.

żeby zrobić to porządnie, w oparciu o wyliczone zużycie materiałów, to moim zdaniem najmarniej 5 stówek, a nie dyszek trzeba wybulić.

Za 50 zeta to sobie można !!

Kosztorys zrobiłem wg mniej więcej własnych przewidywań ale przewidzieć to można... nic.

Budowa domu jest tak nie przewidywalna jak nasze życie.

Bank zapytał ile chcę transz to napisałem że dwie przy 150 tyś.

Zrobiłem dobrze bo jak bym napisał że 4-ry to po każdym etapie wizyta Pani z banku i sprawdzanie postępu prac.

Dostałem 150 tyś ale to ja zgłaszałem w banku ( ING ) ile chce pobrać i od tej kwoty rosły raty.

Czyli prościej od kasy zabranej w okienku liczono mi odsetki a nie od uruchomionej transzy.

Byle pierda niezgodność z "kosztorysem" i leżysz bo np brak schodów.

Co do wielkości kredytu to dziś wziąłbym ile się da.

Od nie uruchomionych kwot nic nie płacę a gdyby nawet to mogę oddać od razu bez dodatkowych opłat.

Kosztorys toś sobie bez pytania na forum powinien zrobić sam dla siebie. Chyba chciałbyś przed budową wiedzieć ile orientacyjnie będzie Cię kosztował dom? Przyda Ci się to jako punkt odniesienia w trakcie poszukiwania wykonawców.

Ja mam w miarę wyceniony domek jeszcze przed zakupem projektu i zrobiłem to w prosty sposób. Biuro projektowe, w którym kupuję projekt udostępnia nieodpłatnie rysunki szczegółowe, które projektem jeszcze nie są ale wystarczą do wyceny. Rozesłałem to do kilku przypadkowych wykonawców z zapytaniem o wycenę (+określiłem z grubsza technologię w jakiej chce budować). Dostałem kilka dość konkretnych odpowiedzi, nieraz z załączonymi konkretnymi wyliczeniami w excelu, z podziałem na etapy budowy oraz robociznę/materiały/sprzęt.

Do sql i innych: Ale zaraz, nie mówię, że taki kosztorys dla banku to prawdziwy kosztorys. Normalny kosztorys kupię sobie później. Na razie potrzebny mi taki do uzyskania kredytu.

Ta firma o której pisałem też na swojej stronie pisze, że to kosztorys szacunkowy (robią też normalne kosztorysy, ale to koszt najmniej kilkaset zeta). Ale z drugiej strony ten dla banku nie jest taki z kosmosu. Robią takie kosztorysy na formularzach z danego banku, czyli dostosowany do wymagań banku. Korzystają z aktualnych cenników materiałów i robocizny, bo to prawdziwa firma kosztorysowa. Myślę więc, że pewne wyobrażenie o kosztach budowy to jednak daje.