qwazar 29.11.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Lepiej dobrze sobie rozplanuj transze.W moim przypadku Bank ING naliczał odsetki nie od wielkości transzy ale od kwoty jaką zgłaszałem do wypłaty.Czyli np druga transza 60 000 była odblokowana ale wypłacałem tylko 10 000 i od tego liczyli mi należne odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jamci123 29.11.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Dzięki za praktyczną radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 29.11.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 w sumie to i tak biorę i wydaję zupełnie inaczej niż było w transzach i ING nie ma z tym problemów, przy kolejnej kwocie (termin i ilość dowolna) muszę przedstawić tylko dziennik i trzy zdjęcia , No właśnie my także planujemy kredyt w ING i też otrzymaliśmy taką informację (tzn. zdjęcia i dziennik), co niewątpliwie mnie cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 29.11.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Kosztorys budynku to tak naprawdę pisanie matury z polskiego. Możesz lać wodę, ale bez przesady, możesz popełnić parę błędów i też zdasz. Generalnie chodzi o to aby kosztorys pokrywał się z branym kredytem i aby dom był do zamieszkania. Można napisać że np instalacja CO będzie kosztowała 20 000 ale kto mi zabroni w trakcie budowy zmienić plany i zrobić ja samemu za 10 000 ? To wszystko jest tak elastyczne, że praktycznie nie do wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 30.11.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 I zawyżaj ceny ile się da Bardzo słuszna uwaga. Oto parę przemyśleń na podstwie tzw. doświadczeń własnych: 1. Nie ma nic gorszego niż powiększanie kredytu po przyznaniu tego podstawowego. Papiery-czas-nerwy. nigdy więcej! 2. Kredyt dostajesz dziś, wydajesz go jutro - ceny zwykle trochę rosną. Pamiętaj o doliczeniu VATu! 3. jeśli masz tzw.zdolność kredytową, weź więcej niż mniej. Nie opłaca się brać kolejnego kredytu w innym banku, żeby spłacać raty hipotecznego, który zwykle jest tańszy. 4. Jeśli weźmiesz za dużo i nie chcesz wydać ani zwrócić, masz szansę na inwestycje... 5. Czasem ludzie myślą, że jak wezmą mniej kredytu, czyli nie będą mieli pieniędzy, to mniej wydadzą. Nieprawda. Często odkładanie niektórych prac na potem drogo kosztuje. 6. Kredyt spłacasz latami i w sumie nieważne, czy rata wyniesie 1500 czy 1700. nieważne też, czy spłacasz 25 czy 30 lat. 7. Wzięcie kredytu z pewnym zapasem daje komfort normalnego życia bez stresu, że nie wystarczy, jeśli jednak zrobisz płot kuty, a nie z siatki. 8. Wyższy (czyli doszacowany, nie za niski) kredyt oznacza spokojne życie również po wybudowaniu. Stres związany z brakiem gotówki łatwiej znieść w trakcie budowy niż potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaaga 30.11.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kosztorys do banku (ING) robiłam w 10 min.Wzór kosztorysu każdy bank ma swój (do pobrania z www). Kwotę kredytu rozpisałam wg % udziałów poszczególnych etapów - mniej więcej- do znalezienia w necie.Z resztą panie w bank uprzedziła, że to i tak ich "ekspert" będzie weryfikował i jak coś będzie źle to poprawimy, bo ten kosztorys to do wypłat transz i sprawdzania postępów potrzebny.A i tak jak zmienię kolejność prac to nie ma znaczenia dla banku. Nikt wg tego zakupu materiałów itp nie robi. A porządny kosztorys to mam... z tego forum. Ktoś kiedyś w podobnym wątku umieścił swój - poszukam bo polecam. W excelu zestawienie zbiorcze i arkusze z każdym etapem. Z tego wyszłam jako z bazy dla siebie + zestawienie materiałów dołączone do projektu. Mój jeszcze nie skończony - niezwykle to czasochłonne jak się jest laikiem, ale i frajda, że coś się dzieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts