lolek30 19.11.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam 1.Po jakim czasie od wylania ścian fundamentowych można je smarowć Dysperbitem ? 2.Czy musi to być idealnie suche czy nie ma to znaczenia ?3.Jakiego najlepiej środku użyć do tego ? , czy popularny dysperbit jest ok jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny czy są inne lepsze a tańsze ? Fundamenty będę ocieplał styrodurem więc środki które reagują ze styropianami raczej odpadają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.11.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam 1.Po jakim czasie od wylania ścian fundamentowych można je smarowć Dysperbitem ? 2.Czy musi to być idealnie suche czy nie ma to znaczenia ? 3.Jakiego najlepiej środku użyć do tego ? , czy popularny dysperbit jest ok jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny czy są inne lepsze a tańsze ? Fundamenty będę ocieplał styrodurem więc środki które reagują ze styropianami raczej odpadają ? 1 Po rozszalowaniu dysperbit można smarować na jeszcze wilgotny beton 2 jw 3. IZOHAN WL Cena 4,80 zł / kg Gęsta masa gruntująca Jest bezrozpuszczalnikowa i bezpieczna dla styropianu KLEJ NA ZIMNO " IZOHAN WK " KLEJ BITUMICZNY DO PRZYKLEJANIA PŁYT XPS Z POLISTYRENU i Styropianu Tak myślę wiem, ze to polecają i jest dobre i najtańsze.http://www.izohan.pl/pl_,oferta.php?PHPSESSID=0d9b59940681f65169939f9f4fbf1419 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.11.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 ..dzięki za rzeczową odpowiedź może ktoś ma doświadczenia z innymi preparatami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 19.11.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Mam podobny problem gdyż teraz pogoda raczej nie pozwala na wyschnięcie ścian fundamentowych. Jak będzie ze schnięciem dysperbitu - nie wiem?Mimo wszystko zakładam pomalowanie od wewnątrz i zasypanie całości, na wiosne odkopię z zewnątrz i pozwolę aby przeschło porządniej. Trochę boję się zamknięcia wilgoci wewnątrz fundamentów gdybym pomalował z obydwu stron. GimG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.11.2009 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 ...dokładnie o tym samym myśle ale jeśli to środki na bazie wody i wodą są rozcieńczalne ...? pasowało by zasypać przed zimą i ocieplić żeby to ładnie osiadło przez zimę , a na wiosne odrazu chudziak i w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 19.11.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zasypać aby na wiosnę odkopać to troszeczkę robota głupiego - więc wybrałem metodę na "półgłpka". Pomaluje tylko od środka, na wiosnę po odkopaniu na zewnątrz. Odkopywanie od środka byłoby zbyt ciężkie - prawdopodobnie dużo by się obsypywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.11.2009 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zasypać aby na wiosnę odkopać to troszeczkę robota głupiego - więc wybrałem metodę na "półgłpka". Pomaluje tylko od środka, na wiosnę po odkopaniu na zewnątrz. Odkopywanie od środka byłoby zbyt ciężkie - prawdopodobnie dużo by się obsypywało. tylko weź pod uwagę ryzyko że moga popękać ściany fundamentowe jak będziesz zasypywać i zagęszczał od środka tylko ... na forum były takie przypadki już omawiane.. ja albo zrobie to do końca z ociepleniem i obsypaniem z obu stron włącznie albo przy nie kożystnych warunkach wogule zostawie do wiosny tak jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlo63 19.11.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 "Trochę boję się zamknięcia wilgoci wewnątrz fundamentów gdybym pomalował z obydwu stron." Jakie to ma znaczenie skoro woda będzie mogła swobodnie penetrować fundament od strony niezaizolowanej. Fundament można zagruntować Visbitem EKO i zaizolować styropianem. Styropian specjalnie na fundamenty powinien być z formy i twardy, albo ekstrudowany (XPS). Można go przykleic na palcki Visbitem EKO STR. Przykryć folią aby deszcz nie padał bezpośrednio na izolację. I zapomnieć o wiośnie i odkopywaniu. Oczywiście jeżeli w wykopie nie stoi woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GimG 19.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zasypać aby na wiosnę odkopać to troszeczkę robota głupiego - więc wybrałem metodę na "półgłpka". Pomaluje tylko od środka, na wiosnę po odkopaniu na zewnątrz. Odkopywanie od środka byłoby zbyt ciężkie - prawdopodobnie dużo by się obsypywało. tylko weź pod uwagę ryzyko że moga popękać ściany fundamentowe jak będziesz zasypywać i zagęszczał od środka tylko ... na forum były takie przypadki już omawiane.. ja albo zrobie to do końca z ociepleniem i obsypaniem z obu stron włącznie albo przy nie kożystnych warunkach wogule zostawie do wiosny tak jak jest... "kożystnych?! wogule?!" Będzie zasypane do wysokości gruntu i mniej więcej do tej wysokości pomalowane dysperbitem, nie będę do wiosny zagęszczał. Ściana fundamentowa jest trójwarstowa (styropian w środku). Trzeba najpierw zobaczyć jak wyglądają świeże fundamenty przy tej pogodzie - ja nie zdecyduje się zamknąć wilgoci na zimę (i dłużej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts