Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabiny prysznicowe Aquaform

Sonika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
  • 4 months później...

Witam,

moj pierwszy post na tym forum dotyczy wlasnie wyboru kabiny. Juz wlasciwie zdecydowalam sie na model jednoskrzydlowy. Argumenty za tym rozwiazaneim to:

- fajny design

- brak problemu z psujacymi sie kolkami czy suwakami (sa tylko zawiasy)

- latwosc utzrymania w czystosci bo malo zakamarkow.

Znalazlam kilka tego typu kabin w roznych firmach. Teraz pytanie do Was. Czy macie doswiadczenie z tymi firmami? A jeszcze lepiej z konkretnymi modelami z tych firm? Czekam na wszelkie porady. Chetnie zobacze tez podobne modele z innych firm.

- Ravak Glassline GSKK3 (szklo + elementy chrom), bez brodzika - znalazlam za 3400

http://kstudio.pl/priv/ravak.jpg

- Ronal PUR R3 (o tej firmie wiem najmniej i chetnie wszystkiego wyslucham) - 3900 (kabina + brodzik + syfon)

http://kstudio.pl/priv/ronal.jpg

- Aquaform Sol de Luxe - 2700

http://kstudio.pl/priv/aquaform.jpg

- Sanplast KP1DJ/VE-S - 2400

http://kstudio.pl/priv/sanplast.jpg

Wiadomo, ze z przyjemnoscia wydam mniej niz wiecej :)

Mam identyczną Ravaka. Sprawuje się bez zarzutu od prawie dwóch lat.

Nic dodać nic ująć, może tylko tyle że kupując kabinę z profilem opartym na wycinku koła należy najpierw sprawdzić promień kabiny i brodzika aby potem pasowało jedno do drugiego. Ja do tej kabiny dokupiłem brodzik Ravaka z konglomeratu o wysokości ok 4cm. Wygląda super, dobrze się myje, nie jest śliski i nie ma problemu z odpryskiem emalii w przypadku upadku drobnego przedmiotu.

o, fajnie sie dowiedziec czegos o takiej kabinie bezposrednio od uzytkownika.

Mam w takim razie jeszcze pytanie - czy jest szansa na utrzymanie tej szyby w takiej czystosci zeby nie bylo po niej widac 2letniego uzytkowania? :) Tzn czy mozna ja domyc z kamieni itp? Stosowales jakies dodatkowe preparaty ktore maja sprawaic ze woda lepiej splywa po kabinie?

o, fajnie sie dowiedziec czegos o takiej kabinie bezposrednio od uzytkownika.

Mam w takim razie jeszcze pytanie - czy jest szansa na utrzymanie tej szyby w takiej czystosci zeby nie bylo po niej widac 2letniego uzytkowania? :) Tzn czy mozna ja domyc z kamieni itp? Stosowales jakies dodatkowe preparaty ktore maja sprawaic ze woda lepiej splywa po kabinie?

Jedyny - i to trzeba przyjąć do wiadomości - sposób to wycierania kabiny po każdym umyciu do sucha, tzn. jak korzysta z niej trzy osoby to wystarczy oczywiście wytrzeć po ostatniej.

Ja tak robie i kabina wygląda przez cały czas tak jakby była dopiero co zamontowana.

Po myciu trzeba poświęcić kilka chwil na przejechanie po szybach ściągaczką do mycia okien. Jak chcesz mieć na prawdę dobry efekt to trzeba resztki kropel tam gdzie nie sięgnie ściągaczka wytrzeć szmatka lub dobrej jakości gąbka irchową.

I właśnie dlatego zamówiłam kabinę firmy Ronal ze szkłem gotyk (pełzające łezki), by nie latać ze ścierką po każdej kąpieli. Szkło przejrzyste wygląda bardzo elegancko, ale coś za coś. Wodę mamy jaką mamy - kamień osiada, żadne środki nie pomogą ino wycieranie na sucho po kąpieli.

I właśnie dlatego zamówiłam kabinę firmy Ronal ze szkłem gotyk (pełzające łezki), by nie latać ze ścierką po każdej kąpieli. Szkło przejrzyste wygląda bardzo elegancko, ale coś za coś. Wodę mamy jaką mamy - kamień osiada, żadne środki nie pomogą ino wycieranie na sucho po kąpieli.

Uważaj bo ten efekt jest złudny. Tylko na początku wygląda ładniej jakby bez zacieków, ale po pewnym czasie zaschnięty kamień z wody bedzie widać i trzeba będzie szorować. Coś wiem o tym bo moje pierwsze doświadczenie było takie żenie sprzątałem kabiny przez dwa tygodnie i po tym czasie zabrałem się do przywrócenia jej do stanu początkowego. To był gorący lipiec i do dziś pamiętam ten wylany pot i świeży oddech z oparów octu.

Tak na marginesie ocet to bardzo dobry środek do usuwania takich osadów, a przy tym tani. Po użyciu trzeba tylko zastosować jakiś alkaliczny płyn zmywający aby zneutralizować działanie octu.

Od tamtej pory wycieram i kabina zawsze wygląda wzorowo, a tak już po pierwszej kąpieli była brzydka.

Od ponad trzech lat jesteśmy użytkownikami kabiny RAVAK, wygląda nadal pięknie,ale niestety tylko po wypolerowaniu :roll: Pomimo powłoki zabezpieczającej przed kamieniem i mydłem, a także licznym specyfikom, które testowalismy, po każdym prysznicu należalłoby kabinę po prostu umyć... :lol: