lublinESK2016 19.11.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Na początek witam wszystkich forumowiczów bo to mój 1szy post na tym forum i od razu omówię mój problem.Otóż nad moja 13 arową działka przebiega po rogu linia 15kv dokładnie 3 druty niestety ogranicz to zarówno możliwość budowy jak i sfera wizualna także pozostawia wiele do życzenia.Pytanie moje brzmi czy mam jakś szanse na wkopanie tej linii na koszt ZE lub jaki jest koszt wkopania takiej linii jeśli ja bym miał za to zapłacić.Jak się obędę ze strukturą forum wrzucę zdjęcia działki.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.11.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Przebiega po rogu linia 15kv dokładnie 3 druty niestety ogranicz to zarówno możliwość budowy jak i sfera wizualna także pozostawia wiele do życzenia. Z tytułu ograniczeń w użytkowaniu działki możesz mieć roszczenia, za straty moralne z powodu złego widoku z okna - w Polsce jeszcze nie... Pytanie moje brzmi czy mam jakś szanse na wkopanie tej linii na koszt ZE Tak, taka szansa istnieje, ale aby ją przynajmniej uprawdopodobnić musisz się bardzo postarać. lub jaki jest koszt wkopania takiej linii jeśli ja bym miał za to zapłacić. To zależy co jest do zrobienia - zwróć się do zakładu energetycznego o podanie tego kosztu. A poza tym poczytaj trochę - na tym forum i w internecie. Będziesz mniej łatwy (do pokonania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 20.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ja nie jestem aż takim optymistą jak Oskar. Zasadniczo linia przebiega w rogu działki i nie uniemożliwia zabudowy działki, w dodatku tylko "wisi" nad działką (nie ma u ciebie słupa). Swoją drogą 15kV to nie jest jakaś tragedia. Powalczyć oczywiście możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 20.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Z tego co napisałem powyżej nie wynika, że jestem optymistą. Ale jak ktoś chce powalczyć - dlaczego go zniechęcać? Sugerowałem jedynie, żeby na początek zebrać trochę wiedzy i doświadczeń innych. a nie, bez przygotowania rozpoczynać batalię. Co do kolizji z planami budowlanymi. Zależy jak "głęboko" sięga linia nad działkę. A "nieobecność" słupów? Nie przeszkadza w zgłaszaniu roszczeń. Ważne, że linia zwisa, i to zwisa niżej niż przy słupach. Powtarzam: sprawa (w dochodzeniu swego) nie jest wcale taka prosta i szybka jak mogłoby się wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lublinESK2016 20.11.2009 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ja nie jestem aż takim optymistą jak Oskar. Zasadniczo linia przebiega w rogu działki i nie uniemożliwia zabudowy działki, w dodatku tylko "wisi" nad działką (nie ma u ciebie słupa). Swoją drogą 15kV to nie jest jakaś tragedia. Powalczyć oczywiście możesz Dokładnie, prawo zezwala na budowę obok linii 15kv ale u mnie sytuacja jest taka ze upchnę w dopuszczalnych normami odległościach przyszły domek ale za oknem będę miał 3 zwisające druty. także najlepszym rozwiązaniem byłoby wkopanie kabla pod ziemie. Zastanawiam się czy komuś już się udało coś takiego wygrać przed sądem lub w sposób polubowny w drodze mediacji z ZE. Ponieważ nad częścią działki wiszą druty dochodzi też obniżenie wartości nieruchomości przez ograniczenie zabudowy do pewnego fragmentu działki. Sprawa może być czasochłonna no i radca prawny za darmo sprawy też nie podejmie się a jak już wspomnieliście wynik (moje zwycięstwo jest bardzo wątpliwe.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 28.11.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam ja własnie jestem teraz na etapie zbrojenia działki i również przebiega taka linia przez nasze działki. U nas wyglada to w ten sposób ze nalezalo wystapić do zakladów o wydanie warunków na usuniecie kolizji lini napowietrznej 15kv,nastepnie otrzymalismy takie warunki i w nich przedstawiono nam co musimy zrobić Żeby ją usunąc, ale na nasz koszt oczywiscie. Jedynie co udalo nam sie uzyskac to dodatkowo przy całej inwestycji robimy równiez budowe stacji transformatorowej i to załatwilismy na koszt zakładów. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lublinESK2016 08.12.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam ja własnie jestem teraz na etapie zbrojenia działki i również przebiega taka linia przez nasze działki. U nas wyglada to w ten sposób ze nalezalo wystapić do zakladów o wydanie warunków na usuniecie kolizji lini napowietrznej 15kv,nastepnie otrzymalismy takie warunki i w nich przedstawiono nam co musimy zrobić Żeby ją usunąc, ale na nasz koszt oczywiscie. Jedynie co udalo nam sie uzyskac to dodatkowo przy całej inwestycji robimy równiez budowe stacji transformatorowej i to załatwilismy na koszt zakładów. Życzę powodzenia Dzięki wielkie za info ,z twojej wypowiedzi wynika że stacje transformatorowa jest za darmo niejako za to że zakład energetyczny miał przez te lata służebność przesyłu na waszej działce tak to rozumiem, Poza tym jaki jest koszt w takim razie usunięcia jeśli można wiedzieć. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 08.12.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 lublinESK2016 bardzo podoba mi się Twój nick u mnie podobny problem. Nad działką biegnie linia..w sumie to jakbym się postarał, to bym jej dotknął z okna W tej chwili nie przeszkadza, ale kiedyś pewnie będzie i też będę musiał się tego czepić. Niestety to walka z wiatrakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 09.12.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam ja własnie jestem teraz na etapie zbrojenia działki i również przebiega taka linia przez nasze działki. U nas wyglada to w ten sposób ze nalezalo wystapić do zakladów o wydanie warunków na usuniecie kolizji lini napowietrznej 15kv,nastepnie otrzymalismy takie warunki i w nich przedstawiono nam co musimy zrobić Żeby ją usunąc, ale na nasz koszt oczywiscie. Jedynie co udalo nam sie uzyskac to dodatkowo przy całej inwestycji robimy równiez budowe stacji transformatorowej i to załatwilismy na koszt zakładów. Życzę powodzenia Dzięki wielkie za info ,z twojej wypowiedzi wynika że stacje transformatorowa jest za darmo niejako za to że zakład energetyczny miał przez te lata służebność przesyłu na waszej działce tak to rozumiem, Poza tym jaki jest koszt w takim razie usunięcia jeśli można wiedzieć. Pozdrowionka. ojj nie tak do końca ze stacja jest za darmo za słuzebność poniewaz do tej pory nie było na tym terenie służebności a stacje mamy za darmo po długotrwałych negocjacjach z zakładem i przedstawieniu im korzyści z budowy takiej stacji i powiem ci ze nie było to takie proste a za usuniecie kolizji płacimy my jako inwestorzy zaklad robi stacje i pokrywa pozostałe koszty podłaczenia stacji oraz złącza ZKP kolizja jak juz wspomniałam jest po naszzej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lublinESK2016 10.12.2009 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 lublinESK2016 bardzo podoba mi się Twój nick u mnie podobny problem. Nad działką biegnie linia..w sumie to jakbym się postarał, to bym jej dotknął z okna W tej chwili nie przeszkadza, ale kiedyś pewnie będzie i też będę musiał się tego czepić. Niestety to walka z wiatrakami A mi twój avatar LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts