Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna sypialnia a pościel wełniana

deborah83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znajomi położyli nas kiedyś pod taką wełną, ubraną w poszewkę.Dostali na prezent ślubny. Dla mnie to była najdłuższa noc w życiu :wink: Pościel była ciężka, mega gorąca (to chyba to działanie przeciwreumatyczne), poduszka twarda.

Co prawda reumatyzmu nie mam do tej pory, ale na następna wizytę kupiliśmy im zwykłą pościel w markecie, żeby spac spokojnie. :D

siggi&alka -> pokazy mnie też oburzają i przez długi czas pościel wełniana tylko z tym mi się kojarzyła. Ale potem zaczęłam zauważać, że moi znajomi taką mają i nikt z nich na pokazie nie kupił. W internecie o wiele ciekawsze rzeczy można znaleźć i to zupełnie inna półka.

Już się praktycznie zdecydowałam na zestaw kaszmirowy. Trochę niepokoi mnie, co mówicie (z liderką joan :)) o kurzu w wełnie itp., ale wcześniej nie słyszałam żeby się ktoś na to skarżył... A lanolina?

Już się praktycznie zdecydowałam na zestaw kaszmirowy. Trochę niepokoi mnie, co mówicie (z liderką joan :)) o kurzu w wełnie itp., ale wcześniej nie słyszałam żeby się ktoś na to skarżył... A lanolina?

Albo ja miałam szczęście do pościeli wełnianej, że moja sie nie kurzy, albo przestałam być alergikiem :lol:

Skonkretyzuj pytanie o lanolinę... Taką naturlanie pokryta jest pościel wełniana i to ona między innymi z tego, co wiem ten kurz odpycha.

- właśnie zastanawiałam się, czy nie zamówić kołdry wełnianej u nich-

http://www.sklep.runo.com.pl/

http://www.merino-polska.pl/

http://tekstylia.abc24.pl/default.asp?kat=48398

Czy wybrać allegro

Mam od lat taka kołdrę ale z naszych polskich baranów i trochę gryzie więc powlekamy ją w poszewkę. Syn nie powleka - fakt wygląda to ładnie - jego nie gryzie. Poduszki wolimy tradycyjne, choć jako uczuleni na pierze powlekamy w dwie powłoczki i nawet pomaga.

Pierzemy dość często. Wlewamy wodę do wanny, płyń do wełny a do płukania lanolinę jak mamy, albo inny z lanoliną. No i ......depczemy. Super robi piętom :D

Ta pościel jest zbyt ciężka, żeby dać radę inaczej. Jak obcieknie, to mokra nawet mieści się w pralce i wirujemy. Nic jej to nie szkodzi. Bardzo szybko schnie.

Przez to również , że właśnie pranie częstsze jest możliwe, wolimy tę kołdrę od pierza.

Jakiś czas temu zmieniłam typową wełnianą kołdrę na kołdrę z wypełnieniem z wełny owczej. I jestem z tej decyzji bardzo zadowolona.

po 1.Kołdra z wełny zostawiała małe kłębki wełny co przy każdej zmianie poszewek kończyło się odkurzaniem dywanu.

po 2. Pranie przyprawiało mnie o ból głowy

Po paru godzinach przed komputerem znalazłam kołdrę z wypełnieniem z wełny na http://www.fedo.pl/koldra-z-owczej-welny-160x200-cm.html i bez wahania postanowiłam ją kupić. Cena nie wygórowana, a jakość bardzo dobra.

Tak dla jasności oczywiście powlekam ją w poszewki.

ula143, a z jakiej tkaniny jest ta kołdra z wypełnieniem?

Tu jest opis ze strony sklepu:

KOŁDRA OWCZA WEŁNA

Owcza Wełna - Produkty z czystej wełny owczej posiadające właściwości wykorzystywane w rehabilitacji leczniczej. Posiadają zdolność utrzymywania temperatury ciała na stałym poziomie, dając możliwość odpoczynku i snu w komfortowych warunkach. Zapewniają dobrą wentylację sprawiając, że ludzka skóra właściwie oddycha, a organizm jest odpowiednio dotleniony.

Skład tkaniny:

52% poliester, 48% bawełna (polycotton)

Właściwości wypełnienia: owcza wełna wpływająca korzystnie na zdrowie i samopoczucie oraz pianka poliuretanowa w postaci frytek zapewniająca stabilność i wygodne oparcie dla głowy.

Wypełnienie kołder: 100% owcza wełna

Właściwości wypełnienia: owcza wełna utrzymuje temperaturę ciała na stałym poziomie dając możliwość wypoczynku w optymalnych dla organizmu warunkach. Zapewnia dobrą wentylację, właściwe oddychanie skóry i dotlenienie organizmu podczas snu.

Tkanina posiada certyfikat OKO TEX STANDARD 10

ula143 -> ale ja wszędzie czytałam, że właśnie lepiej jak wełny się nie powleka, bo wtedy najlepiej wykorzystuje się jej właściwości. Zresztą jeśli kupię tę pościel, to głównie właśnie po to, żeby nie powlekać, żeby się ładnie prezentowała i żeby nie trzeba było na dzień ścielić łóżka.

tmx -> czyści się raz na kilka miesięcy (+/-6-7). można wyprać w pralce (mniejszy komplet powinien się spokojnie zmieścić), albo w wannie, z płynem do prania wełny - kilka razy zmieniasz wodę (ze 4), aż będzie czysta i odwieszasz do przeschnięcia.

kilka postów wyżej dziewczyny opisywały dokładniej.