Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Da się robić strzemiona z fi 8mm w zwoju na czymś takim?

luka

Recommended Posts

Wiadomo, że walcówka w zwoju tańsza od prostej. Zastanawiam się, czy dałoby się pręt zwojowany, bez prostowania, od razu zaginać na giętarce.

rysunek ilustruje jak sobie to wyobrażam:

- cyframi oznaczyłem kolejno używane śruby giętarki (czarne),

- "p" to pręty, które na każdym z boków lekko kontrują pręt podczas zaginania.

pozdrawiam

http://images42.fotosik.pl/141/38ecb8ec5299f6fbmed.jpg

Gość ANSEXXX
kolego oczywiście ze się da to wykonać lecz pierw musisz obliczyć długość odcinka jaki będzixe potrzebny na strzemionko lecz strzemionka wykonuje sie z fi6 i prosty jest lepszy do prawidłowego kształtu > rysunek jaki przedstawiłeś nadaje kształt strzemiona lecz samo wykonanie polega na bazowaniu odległości jaka powinna być potrzebna do wymiaru > tzn ustalasz gwozdziem odległośc od giętarki na dany wymiar i i doginasz pręt wedle kształtu dociskając pręt do gwożdzia same koncówki powinny być bardziej zagięte po to aby uzyskać lepsze mocowanie za pomocą drutu <

kolego oczywiście ze się da to wykonać lecz pierw musisz obliczyć długość odcinka jaki będzixe potrzebny na strzemionko
święte słowa - bez tego ani rusz ;) na szczęście mam tę długość określoną w prodżekcie
lecz strzemionka wykonuje sie z fi6
mam w projekcie z różnych powyższych (dosłownie i w przenośni) względów i tego się trzymam
i prosty jest lepszy do prawidłowego kształtu
ha, ale ja o tym wiem, tylko zwojowy jest droższy, a ja chcę przyciąć koszty...
> rysunek jaki przedstawiłeś nadaje kształt strzemiona lecz samo wykonanie polega na bazowaniu odległości jaka powinna być potrzebna do wymiaru > tzn ustalasz gwozdziem odległośc od giętarki na dany wymiar i i doginasz pręt wedle kształtu dociskając pręt do gwożdzia same koncówki powinny być bardziej zagięte po to aby uzyskać lepsze mocowanie za pomocą drutu < no tak, racja, początkowo myślałem, żeby zaginać na śrubach fi 12mm, tyle co pręt podłużny, ale mogłoby się nie zagiąć tak "eligancko".

Gość ANSEXXX
więc pozostaje wykonanie jeżeli mas z oryginalną giętarkę to po kłopocie chyab ze nie masz to mozesz to wykonać w sposob ręczny jak opisałeś za pomocą śrub o osadzeniu ich w blacie stalowym przyspawanych i doginaie za pomocą rurki stalowej o średnicy wewnętrznej 12mm aby był jak najmniejszy luz Robisz pierwsze ucho na dogięciu po czym osadzasz je na pierwszej śrubie i wkładasz w srodek rurki pret fi 8 i do okoła zaznaczonego kształtu doginasz je po obwodzie :o :o :o :o :o :o :o

• 1 month później...
więc pozostaje wykonanie jeżeli mas z oryginalną giętarkę to po kłopocie chyab ze nie masz to mozesz to wykonać w sposob ręczny jak opisałeś za pomocą śrub

Życie jest za krótkie - zdecydowałem że zainwestuję 100zł w giętarkę z alledrogo. Pójdzie mi z tym szybciej i dokładniej.

pzdr