luka 19.11.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Wiadomo, że walcówka w zwoju tańsza od prostej. Zastanawiam się, czy dałoby się pręt zwojowany, bez prostowania, od razu zaginać na giętarce. rysunek ilustruje jak sobie to wyobrażam: - cyframi oznaczyłem kolejno używane śruby giętarki (czarne),- "p" to pręty, które na każdym z boków lekko kontrują pręt podczas zaginania. pozdrawiam http://images42.fotosik.pl/141/38ecb8ec5299f6fbmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 19.11.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 kolego oczywiście ze się da to wykonać lecz pierw musisz obliczyć długość odcinka jaki będzixe potrzebny na strzemionko lecz strzemionka wykonuje sie z fi6 i prosty jest lepszy do prawidłowego kształtu > rysunek jaki przedstawiłeś nadaje kształt strzemiona lecz samo wykonanie polega na bazowaniu odległości jaka powinna być potrzebna do wymiaru > tzn ustalasz gwozdziem odległośc od giętarki na dany wymiar i i doginasz pręt wedle kształtu dociskając pręt do gwożdzia same koncówki powinny być bardziej zagięte po to aby uzyskać lepsze mocowanie za pomocą drutu < Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 19.11.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 kolego oczywiście ze się da to wykonać lecz pierw musisz obliczyć długość odcinka jaki będzixe potrzebny na strzemionko święte słowa - bez tego ani rusz na szczęście mam tę długość określoną w prodżekcie lecz strzemionka wykonuje sie z fi6 mam w projekcie z różnych powyższych (dosłownie i w przenośni) względów i tego się trzymam i prosty jest lepszy do prawidłowego kształtu ha, ale ja o tym wiem, tylko zwojowy jest droższy, a ja chcę przyciąć koszty... > rysunek jaki przedstawiłeś nadaje kształt strzemiona lecz samo wykonanie polega na bazowaniu odległości jaka powinna być potrzebna do wymiaru > tzn ustalasz gwozdziem odległośc od giętarki na dany wymiar i i doginasz pręt wedle kształtu dociskając pręt do gwożdzia same koncówki powinny być bardziej zagięte po to aby uzyskać lepsze mocowanie za pomocą drutu < no tak, racja, początkowo myślałem, żeby zaginać na śrubach fi 12mm, tyle co pręt podłużny, ale mogłoby się nie zagiąć tak "eligancko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 19.11.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 więc pozostaje wykonanie jeżeli mas z oryginalną giętarkę to po kłopocie chyab ze nie masz to mozesz to wykonać w sposob ręczny jak opisałeś za pomocą śrub o osadzeniu ich w blacie stalowym przyspawanych i doginaie za pomocą rurki stalowej o średnicy wewnętrznej 12mm aby był jak najmniejszy luz Robisz pierwsze ucho na dogięciu po czym osadzasz je na pierwszej śrubie i wkładasz w srodek rurki pret fi 8 i do okoła zaznaczonego kształtu doginasz je po obwodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 21.11.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A co z nieśmiertenym prostowaniem za pomocą samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 22.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A co z nieśmiertenym prostowaniem za pomocą samochodu? DZIAŁA!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.12.2009 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 więc pozostaje wykonanie jeżeli mas z oryginalną giętarkę to po kłopocie chyab ze nie masz to mozesz to wykonać w sposob ręczny jak opisałeś za pomocą śrub Życie jest za krótkie - zdecydowałem że zainwestuję 100zł w giętarkę z alledrogo. Pójdzie mi z tym szybciej i dokładniej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 29.12.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 prawidłowe przemyslenie pozdrawiam i życzę prostego drutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 30.12.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 prawidłowe przemyslenie pozdrawiam i życzę prostego drutu Nie prostego tylko twardego znaczy się żeby się nie wyginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts