zmora1 20.11.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam. Mam dwa pytanka 1. Mam zalame ławy pod dom na wiosnę trzeba zrobić piwnicę zalecane są bloczki fundamentowe, ale jest ich tyle o tak różnych parametrach czy muszą być bloczki a jak tak to na co zwrócić uwagę? 2. Muszą pomalować elewcję tynk mineralny co mam zrobić (czy myć i czym) czym pomalować żeby było dobrze i trwale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.11.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Najpierw skup się na piwnicy, malowanie elewacji zostaw na później, robota nie zając, nie ucieknie Bloczki standartowe 38x25x14/12 klasy 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Najpierw skup się na piwnicy, malowanie elewacji zostaw na później, robota nie zając, nie ucieknie Bloczki standartowe 38x25x14/12 klasy 15. No tak, ale piwnicę to bym dodatkowo zazbroił, czyli bloczki do zalewania betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 20.11.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 No tak, ale piwnicę to bym dodatkowo zazbroił, czyli bloczki do zalewania betonem. Myślę, że nie jest to konieczne. My mamy piwnice wykonane ze standardowych bloczków i nic się złego nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.11.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 to zależy ile jest ścian działowych.A tak w ogóle i w szczególe to ma to być napisane w projekcie, z czego i na jakiej zaprawie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmora1 20.11.2009 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Bardzo jestem wdzięczna za rady. Małe sprostowanko- fundamenty to do mojej córki oni zarabiają na dom ja mam ją prowadzić i jak to "baba" chcę poznać wszystkie możliwości aby wybrać optymalnie. Elewacja to drugi mój dom więc najprawdopodobniej znowu ja będę odpowiedzialna za zorganizowanie tej roboty. Mam propozycję wykorzystania zamiast bloczków fundamentowych, ceramicznych "rodzaj harasiuków" kładzione w poprzeg licują się z harasiukami za rozwiązaniem są zalety: lżejszy dom, lepsza izolacja, stabilniejszy mur. Obawiam się jednak czy to będzie tak samo wytrzymały jak z bloczków. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2009 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ... Mam propozycję wykorzystania zamiast bloczków fundamentowych, ceramicznych "rodzaj harasiuków" kładzione w poprzeg licują się z harasiukami za rozwiązaniem są zalety: lżejszy dom, lepsza izolacja, stabilniejszy mur. Obawiam się jednak czy to będzie tak samo wytrzymały jak z bloczków. Proszę o opinie. jesli dobrze zrozumiałem - rozważasz opcje /zamiast bloczków betonowych/ pustaki szczelinowe ceramiczne /równe grubością ze scianami parteru/ ? i chcesz porównac ich wytrzymałośc na sciskanie ? czy zywotność ? ... Muszą pomalować elewcję tynk mineralny co mam zrobić (czy myć i czym) czym pomalować żeby było dobrze i trwale? jesli elewacja nie jest nasączona czymś tłustym /np. sadza/ - nie myłbym tynk gładki wzmocniłbym gruntem, uzupełnił /ewentualne/ ubytki i pomalował emulsją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.11.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak chcesz zamianić bloczki betonowe to na fundamnt lany w szalunku. A jak potrzebujesz dokładniejszej rady to daj rzut piwnic, przekrój budynku będzie widać ilośći ścian głębokość w gruncie łatwiej bedzie doradzać. W ziemie to tylko beton, żadnej ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts