kef 20.11.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Dostałem wycenę domu parterówki , bez użytkowego poddasza 230 m kw. powierzchni użytkowej. Studiując kosztorys po lekturze kilku wątków na forum pewne wartości robocizny wydaja mi się „lekko zawyżane” bardzo proszę o weryfikacje dwóch pozycji : 1. Okładziny stropów płytami g-k na ruszcie pojedynczym mocowanymi do podłoza , metalowym z kształtników CD i UD + gips szpachlowy (wiec chyba gotowe do malowania, 225 m kw., bez żadnych udziwnień , bez ocieplenia stropu i folii) – wychodzi 48 zł m2 (brutto) ?! (jest to sufit podwieszany pod wiązary) 2. Ocieplenie ścian budynku (190 m kw., bez żadnych udziwnień - styropian 12cm + siatka i klej, bez tynku) – wychodzi 59 zł m2 ?! (brutto) W kosztorysie przyjęto jedna stawkę roboczogodziny - 25 zł (brutto) . Ok, czy powinno byc taniej ? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 22.11.2009 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Słyszałem coś o maksymalnej kosztorysowej stawce za roboboczogodzinę wynoszącej 17,5 zł (tyle nie powinna przekraczac). Czy ktoś może to potwierdzic? W każdym bądż razie jeśli taką właśnie stawkę przyjąłem przeliczając robociznę za wybrane prace budowlane ich wartośc wróciła do normy Jeśli powyższe założenia są prawdziwe oznacza to, że wykonawca chce mnie nieco złupic Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 22.11.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 W kosztorysach są stawki netto i brutto. Średnia stawka w tej chwili to 11 - 14 zł, do tego dochodzą koszty bezpośrednie w wysokości 55 - 80%, oraz zysk 10-20%.Jak to wszystko zsumujesz, to będziesz miał stawkę brutto. Stawka netto 12.50zł +Koszty 70% 8.75zł +Zysk 15% 3.19zł = Stawka brutto 24.44zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk79 22.11.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 kolego stawki bezpośrednie mylą się ci z pośrednimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk79 22.11.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 kolega pytał jaka jest stawka w kosztorysie,24 nie może być,powinna być max17,50 i narzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 22.11.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Widać że młody wilczek Nie mylą mi się nazwy. Wiem co to jest koszt pośredni i bezpośredni. W mojej Normie Pro są koszty pośrednie , ale już w starym dosowskim Rodosie koszty bezpośrednie - to tylko nazewnictwo w danym programie, ważne ile %. Ogłaszasz się że robisz kosztorysy a nie wiesz dlaczego jest jedna stawka 25zł(u autora postu) Kosztorys był zrobiony bez kosztów, zysku- wywalone pozycje. Wykonawca wstawił stawkę brutto jako netto i tak też jest poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.11.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 ocieplenie bez tynkowania nie powinno kosztować więcej niż 40-45 zł netto za m2 i w takiej cenie powinieneś znaleźć ekipę"chyba gotowe do malowania" - chyba robi różnicę. Ta cena to raczej z ociepleniem w dwu warstwach, a nie sama konstrukcja plus płyty. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk79 22.11.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 labas pierdoły piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 08.12.2009 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie W kosztorysie przedstawionym mi przez wykonawcę obok stawki robocizny o której wcześniej wspominałem 25 zł za roboczgodz. (całośc 50 tys zł.) mam wyszczególnione materiały 100 tys zł (brutto). Jeśli zgodze się że wykonawca na siebie zakupi materiły wtedy automatycznie wartośc materiałów spadie o 15% (będzie z 7 % vatem). Czy podana robocizna (tj. 25 zł) zawiera juz w sobie vat czy trezba będzie doliczyc dodatkowo 7 % (i robocizna wzrośnie z 50 tys do 53,5 tys.) Wykonawca przekonuje mnie że tak powinno byc Słusznie czy chce mnie dodatkowo naciągnąc? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.12.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Stawka nie zawiera i nie powinna zawierać VAT-u.Wykonawca ma obowiązek pomniejszyć wartość materiału o VAT i przy podsumowaniu kosztorysu doliczyć ten podatek w wysokości 7%(budownictwo mieszkalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 08.12.2009 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Dzięki Labas1 Czyli vat doliczamy do robocizny. Coś za coś. W kosztorysie jest jeszcze jedna pozycja - sprzęt (koparka, dzwig itp.), który wykonawca wynajmuje od osób trzecich. Jak ta wartośc, a vat ? Z góry dziękipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.12.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Hajduk 29.12.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Stawka VAT 7% dla całego kosztorysu, koszty pośrednie, zysk, i wszelkie inne narzuty są uzależnione od Firmy, a stawka za roboczogodzinę uzależniona jest od tego, czy Firma zatrudnia partacza ze stawką 8zł/h czy też fachowca po 15zł/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts