Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys - stawka robocizny?

kef

Recommended Posts

Dostałem wycenę domu parterówki , bez użytkowego poddasza 230 m kw. powierzchni użytkowej.

Studiując kosztorys po lekturze kilku wątków na forum pewne wartości robocizny wydaja mi się „lekko zawyżane” bardzo proszę o weryfikacje dwóch pozycji :

1. Okładziny stropów płytami g-k na ruszcie pojedynczym mocowanymi do podłoza , metalowym z kształtników CD i UD + gips szpachlowy (wiec chyba gotowe do malowania, 225 m kw., bez żadnych udziwnień , bez ocieplenia stropu i folii) – wychodzi 48 zł m2 (brutto) ?! (jest to sufit podwieszany pod wiązary)

2. Ocieplenie ścian budynku (190 m kw., bez żadnych udziwnień - styropian 12cm + siatka i klej, bez tynku) – wychodzi 59 zł m2 ?! (brutto)

W kosztorysie przyjęto jedna stawkę roboczogodziny - 25 zł (brutto) . Ok, czy powinno byc taniej ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Słyszałem coś o maksymalnej kosztorysowej stawce za roboboczogodzinę wynoszącej 17,5 zł (tyle nie powinna przekraczac). Czy ktoś może to potwierdzic? W każdym bądż razie jeśli taką właśnie stawkę przyjąłem przeliczając robociznę za wybrane prace budowlane ich wartośc wróciła do normy :D

Jeśli powyższe założenia są prawdziwe oznacza to, że wykonawca chce mnie nieco złupic :x

Pozdro

W kosztorysach są stawki netto i brutto.

Średnia stawka w tej chwili to 11 - 14 zł, do tego dochodzą koszty bezpośrednie w wysokości 55 - 80%, oraz zysk 10-20%.

Jak to wszystko zsumujesz, to będziesz miał stawkę brutto.

Stawka netto 12.50zł +

Koszty 70% 8.75zł +

Zysk 15% 3.19zł =

Stawka brutto 24.44zł

Widać że młody wilczek :lol:

Nie mylą mi się nazwy.

Wiem co to jest koszt pośredni i bezpośredni.

W mojej Normie Pro są koszty pośrednie , ale już w starym dosowskim Rodosie koszty bezpośrednie - to tylko nazewnictwo w danym programie, ważne ile %.

Ogłaszasz się że robisz kosztorysy a nie wiesz dlaczego jest jedna stawka 25zł(u autora postu) :wink:

Kosztorys był zrobiony bez kosztów, zysku- wywalone pozycje.

Wykonawca wstawił stawkę brutto jako netto i tak też jest poprawnie.

• 3 weeks później...

Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie

W kosztorysie przedstawionym mi przez wykonawcę obok stawki robocizny o której wcześniej wspominałem 25 zł za roboczgodz. (całośc 50 tys zł.) mam wyszczególnione materiały 100 tys zł (brutto). Jeśli zgodze się że wykonawca na siebie zakupi materiły wtedy automatycznie wartośc materiałów spadie o 15% (będzie z 7 % vatem). Czy podana robocizna (tj. 25 zł) zawiera juz w sobie vat czy trezba będzie doliczyc dodatkowo 7 % (i robocizna wzrośnie z 50 tys do 53,5 tys.) Wykonawca przekonuje mnie że tak powinno byc :-?

Słusznie czy chce mnie dodatkowo naciągnąc?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...