zasadek121 20.11.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 mam taki problem mam hydrofor 100l kiedy odkrece kran naleje 12 l wody to się włącza,czy 12 litrów wody to mało czy normalnie na baniak 100l..do poduszki mam nabite 1,5 atmosfery...włączenie mam ustawione na 1,75a wyłączenie na 3.75.... proszę was o odpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 20.11.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Pęknięta lub nieszczelna membrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 20.11.2009 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 nabiłem kilka godz temu 1,5 powietrza i jak do tej pory trzyma ...naleje 12 litrów wody i się włącza..... nie wiem o co chodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 23.11.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 uszkodzona przepona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 23.11.2009 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 a co to jest ta przepona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 23.11.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 nadal wleje kranem z 10 l i się włącza, nie wiem już o co chodzi..wszystko ustawiłem tak jak ma być..powietrze nabite1,5atmosf włącza się przy 1,75 a wyłącza przy 3,75....co to ta przepona..i co zrobić jeżeli jest uszkodzona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 23.11.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Hydrofory nowego typu mają w środku gumową przepone, która oddziela wode od powietrza. W związk z tym, że woda jest nie ściśliwa to prawdopodobnie w Twoim hydroforze jest mało powietrza. Pytanie, czy ten felerny hydrofor jest zamontowany w pozycji poziomej? Dłuższy wymiar w poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 24.11.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Jeżeli twój hydrofor wygląda takhttp://allegro.pl/item819897270_100l_hydrofor_mhi1300_pompa_mhi_1300_express_wysyl.html to czy1. Ciśnienie mierzyłeś na wentylu po uszkodzeniu hydrofora i masz te 1,5 atmosferybo jeżeli jest uszkodzona przepona to raczej powietrza tam nie powinno być.2. przepona to guma umieszczona w metalowym zbiorniku po odkręceniu śrub z przodu zbiornika dostaniesz się do przepony.jeżeli wyciągniesz przeponę to w zbiorniku nie powinno być wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 24.11.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A jak powinno sie pompowac taka przepone?. Rozumie ze nalezy spuscic cala wode z zbiornika i wtedy manometr powinien pokazac cisnienie 0 i zawor od wody powinien byc odkrecony podczas pompowania przepony?. Pompujac powietrze do przepony na manometrze od pompki mamy 1.5 cisnienie i wtedy zakrecic zawor od zbiornika i zalaczyc pompe. Bo jesli bedziemy pompowac przepone z zamkniety zaworem to w wyniku pompowania przepony scisniemy powietrze w zbiorniku i manometr na zaworze pokaze 1.5 cisnienie a chyba chodzi oto aby zbiornik byl pusty ? Przy 100 L zbiorniku i cisenieniu 1.5 przepony korzystacja z zaleznosci c1xv1=c2xv2 czyli gdy wyjściowe ciśnienie w pustym zbiorniku wynosi 1,5 bara to gdy pompa wylaczy przy 3,5 barach to na powietrze zostanie 42 litrow miejsca czyli wejdzie 58 litrow wody. Gdy wylatuje woda a cisnienie zalaczania jest 1.7 bary to powietrze zajmie objrtosc 88 litrow czyli wody zostanie 12 litrow wiec wypłynie 46 litrow do momentu zalaczenia pompy. To tyle zgodnie z teoria jesli wszystko jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 24.11.2009 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Dzięki tak zrobię i dam znać jak poszło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 24.11.2009 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 tak własnie wygląda mój hydrofor jak ten z linku powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 24.11.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 no zrobiłem zgodnie ze wskazówkami { Nasz_Dom}i nadal mam 13 no może 14l wody.. nie wiem o co chodzi... może kiedy spuszczę wodę to i tak tam w zbiorniku zostaje i potem kiedy pompuje to weźmie te 13l wody i już jest 3,5 bar nie wiem.....chociaż ciągnie wodę przez jakom s 1minute.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 24.11.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Hm, to moze ciagnie ci powietrze gdzies tzw lewe bo dosc dlugo pompa pracuje. Moze ktos jeszcze cos podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 24.11.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 panowie odkręciłem śruby aby wyciągnąć przeponę woda mnie zalała a miało jej nie być..teraz nie wiem jak wyciągnąć ta przeponę coś ja trzyma z drugiej strony,jest tam śruba.. odkręciłem ja ale został gwint tak jakby z następna śruba i się rusza, okręca się mam go odkręcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 24.11.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Zobacz na ten opis przepony tam pisze ze ona jest mocowana tez z drugiej strony "Przepona charakteryzuje się tym, że posiada drugi otwór z drugiej strony o średnicy ok. 25mm, służy on do mocowania przepony do zbiornika za pomocą specjalnej tuleji z gwintem" http://www.allegro.pl/item806721095_membrana_przepona_worek_hydrofor_pompa_100l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 24.11.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Popatrz na ten link tam jest opis podobnych problemow: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1088552.html zwlaszcza zwroc uwage na ten opis: Miałem podobny problem. Przyczyną takiego zachowania jest dziurawa membrana/ Z tym że powietrze tłoczy się nie do membrany!! ale przez zawór wentyla w zbiorniku hydrofora! Powietrze ma być napompowane pomiędzy membraną a zbiornikiem hydrofora, w ten sposób wytwarza się ciśnieniowa poduszka powietrzna natomiast do środka membrany jest tłoczona woda z pompy i tak to wszystko ma funkcjonować. I chyba u Ciebie tak jest tzn pompuje sie powietrze do zbiornika a nie do przepony a do przepony jest wlewana woda. Czyli nie powinno byc wody w samym zbiorniku. Wiec jesli przepona jest dziurawa i woda dostala sie do zbiornika zmniejsza sie akumulacja pojemnosci zbiornika i powietrze z poduszki powietrznej ktore wpompowales przez wentyl miesza sie z woda poprzez nieszczelnosc i ucieka przez kran razem z woda a tym samymy cisnienie poduszki powietrznej spada, mozesz to zaobserowowac po jakims czasie np gdy zrobisz ponowny pomiar cisnienia na wentylu, jesli bedzie mniejsze niz napompowales tzn ze jest dziura w membranie lub inna nieszczelnosc Jesli uda Ci sie rozwiazac problem napisz w tym watku bo bedzie to pomocne dla innych ktorzy w przyszlosci beda borykac sie z podobnymi problemami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 24.11.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 tak to taka przepona jest u mnie jak pisze {Nasz_Dom}.. wylałem ze zbiornika jakieś 3 wiaderka wody może więcej...i co mam wymienić tą przeponę..i chyba problem zniknie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 24.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Tak wyglada ze przepona do wymiany. Po wymianie zbiornik powinien pracowac prawidlowo tzn z takimi zakresami wody jak podalem wczesniej. A jak dlugo masz te zbiornik ze poszla przepona? bo w sumie to wydatek ok 170 zl ale nie powinno robic sie tego raz na rok a podobno przepony robia z dobrej gumy. Jak wymienisz przepone daj znac czy wszystko OK A pamietaj dobrze wyczyscic zbiornik i osuszyc go przed zalozniem nowej przepony zeby nie rdzewial zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 25.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Rozmawialem dzis z znajomym ktory ma dokladnie taki sam hydrofor jak Ty i mowil mi ze na poczatku tez mial problem ze ok 14 litrow wody dawal i zalaczal sie. Ale zrobil tak: - zamknal zawor wody ze studni i spuscil wode z zbiornika (przy wylaczonej pompie) - podlaczyl pompke do wentyla i pompowal powietrze z otwartym kranem i podczas pompowania wylal jeszcze 2 wiadara wody z zbiornika ale pompowal dalej az uzyskal cisnienie na manometrze pompki 1.4. Na manometrze hydroforu bylo cisnienie 0. - zakrecil kran, odkrecil zawor od strony ujecia studni i wlaczyl pompe, Pompa zassala wode i nabila zbiornik do cisnienia 3.8. Po tej operacji udalo mu sie uzsykac zalaczanie pompy po oddaniu ok 40 litrow wodyAle jesli Ty miales wode w zbiorniku poza przepona tzn ze jest dziurawa przepona. W przeciwnym wypadku jesli w przeponie bedzie woda podczas pompowania zbiornika to nie bedzie wystaczajaco miejsca na powietrze pompowane. Dlatego podczas pompowania powietrzem zbiornika musi byc otwarty kran aby wylac reszte wody z przepony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 25.11.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 mialem podobny problem i dopompowalem poduszke do 2 atmosfer i poszlo bez problemu nie pamietam czy wlaczal sie po 12 litrach ale moj byl malutki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts