Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydrofor 100l daje mi 12l wody

zasadek121

Recommended Posts

Jeżeli twój hydrofor wygląda tak

http://allegro.pl/item819897270_100l_hydrofor_mhi1300_pompa_mhi_1300_express_wysyl.html

to czy

1. Ciśnienie mierzyłeś na wentylu po uszkodzeniu hydrofora i masz te 1,5 atmosfery

bo jeżeli jest uszkodzona przepona to raczej powietrza tam nie powinno być.

2. przepona to guma umieszczona w metalowym zbiorniku po odkręceniu śrub z przodu zbiornika dostaniesz się do przepony.

jeżeli wyciągniesz przeponę to w zbiorniku nie powinno być wody

A jak powinno sie pompowac taka przepone?.

Rozumie ze nalezy spuscic cala wode z zbiornika i wtedy manometr powinien pokazac cisnienie 0 i zawor od wody powinien byc odkrecony podczas pompowania przepony?. Pompujac powietrze do przepony na manometrze od pompki mamy 1.5 cisnienie i wtedy zakrecic zawor od zbiornika i zalaczyc pompe. Bo jesli bedziemy pompowac przepone z zamkniety zaworem to w wyniku pompowania przepony scisniemy powietrze w zbiorniku i manometr na zaworze pokaze 1.5 cisnienie a chyba chodzi oto aby zbiornik byl pusty ?

Przy 100 L zbiorniku i cisenieniu 1.5 przepony korzystacja z zaleznosci c1xv1=c2xv2 czyli gdy wyjściowe ciśnienie w pustym zbiorniku wynosi 1,5 bara to gdy pompa wylaczy przy 3,5 barach to na powietrze zostanie 42 litrow miejsca czyli wejdzie 58 litrow wody. Gdy wylatuje woda a cisnienie zalaczania jest 1.7 bary to powietrze zajmie objrtosc 88 litrow czyli wody zostanie 12 litrow wiec wypłynie 46 litrow do momentu zalaczenia pompy. To tyle zgodnie z teoria jesli wszystko jest dobrze.

no zrobiłem zgodnie ze wskazówkami { Nasz_Dom}

i nadal mam 13 no może 14l wody.. nie wiem o co chodzi... może kiedy spuszczę wodę to i tak tam w zbiorniku zostaje i potem kiedy pompuje to weźmie te 13l wody i już jest 3,5 bar nie wiem.....chociaż ciągnie wodę przez jakom s 1minute..

panowie odkręciłem śruby aby wyciągnąć przeponę woda mnie zalała a miało jej nie być..teraz nie wiem jak wyciągnąć ta przeponę coś ja trzyma z drugiej strony,jest tam śruba.. odkręciłem ja ale został gwint tak jakby z następna śruba i się rusza, okręca się mam go odkręcić...

Zobacz na ten opis przepony tam pisze ze ona jest mocowana tez z drugiej strony "Przepona charakteryzuje się tym, że posiada drugi otwór z drugiej strony o średnicy ok. 25mm, służy on do mocowania przepony do zbiornika za pomocą specjalnej tuleji z gwintem"

http://www.allegro.pl/item806721095_membrana_przepona_worek_hydrofor_pompa_100l.html

Popatrz na ten link tam jest opis podobnych problemow:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1088552.html

zwlaszcza zwroc uwage na ten opis:

Miałem podobny problem. Przyczyną takiego zachowania jest dziurawa membrana/

Z tym że powietrze tłoczy się nie do membrany!! ale przez zawór wentyla w zbiorniku hydrofora! Powietrze ma być napompowane pomiędzy membraną a zbiornikiem hydrofora, w ten sposób wytwarza się ciśnieniowa poduszka powietrzna natomiast do środka membrany jest tłoczona woda z pompy i tak to wszystko ma funkcjonować.

I chyba u Ciebie tak jest tzn pompuje sie powietrze do zbiornika a nie do przepony a do przepony jest wlewana woda. Czyli nie powinno byc wody w samym zbiorniku. Wiec jesli przepona jest dziurawa i woda dostala sie do zbiornika zmniejsza sie akumulacja pojemnosci zbiornika i powietrze z poduszki powietrznej ktore wpompowales przez wentyl miesza sie z woda poprzez nieszczelnosc i ucieka przez kran razem z woda a tym samymy cisnienie poduszki powietrznej spada, mozesz to zaobserowowac po jakims czasie np gdy zrobisz ponowny pomiar cisnienia na wentylu, jesli bedzie mniejsze niz napompowales tzn ze jest dziura w membranie lub inna nieszczelnosc

Jesli uda Ci sie rozwiazac problem napisz w tym watku bo bedzie to pomocne dla innych ktorzy w przyszlosci beda borykac sie z podobnymi problemami

Tak wyglada ze przepona do wymiany. Po wymianie zbiornik powinien pracowac prawidlowo tzn z takimi zakresami wody jak podalem wczesniej. A jak dlugo masz te zbiornik ze poszla przepona? bo w sumie to wydatek ok 170 zl ale nie powinno robic sie tego raz na rok :-( a podobno przepony robia z dobrej gumy.

Jak wymienisz przepone daj znac czy wszystko OK

A pamietaj dobrze wyczyscic zbiornik i osuszyc go przed zalozniem nowej przepony zeby nie rdzewial zbiornik

Rozmawialem dzis z znajomym ktory ma dokladnie taki sam hydrofor jak Ty i mowil mi ze na poczatku tez mial problem ze ok 14 litrow wody dawal i zalaczal sie. Ale zrobil tak:

- zamknal zawor wody ze studni i spuscil wode z zbiornika (przy wylaczonej pompie)

- podlaczyl pompke do wentyla i pompowal powietrze z otwartym kranem i podczas pompowania wylal jeszcze 2 wiadara wody z zbiornika ale pompowal dalej az uzyskal cisnienie na manometrze pompki 1.4. Na manometrze hydroforu bylo cisnienie 0.

- zakrecil kran, odkrecil zawor od strony ujecia studni i wlaczyl pompe, Pompa zassala wode i nabila zbiornik do cisnienia 3.8.

Po tej operacji udalo mu sie uzsykac zalaczanie pompy po oddaniu ok 40 litrow wody

Ale jesli Ty miales wode w zbiorniku poza przepona tzn ze jest dziurawa przepona. W przeciwnym wypadku jesli w przeponie bedzie woda podczas pompowania zbiornika to nie bedzie wystaczajaco miejsca na powietrze pompowane. Dlatego podczas pompowania powietrzem zbiornika musi byc otwarty kran aby wylac reszte wody z przepony.