Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydrofor 100l daje mi 12l wody

zasadek121

Recommended Posts

Rozmawialem dzis tez z instalatorem i mowil mi ze takie zestawy montowali u ludzi i sprawdzic lub napompowac zbiornik powietrzem do cisnenia od 1.7 do 2 i sprawdzac cisenienie co pol roku lub raz na rok przy spuszczonym zbiorniku i ewentualnie dopompwac powietrze bo moze troche ubywac - guma podobno porowate "stworzenie" wiec z czasem powietrze moze migrowac :-)

Procedura opisana poprzednio przez mojego znajomego jest prawidlowa tzn pompowac z otwartym kranem i pustym zbiornikiem aby resztki wody wyciekly z przepony.

Mowil mi ze jesli przepona peknie lub bedzie miala nieszczelnosc i woda dostanie sie do zbiornika to wtedy jak nacisnie sie w wentylu ten bolec bedzie razem z powietrzem pryskala woda i to znaczy ze przepona jest do wymiany.

To tyle informacji zebralem i jesli komus moze sie przydadza w przyszlosci z problemami z hydroforem

• 5 years później...

Witam i chciałem odświeżyć troszkę temat. Mamy lato i często podlewam. Zauważyłem że hydrofor praktycznie jak się włączy to cały czas chodzi a że mam go już z 10 lat to postanowiłem kupić nowy zbiornik 100L ponieważ sama przepona plus kołnierz którzy niektórzy proponują wymieć jest minimalnie tańszy od nowego zbiornika z przeponą. Zbiornik pusty ale miał załadowane 1,5 bara więc dopompowałem do 1,8 bar. Odpaliłem pompę zaciągnęła wodę i wyłączyła się przy 4 barach. Spuszczałem wodę do wiadra z podziałką i do chwili gdy pompa na nowo załączyła się zleciało 21litrów wody a pompa załączyła się przy 2 barach. Z tego całego opisu który jest wyżej wynika że mało zleciało wody. Drugi problem jest taki że po załączeniu się pompy doszła do 3,8 bara i nie chciała dobić do 4 więc nie wyłączała się oczywiście jak przez cały czas miałem odkręconą wodę w ogrodzie bo przy zakręconej wodzie dobija do 4 barów i wyłącza się. Mój zestaw to MULTI HWA 3000 więc sama pompa jest wydajna a i wody w studni mi nie brakuje.

Mogę poprosić o jakąś opinię??