vici41 20.11.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Na etapie projektowania Urząd Gminy jako inwestor uzyskał potrzebne pozwolenia od mieszkańców wszystkich posesji i otrzymał pozwolenie na budowę kanalizacji na terenie którym zarządza. W całej dokumentacji uwzględniono podłączenie kanalizacyjne także do mojej posesji. Główny bieg instalacji zaprojektowano w drodze prywatnej, której właścicielem jest Pan X, z licznymi odgałęzieniami do poszczególnych posesji. Po rozpoczęciu budowy interesującego mnie fragmentu instalacji prowadzono ją bez przeszkód do momentu odgałęzienia do dwóch posesji, z których jedna jest moją. Na tym etapie właściciel (X) drogi, w której przebiega główny ciąg instalacji zablokował wykonanie prac (odgałęzienia w moim kierunku) uchylając wcześniej wydaną zgodę. Biorąc pod uwagę, że stronami w sprawie pozostaje Pan X oraz Gmina jako inwestor, zwróciłem się właśnie do Urzędu Gminy w celu wyjaśnienia całej sytuacji. Stanowisko Urzędu Gminy było niejasne i sprowadzało się do stwierdzenia, że właściciel gruntu na którym zaprojektowano inwestycję wycofał wcześniej wydaną zgodę na jej realizację w tym miejscu. Po dwukrotnej wymianie pism z Wójtem Gminy oraz licznych rozmowach z naszymi radnymi otrzymałem pismo od Wójta, w którym kwituje całą sprawę stwierdzeniem, że moja posesja nie będzie podłączona do sieci oraz, że nie przewiduje się takiego podłączenia. W praktyce sprawa wygląda tak, że pomimo zatwierdzonego projektu i uzyskania pozwolenia na budowę, cała dzielnica zostanie skanalizowana z wyłączeniem dwóch posesji. Pomimo pierwszego odruchu radnych przejawiającym się oburzeniem na całą sytuację, z biegiem czasu towarzyszy mi nieodparte wrażenie, że zostałem zupełnie sam z powyższym problemem.Może tutaj uzbroję się w większą wiedzę? Proszę o wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 21.11.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Czy twojej posesji przysługuje służebność doprowadzenia mediów przez tą drogę stanowiącą własność pana X? Czy taka służebność jest wpisana do księgi wieczystej. Jeżeli nie to doprowadzenie przyłącza jest uzależnione od zgody Pana X, czy rozmawiałeś z nim bezpośrednio czemu wycofał zgodę akurat w przypadku Twojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vici41 21.11.2009 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Żadna służebność nigdzie nie jest zapisana. Z tego co zdążyłem się zorientować większe pole manewru ma w tym wzgledzie gmina, która występuje w roli inwestora. To właśnie gmina powinna skorzystać z przysługującego jej prawa dotyczącego służebności przesyłu. Próba kontaktu i rozmowy z Panem X zakończyła się stwierdzeniem "nie, bo nie". Z nieformalnych doniesień wiem, że Pan X może mieć jakieś zaszłe nieporozumienia z właścicielem sąsiadującej (drugiej) działki, której sprawa też dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 23.11.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Gdyby gmina posiadała zgodęw formie służebności przesyłu to sąsiad nie mógłby sobie od tak jej cofnąć. Widocznie gmina ma zgodęw formie umowy cywilno- prawnej na darmowe korzystanie z jego drogi. Taką zgodęmożna cofnąć kiedy sięchce byle skutecznie powiadomić otym drugą stronę. Oczywiście jak to z każdą umową bywa - wypowiedzenie jej wiąże sięz konsekwęcjami dla wypowiadającego w zależności jak była napisana. Gdyby dotyczyło to jakiejś magistrali to gmina by powalczyła z gościem o tęrurę. Jeśli to jakieśnitki przyłączy to gmina sobie to odpuści bo reszta będzie działać. Stanie zapewne na tym, że to ty zostaniesz inwestorem swojego przyłącza i to ty powalczysz z sąsiadem o zgodę. Niestety kolego ale prywatna droga do twojego domu to prędzej czy później pwene kłopoty. Kiedyśbyło lepiej bo jak siębudowało jakąś liniówkę i gdy jakieś chłopy cośsię fukały to MO zabierała ich do siebie na czas budowy i wypuszczała dopiero jak wszystko było już gotowe. Dziś sam inwestor nawet jak ma wszelkie zgody i pozwolenia siłą nie może takiego chłopka wziąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts