Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za ogrzanie m2 domu

Recommended Posts

mam piec kondensacyjny saunier duval, fundament i podłoga na gruncie: styropian 10, okna 5-komorowe na profilu Veka, ściana: styropian 15 i cegła rozbiorkowa, dach brass z dociepleniem 23-25 centymetrów i płacę 1,9 PLN za gaz/m2 (sporadyczne gotowanie, kąpiel i ogrzewanie, które jest częściowo podłogowe) i nie wiem czemu tak dużo.

Właśnie dziś dostałam rachunek za gaz (za 2 m-ce) i wyniósł 1100 PLN !!! Aż jęknęłam. Wychodzi 2,04 zł/m2. Może to dlatego, że to pierwszy sezon grzewczy w tym domu? Temperaturę mam ustawioną na 20 st. na dzień i wyłączony piec na noc. Jest ciepło, dom 3-warstwowy, okna szczelne, poddasze ocieplone. Ciepła woda zużywana do mycia naszych boskich ciał jeno, pralka i zmywarka sobie same grzeją, a rachunek koszmarny!!! :evil: To co, wyłączyć piec zupełnie, brać coś na rozgrzewkę i czekać wiosny ??? :o

Luśka

Nie wiem, dlaczego te kwoty tak Was przerażają. Mieszkam w bloku, pode mną piwnica, nade mną sąsiad, z lewej sąsiad, z prawej sąsiad i tylko 2 ściany zewnętrzne. Za samo ogrzewanie płacę za rok 1600,- do 1800,-zł. Po przeliczeniu na miesiące zimowe, wychodzi 4,50zł/mkw a jak dodam cw i gotowanie, to razem będzie 5,60/mkw. pyrka

No dobrze, przekonaliście mnie, że to nie jest dużo - ale 1100 na rachunku robi wrażenie :lol: Szczerze mówiąc mąż mi też poprzeliczał koszty z naszego poprzedniego mieszkania (65 m2) + kubaturę i metraż domu i wyszło mu, że płacimy o połowę mniej!!! No skoro tak to wygląda, to widziałam ostatnio bardzo fajną sukienkę..........

Luśka :lol:

Jak przeliczyłem to płacę cos ok. 1,6zł za m2. Przy czym to jest tylko kominek, bo CO nie włączyłem. Spalam drewna za ok. 170-180zł miesięcznie. Ważne uwagi jest to że mam 110m2 do ogrzania. Też pierwszy sezon. Jest to średnia z 3 miesięcy. Od połowy paździenika do połowy mniej więcej stycznia

Pozdrawiam

u nas kocioł stoi w nie ogrzewanej acz ocieplonej piwnicy. Rurek tam jest sporo i samo założenie dobrej, jak sądzę, izolacji spowodowało, że kocioł "ciągnie" dobre 2m3 gazy mniej na dobę. Kombinuję też z ustawieniami grzania i też udało mi się "wygospodarować" jakieś 2-3m3 gazu na dobę - ale to jeszcze cały czas sprawdzam :wink: , bo grzeję dopiero 3 m-ce. Przy takim mrozie jak teraz, więc pow.-10st. c.o. i c.w. pochłania 17-18m3 gazu. Powierzchnia: około 175m2, zbiornik 140l.

Kto z Was objaśni mi różnicę w ustawieniu regulatora pokojowego Vaillanta 330 pomiędzy opcją "A" a "Z"

Pozdrawiam i dzięki

Pearl

u nas kocioł stoi w nie ogrzewanej acz ocieplonej piwnicy. Rurek tam jest sporo i samo założenie dobrej, jak sądzę, izolacji spowodowało, że kocioł "ciągnie" dobre 2m3 gazy mniej na dobę. Kombinuję też z ustawieniami grzania i też udało mi się "wygospodarować" jakieś 2-3m3 gazu na dobę - ale to jeszcze cały czas sprawdzam :wink: , bo grzeję dopiero 3 m-ce. Przy takim mrozie jak teraz, więc pow.-10st. c.o. i c.w. pochłania 17-18m3 gazu. Powierzchnia: około 175m2, zbiornik 140l.

Kto z Was objaśni mi różnicę w ustawieniu regulatora pokojowego Vaillanta 330 pomiędzy opcją "A" a "Z"

Pozdrawiam i dzięki

Pearl

Pozdrawiam i dzięki

Pearl

Przelicznik gaz-moc grzewcza to:

moc grzewcza P(KW) = 8,5 x zużycie gazu (sprawnosć pieca 90 % gaz GZ-50)

Inaczej tak grzeje twój piec gazowy :

0,1 m sześć./h = 0,9 KW

0,2 ............... = 1,5 KW

0,3 ............... = 2,5 KW

0,4 ............... = 3,4 KW

0,5 ............... = 4,5 KW

0,6 ............... = 5,1 KW

0,7 ............... = 6,0 KW

0,8 ............... = 7,0 KW

0,9 ............... = 7,6 KW

1,0 ............... = 8,5 KW

1,5 ............... = 12,8 KW