Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za ogrzanie m2 domu

Recommended Posts

Okna mam standardowe. Ramy drewniane a szyby 1,1 podobno. Ściany mam dwuwarstwowe 24 cm BK i 20 cm styropianu. Ogrzewam dom ale w nim nie mieszkam. 2,2 zł/m2 to tylko koszt eksploatacji grzejników konwektorowych. Grzejniki działają i w tańszej i w droższej taryfie tak samo.

podłączenie gazu ( 15 mb )............................. 1,8 kzł

komin z wykończeniami...................................1,5 kzł

kotłownia.......................................................8,0 kzł

RAZEM : .....................................................11,3 kzł

= 28 250 kWh prądu ( I tara )

= 51 300Wh prądu ( II taryfa )

= 84 600 kWh z gazu GZ 50

zakładając ceny podłogówki prądowej i wodnej podobne oraz stle ceny gazu i prądu ( tego nie wiemy jak się będzie zmieniać)

zwrot inwestycji w kotłownię gazową w ciagu 3-10 lat.

Należałoby wziąć pod uwagę również wydatek na cwu ( plkus na rzecz gazu ),

a także wybudowanie kotłowni - dodatkowe metry kw. ( minus na rzecz gazu ).

ale w kotłownia może spełniać kilka innych funkcji ( mały warsztat, suszarnia, składzik itp. )

Cz.

magmi - jak bym teraz robił ogrzewanie to chyba prąd + kominek. Cały czas palę w kominku i totalnie to wystarczy. Oczywiście zależy jaki kominek, jaki dom - generalnie można.

Co do kosztów kotłowni to mam prosty wariant ale też kosztuje.

piec - ok. 5tys.

komin + podłaczenie - 1,5tys

instalacja do grzejników i pieca - 2tys.

grzejniki + zawory itp. - 4,5tys.

Jak do tego doliczy się koszt instalacji butli na gaz propan 1800zł + załadowanie butli za 3tys. to robi się sumka.

I wszystko to co wydałem to jest nie używane bądź w małym stopniu używane - mam tu na myśli ciepłą wodę i kuchenka gazowa.

Pozdrawiam

U mnie wyszło 1 PLN za m2. Ale uwaga mam narazie małe doświadczenie pon. przyszedł mi dopiero 1 rachunek z gazowni (za listopad). Zobaczymy co będzie dalej?

Trzeba dodać że jeszcze wtedy nie miałem drzwi środkowych i ostro waliło od garażu oraz przykrytego kocem wejścia na strych.

Temperaturę utrzymywałem na poziomie 16-18 stopni.

micmarci - nie no ok. że rachunki mogą byc duże, ale w moim przypadku płacił bym tylko za ciepłą wodę i kuchenke gazową. Teraz płacę ok. 80zł/miesiąc ciekawe ile by wyszóło za prąd. Z drugiej strony jak wezmę pod uwagę koszty pieca, instalacji to zwróci mi się to za lata.

pozdrawiam

Czy też masz takie grube izolacje termiczne?

MOje izolacja są raczej standardowe:

sciany max+12cm styropianu,

poddasze 21cm wełny

duzo okien - ponoć 1,1

podłoga 10cm styropianu

Zapomniałem dopisać , ze w bryle budynku jest jeszcze garaż 30m2 - na razie bez grzejnika ale sie ogrzewa przez ściany z innych pomieszczeń. Temperatura nigdy nie spada poniżej 1st. Gdybym policzył ogrzewanie razem z garażem to wyjdzie oczywiście mniej - jakieś 1,7PLN/m2/miesiąc