Jezier 09.01.2004 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Ja za ogrzewanie domu o powierzchni 138 m2 do końca grudnia zapłaciłem 2,2 zł/m2. Ogrzewam dom prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 10.01.2004 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Ja za ogrzewanie domu o powierzchni 138 m2 do końca grudnia zapłaciłem 2,2 zł/m2. Ogrzewam dom prądem. A jakie masz okna i ocieplenia? Używasz kominka? Czy do ceny prądu doliczasz przygotowanie wody i gotowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.01.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Okna mam standardowe. Ramy drewniane a szyby 1,1 podobno. Ściany mam dwuwarstwowe 24 cm BK i 20 cm styropianu. Ogrzewam dom ale w nim nie mieszkam. 2,2 zł/m2 to tylko koszt eksploatacji grzejników konwektorowych. Grzejniki działają i w tańszej i w droższej taryfie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 11.01.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 rozwiązaniem problemow wysokich rachunkow za gaz moze byc DOBRY kominek.Przy dobrym kominku i sezonowanym drewnie wylączamy ogrzewanie gazowe przez 3/4zimy i palimy tylko kominkiem..sprawdzone,polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 11.01.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Zastanawiam się czy zakładać ogrzewanie gazem czy zostać przy kominku i ogrzewaniu prądem? Możecie mi powiedzieć ile was kosztowało założenie instalacji+kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 11.01.2004 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 piec jak wyżej +powietrzny-komin przez ścianę, 2 drabinki, 4 duże grzejniki purmo, 250 mb zbrojonego przewodu herza do podłogówki (40 m2) i grzejnikach, 4 termostaty 2 rozdzielacze piony z ekoplastik 12000 materiał 1000 robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 podłączenie gazu ( 15 mb )............................. 1,8 kzłkomin z wykończeniami...................................1,5 kzłkotłownia.......................................................8,0 kzł RAZEM : .....................................................11,3 kzł = 28 250 kWh prądu ( I tara )= 51 300Wh prądu ( II taryfa )= 84 600 kWh z gazu GZ 50 zakładając ceny podłogówki prądowej i wodnej podobne oraz stle ceny gazu i prądu ( tego nie wiemy jak się będzie zmieniać)zwrot inwestycji w kotłownię gazową w ciagu 3-10 lat. Należałoby wziąć pod uwagę również wydatek na cwu ( plkus na rzecz gazu ),a także wybudowanie kotłowni - dodatkowe metry kw. ( minus na rzecz gazu ).ale w kotłownia może spełniać kilka innych funkcji ( mały warsztat, suszarnia, składzik itp. ) Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 11.01.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.01.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 magmi - jak bym teraz robił ogrzewanie to chyba prąd + kominek. Cały czas palę w kominku i totalnie to wystarczy. Oczywiście zależy jaki kominek, jaki dom - generalnie można. Co do kosztów kotłowni to mam prosty wariant ale też kosztuje. piec - ok. 5tys. komin + podłaczenie - 1,5tysinstalacja do grzejników i pieca - 2tys.grzejniki + zawory itp. - 4,5tys. Jak do tego doliczy się koszt instalacji butli na gaz propan 1800zł + załadowanie butli za 3tys. to robi się sumka. I wszystko to co wydałem to jest nie używane bądź w małym stopniu używane - mam tu na myśli ciepłą wodę i kuchenka gazowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 12.01.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 U mnie wyszło 1 PLN za m2. Ale uwaga mam narazie małe doświadczenie pon. przyszedł mi dopiero 1 rachunek z gazowni (za listopad). Zobaczymy co będzie dalej? Trzeba dodać że jeszcze wtedy nie miałem drzwi środkowych i ostro waliło od garażu oraz przykrytego kocem wejścia na strych.Temperaturę utrzymywałem na poziomie 16-18 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 12.01.2004 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 KODIMój sąsiad też mówił że kominek mu wystarcza. Ja zobaczyłem jego rachunek za prąd za bojler do przygotowania c.w.u i zdębiałem. Kominkiem wody na kąpiel raczej nie nagrzejesz. Wiem że są systemy z płaszczem, ale po co taka zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.01.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 micmarci - nie no ok. że rachunki mogą byc duże, ale w moim przypadku płacił bym tylko za ciepłą wodę i kuchenke gazową. Teraz płacę ok. 80zł/miesiąc ciekawe ile by wyszóło za prąd. Z drugiej strony jak wezmę pod uwagę koszty pieca, instalacji to zwróci mi się to za lata. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 12.01.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Czy też masz takie grube izolacje termiczne? MOje izolacja są raczej standardowe: sciany max+12cm styropianu, poddasze 21cm wełny duzo okien - ponoć 1,1 podłoga 10cm styropianu Zapomniałem dopisać , ze w bryle budynku jest jeszcze garaż 30m2 - na razie bez grzejnika ale sie ogrzewa przez ściany z innych pomieszczeń. Temperatura nigdy nie spada poniżej 1st. Gdybym policzył ogrzewanie razem z garażem to wyjdzie oczywiście mniej - jakieś 1,7PLN/m2/miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 12.01.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Kto z Was objaśni mi różnicę w ustawieniu regulatora pokojowego Vaillanta 330 pomiędzy opcją "A" a "Z" na prawdę nikt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts