Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można przesunąć przyłącze energetyczne?

copec

Recommended Posts

Witam

nurtuje mnie ten temat od Vattenfalla nie mogę uzyskać informacji co i jak więc pytam:

czy mozna przesunąć docelowe przyłącze kablowe - postawili mi je w granicy jakies 3 metry od sąsiedniej działki - projektant tak niefortunnie ustawił budynek ze skrzynka zawadzać będzie.

co z tym zrobić: przesuwać samemu, wołać Vattenfall, czy się zgodzą itp

Nam robili przyłącze w tym tygodniu też mi się nie podobało usytuowanie skrzynki :x,pytałąm czy mogliby przesunąć o 1 metr,powiedzieli,że mogą mi nawet na działce sąsiada ją postawić :lol: ale Vattenfall mi nie odbierze tego,bo oni mają dokładne wymiary gdzie to ma stać wg projektu i muszą się tego trzymać :x

Witam,

u mnie przyłącze kablowe elektryczne wyszło w granicy działki i prawie na środku drogi! Nie zgodziłem się na taką lokalizację bo chciałem mieć skrzynkę elektryczną w ogrodzeniu, czyli jakieś 6-7 metrów dalej. Wykonawca przesunął skrzynke a projekt i uzgodnienia zostały poprawione w dokumentacji powykonawczej. Niestety kosztowało mnie to ok 1000 zł więcej. Wolałem dopłacić niż czekać znowu pół roku na nowy przetarg na wykonanie przyłącza.

• 5 months później...
A gdzie byłeś ja Ci projektowali przyłącze? :o

Witam.

Chciałbym właśnie o to dopytać.

ZE przysłał warunki przyłącza + umowę. Do umowy załączona jest mapka z wrysowaną lokalizacją skrzynki naziemnej.

Oczywiści skrzynka jest wrysowana jak najbliżej słupa z którego prowadzony będzie kabel i akurat wypada to w narożniku działki. Tyle tylko, że akurat z tej strony działki mam zamiar mieć wjazd na posesje.

Kiedy powinienem zgłosić chęć przesunięcia skrzynki, aby nie ponieść kosztów zmiany w projekcie itp?

I czy mogę wymagać od ZE zmiany położenia skrzynki?

Mi wstawili skrzynkę ok. 1m w głąb działki ;-( na pytanie czy można tę skrzynkę jakoś przesunąć do granicy działki, odpowiedzieli, że owszem można ale muszę od nowa wyznaczyć granice działki (chociaż granica jest wyznaczona i słupki są wbite przez geodetę) i w ten sposób udowodnić,że to ZE popełnił błąd, wówczas ZE przesunie ją na własny koszt.

• 2 months później...

Cześć,

Właśnie wykonawca, na zlecenie ZEW-T zainstalował mi przyłącze docelowe na działce, mam już nawet podpięty WLZ. Aktualnie robi się teraz prawdopodobnie dokumentacja powykonawcza.

Mam jednak problem, niestety okazało się, że łącze powinno być przesunięte o jakieś 4 metry. Osoba korzystająca ze służebności na mojej działce nie zgadza się, aby stała tam skrzynka.

Co teraz zrobić? Jak znam życie, oficjalna droga jest możliwa, ale pewnie znając ZEW nikt kto kroczył tą drogą nie wrócił jeszcze żywy.

Czy mogę jakoś dogadać się z wykonawcą? Czy jest on w stanie coś na tym etapie zrobić?

Czy mogę się z nim dogadać na przesunięcie, a on może jakoś to przesunięcie udokumentować w dokumentacji powykonawczej?

Dzieki