Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bank wie lepiej od Sądu ????!!!!

iwomalinka

Recommended Posts

Na początek :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: , bo taka jestem wk....na po wizycie w banku.

Chodzi o uprawomocnienie wpisu hipoteki :evil:

Po kolei:

12 listopada odebrałam osobiście zawiadomienie o wpisie do hipoteki.

19 listopada wpłaciłam 30 zł za odpis, który otrzymałam w tym samym dniu.

Dzisiaj zaniosłam go do banku, by obniżono mi marżę (0,9 p.p.) i co się dowiaduję? :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o , bank twierdzi, że odpis nie jest prawomocny(ich wewnętrzne przepisy) i potrzebuje dodatkowego potwierdzenia(pieczątki).Jego zdaniem wpis uprawomocnia się po 21 dnia od daty dokonania wpisu (wpis dokonany 10 listopada)

No to dawaj z powrotem do Wydziału Ksiąg Wieczystych i pytanie, czy wydadzą jakieś potwierdzenie, że otrzymany wypis jest prawomocny?

Reakcja referendarza była taka :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :lol:. Nie, nie wydadzą, bo on jest prawomocny wg sądu - POUCZENIE na wypisie brzmi:cyt. "Na powyższy wpis przysługuje skarga na orzeczenie referendarza sądowego do Sądu Rejonowego w ...... V Wydział Ksiąg wieczystych w terminie tygodniowym od dnia doręczenia niniejszego zawiadomienia"

Z powrotem do banku i mówię pani co i jak wygląda, a ona na to , że może mi to przyjąć ale w centrali i tak odrzucą(wie, bo miała taki przypadek)

:x :x :x :evil: :evil: :evil:

Znalazłam definicję uprawomocnienia

Uprawomocnienie wpisu hipoteki

moment, począwszy od którego nie przysługuje stronom lub uczestnikom postępowania prawo wniesienia środka odwoławczego (na przykład apelacji, skargi) odnoszącego się do tego wpisu.

i jeszcze to

Wpis do księgi wieczystej uprawomocnia się w terminie:

- 7 dni od daty doręczenia zawiadomienia – jeżeli chodzi o wpisy dokonywane przez referendarza,

- 14 dni od daty doręczenia zawiadomienia – jeśli chodzi o wpisy dokonywane przez sędziego.

Co o tym sądzicie?????????

Na koniec ciekawy artykuł

http://opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/gospodarcze/1058712.html