fajfun 20.11.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam,jestem w trakcie stawiania domku i mam pewien problem.Mam wylane słupy sa stopach fundamentowych i zastanawiam się czy te słupy nie będą ciągnąć wody do podłogi.Na chudziaku dam warstwę papy ale słup(25x25cm) pozostanie przerwą w tej izolacji.Zastanawiałem się czy jest może jakiś środek którym możnaby pomalować słup na poziomie chudziaka tak żeby uniemożliwić podciąganie wody od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefel 20.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Z doświadczenia (autopsji) wiem, że tak.U mnie słup jest oparty na stopie trwale połączonej z fundamentami. Kiedy nie mieliśmy rur spustowych a tylko rynny woda z dachu trafiała pod słup. Na ścianie piwnicy sąsiadującej ze słupem przy dużych ulewach pojawiała się ogromna plama. Początkowo myślałem, że to jakiś feler w izolacji pionowej ścian, ale ten zaciek wychodził z chudego betonu. Dokładnie w miejscu gdzie stopa słupa jest połączona z ławami bez żadnej izolacji. Sam słup jest dwa razy pomalowany izoplastem. Ostatnio założyliśmy rury spustowe zacieku nie ma, teraz tylko czekam na wiosnę a konkretnie pierwsze roztopy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajfun 21.11.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A czy ktoś zna może jakiś impregnat głębokopenetrujący który mógłby uszczelnić słup 25x25 cm poprzez malowanie powierzchniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ... zastanawiam się czy te słupy nie będą ciągnąć wody do podłogi ... gdzie te słupy ? na zewnątrz czy w srodku budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajfun 21.11.2009 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 gdzie te słupy ? na zewnątrz czy w srodku budynku ? dwa w środku budynku, jeden w ścianie zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 sam słup nie podciąga wody, chyba, że baranina nie beton był lanywoda wykorzystuje przerwę w ciągłości izolacji i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek187 21.11.2009 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 jeśli to była baranina a nie beton to się wszystko zawali w pi... i nawet 4xfi12 nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajfun 22.11.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 jeśli to była baranina a nie beton to się wszystko zawali w pi... i nawet 4xfi12 nie pomoże Słupy mam z B30. Czyli jak mówicie? nic z tym nie robić czy jednak czymś przesmarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 przy betonie B30 - nic nie robic /to jest beton jak skała/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodzi 15.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam, jestem w trakcie stawiania domku i mam pewien problem. Mam wylane słupy sa stopach fundamentowych i zastanawiam się czy te słupy nie będą ciągnąć wody do podłogi. Na chudziaku dam warstwę papy ale słup(25x25cm) pozostanie przerwą w tej izolacji. Zastanawiałem się czy jest może jakiś środek którym możnaby pomalować słup na poziomie chudziaka tak żeby uniemożliwić podciąganie wody od dołu. Jest taki środek który się dodaje do betonu wmomwncie stawiania słupa. Tak jakby folia w płynie, ale to się dodaje w momencie stawiania słupa. Nie wiem może można i posmarować gotowy słup. Niestety nie pamiętam nazwy. Popytaj na składach budowlanych lub w sklepach z płytkami, coś takiego stosuje się również jak robisz np prysznic bez brodzika tylko obłożony płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodzi 15.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam, jestem w trakcie stawiania domku i mam pewien problem. Mam wylane słupy sa stopach fundamentowych i zastanawiam się czy te słupy nie będą ciągnąć wody do podłogi. Na chudziaku dam warstwę papy ale słup(25x25cm) pozostanie przerwą w tej izolacji. Zastanawiałem się czy jest może jakiś środek którym możnaby pomalować słup na poziomie chudziaka tak żeby uniemożliwić podciąganie wody od dołu. Jest taki środek który się dodaje do betonu wmomwncie stawiania słupa. Tak jakby folia w płynie, ale to się dodaje w momencie stawiania słupa. Nie wiem może można i posmarować gotowy słup. Niestety nie pamiętam nazwy. Popytaj na składach budowlanych lub w sklepach z płytkami, coś takiego stosuje się również jak robisz np prysznic bez brodzika tylko obłożony płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts