Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwnane - jak zrobić samemu.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym we własnym zakresie wykonać drzwi przesuwane.

Otwór ma wymiary 2,5 m na 2 m wysokości.

Chciałbym aby były to dwa skrzydła drzwi rozsuwanych prawo-lewo.

Jest to przejście z pokoju sypialnego do garderoby.

Jak się do tego zabrać, czy są jakieś gotowe systemy montażu takich drzwi ?

Ja kupowałam sam system (czyli prowadnice, wózki, zawiasy itp.) bez drzwi. Za kompletami się nie rozglądałam ale na pewno są i skoro ktoś to wystawia na sprzedaż to i musi być sposób żeby to bezpiecznie przetransportować ;) My drzwi chcemy białe lakierowane więc będą robione na zamówienie u stolarza (oczywiście można też kupić zwykłą płytę laminowaną w jakimś markecie i drzwi gotowe :))

Tu przykłady takich systemów:

http://www.allegro.pl/item818821262_system_drzwi_przesuwne_herkules_100_tanio.html

http://www.allegro.pl/item822534550_drzwi_przesuwne_system.html

Oczywiście każdy system jest inny. Szukając systemu zwróć uwagę np. na sposób mocowania drzwi (ja szukałam systemu gdzie górne wózki nie będą mocowane od góry drzwi (konieczność zastosowania maskownicy) tylko z tyłu) czy na nośność (max ciężar drzwi) Jak kilka dokładnie obejrzysz to na pewno Ci się rozjaśni co i jak ;)

Witam.

Chciałbym we własnym zakresie wykonać drzwi przesuwane.

Otwór ma wymiary 2,5 m na 2 m wysokości.

Chciałbym aby były to dwa skrzydła drzwi rozsuwanych prawo-lewo.

Jest to przejście z pokoju sypialnego do garderoby.

Jak się do tego zabrać, czy są jakieś gotowe systemy montażu takich drzwi ?

Masz pare pomocnych linków.

http://www.laguna.pl/pl/content/index/read/id/155/title/Drzwi_przesuwne.html

Mozesz zamówić w necie same systemy ...same płyty na drzwi kupisz gdzies w pobliżu miejsaca zamieszkania.

Hmm.. Jeśli oba skrzydła mają być ruchome to wydaje mi się że musisz mieć to zrobione po prostu na 2 szynach a nie na jednej (oczywiście szyny z możliwością mocowania do sufitu) Pozostaje tylko kwestia czy w pozycji "drzwi zamknięte" nie będzie za dużej szpary między skrzydłami :roll: (nie wiem jak to jest rozwiązane w standardowych szafach przesuwnych ale można podejrzeć np. w castoramie ;))

Tak mnie jeszcze naszło.. nie wiem czy zależy Ci akurat na systemie podwieszanym bo taki standardowy system z torami dolnym będzie łatwiej kupić, może właśnie nawet w castoramie mają.

Witam. Czy są może systemy które są dosyć szczelne przy swojej przesuwności ? Tak aby również trochę tłumiłły dzwięki z kuchni ? pozdr adam

Wydaje mi się że największe znaczenie będzie tu miał rodzaj/grubość materiału z którego będą zrobione drzwi